Aktuellt

Preskriptionstid på PB?

När jag springer lopp jämför jag mina tider med personbästa från fornstora dagar. Helgens resultat är sju minuter sämre än Stockholm halvmarathon 2010. Men hur länge ska man jämföra med en tid som gjorts när man var ung och spänstig? Hur vet jag om jag är sju minuter sämre tränad, eller om jag kan skylla åtminstone några av minuterna på att jag blivit åtta år äldre?

Och när folk frågar vilken tid jag gjort på maraton, hur länge kan jag leva på mitt 3:22-resultat från 2011? Har personbästat liksom ett sista giltighetsdatum? Jag har ju fortfarande gjort tiden, men är det inte lite falsk marknadsföring att nämna en tid från stenåldern. En tid jag inte skulle göra idag, ens under pistolhot. Även om jag inte helt gett upp hoppet om att en gång i framtiden…

Hur resonerar du, och vilket resultat nämner du om någon frågar vad du springer milen på? Ditt bästa ever, eller något som är mer aktuellt? Och när du tittar på ditt resultat efter ett lopp, jämför du dig med något färskt resultat eller ett personbästa från tidernas begynnelse?

Fast jag bryr mig inte om tider. Jag njutspringer ju bara. Men det skulle ju vara kul att någon gång få persa…

0

15 Kommentarer

 • Svara
  andreas
  23 april, 2018 kl 18:19

  Det du har gjort har DU gjort så de är klart du ska va stolt över om någon frågar! vet många som räknar sitt ”huvud PB” och sen också veteranklass-PB för den aktuella veteranklassen de tävlar i (M/K35,m/k40,m/k45 osv). Jag vet inte hur de är än eftersom jag inte blir veteran förän nästa år men känns rimligt 😛

  0
  • Svara
   Anna
   23 april, 2018 kl 22:38

   Smart där! Och skönt att du snart också blir gammal. Så jobbigt med sånna där ungdomar som återhämtar sig på en kvart :)

   0
 • Svara
  Mia
  23 april, 2018 kl 19:02

  Mitt mararesultat är ju färskt, men på övriga distanser säger jag nog pass… 😁✌

  0
  • Svara
   Anna
   23 april, 2018 kl 22:39

   Det är väl bara på ultra man har chans att putsa resultaten. Segare och segare för varje år…

   0
 • Svara
  Märta Johansson
  23 april, 2018 kl 21:33

  Jag kan verkligen glömma bort att jag är väldigt mycket långsammare idag än för fem-sex år sedan. När jag sticker hemifrån ropar jag till familjen att jag är tillbaka om XX minuter men vid närmare eftertanke är det helt orealistiskt och baseras på de tider jag hade då jag var yngre och snabbare. Borde ha nån slags formel som omvandlar tiden jag tror att jag fortfarande håller, och gångar den med typ 1,25 innan jag ropar ut det.

  0
  • Svara
   Anna
   23 april, 2018 kl 22:40

   I den där formeln borde man också räkna in kissepauser, selfiepauser och vilsespring…. Fast familjen har lärt sig. De lyssnar inte ens på vilken tid jag säger…

   0
 • Svara
  Ingmarie
  23 april, 2018 kl 23:17

  Ett PB är väl ett PB oavsett? Jag kommer dessutom alltid att vara jäkligt stolt över mina för även om jag är långt från 2.33-fart på maran, eller sub 33 på milen, så har jag ju gjort det!!!!

  0
  • Svara
   Anna
   25 april, 2018 kl 20:50

   Ja så är det ju! Ett pb är ett pb. Men det är roligare att jämföra med ett lite nyare resultat. Så känner man sig inte lika avdankad :)

   0
 • Svara
  Pernilla
  24 april, 2018 kl 06:08

  Jag är skit taskig mot mig själv🙈, jag kör ut en lita från Göteborgsvarvet och så kollar jag hur mina tider sett ut, och jag kan fortfarande känna att jag vill matcha tiden som jag hade för 9-10 år sedan( trots att jag sällan kör intervaller) utan mest mys springer🙏. Ja ja, jag bryr mig bara om tiden precis när jag kommer i mål och en stund efter, tänker att nu jäklar ska det tränas hårt, för att i verkligheten återgå till njurar rundor🤗🤓

  0
  • Svara
   Anna
   25 april, 2018 kl 20:51

   Eller hur. Jag faller också alltid tillbaka till njutarrundorna! De är liksom skönast.

   0
 • Svara
  Lillian
  24 april, 2018 kl 10:42

  Klart man slår till med att säga sina personbästa! Om man sedan skulle utveckla diskussionen kan man kanske säga att det var 10 år sedan man gjorde det men ändå, man har ändå gjort det. :-)

  0
  • Svara
   Anna
   25 april, 2018 kl 20:52

   Gjort är gjort såklart! Och det ska man vara stolt över. Men för sin egen skull blir man gladare om man jämför sig med inte fullt så gamla resultat :)

   0
 • Svara
  Lomma-Eva
  25 april, 2018 kl 06:17

  Jag gör som Lillian, lägger till årtalet. Fast när det gäller pb på milen så tycker jag det är lite kul att säga att jag satte det som 56-åring:-)! Sen kan man ju önska att fler lopp-arrangörer gör som ÖST, där man i resultatlistan även fick sin tid som 25-29-åring, och blev lite gladare!

  0
  • Svara
   Anna
   25 april, 2018 kl 20:52

   Den funktionen är guld ju! Den borde alla ha!

   0
 • Svara
  hannafialotta
  26 april, 2018 kl 17:23

  Jag anger min bästa tid, även om den är gammal. :-) Det är ju fortfarande mitt personbästa även om det är ett tag sedan som jag slog det.

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.