Skåneleden 2020

Skåneleden: Åkes rundled med moms

Vi har lite lösa sträckor kvar som vi behöver bocka av i vårt Skåneledenprojekt. Sträckor som är för korta för att bli något vettigt av. Eller där logistiken inte funkar alls. Dagens utflykt blir i löparskor för att det helt enkelt går mycket fortare när man i brist på buss behöver ta sig fram och tillbaka på samma stig. Vi springer Kyllingahus-Ekeröd tur och retur och avslutar med ett varv på Åkes rundled.

Skåneleden

Etapp: 10 (Ekeröd-Kyllingahus) och 9A (Åkes Rundled)
Hur: Bil till Kyllingahus. Löpning fram och tillbaka till Ekeröd och sedan ett varv på Åkes Rundled.
Svårighetsgrad: Hyfsat lättsprunget. Bitvis mycket rötter och sten men inget konstigt. En del kupering men överkomligt!

Skåneleden

Sträckan mellan Kyllingahus och Ekeröd är skogsstigar blandat med oväntat mycket asfalt. Typiskt när jag har tagit på trailskorna för en första testrunda. Skogen är grön och härlig, och med en ganska lagom dos av stenar och rötter. På asfaltsträckan slipper vi koncentrera oss på fötterna och har tid att vinka till korna som står och hejar längs vägen. De 15 kilometerna fram och tillbaka avverkas ganska raskt och jag känner mig skuttig i benen.  Vi har en macka i bilen som vi ska gotta oss med innan vi ger oss iväg på Åkes Rundled och de sista tio kilometerna. När magen kurrar som värst kan en sån sak dra upp tempot en del, även om jag är en snigel i terrängen!

Skåneleden

Att ha mackpaus är lysande i teorin och underbart medan man sitter där i gräset. Men det är en fet uppstartsångest efteråt. Man vill liksom bara ligga kvar i gräset…  Starten på Åke är svårsprungen men många stora stenar. Och jag känner mig som en elefant med platåskor. Det tar någon kilometer innan jag är återuppstånden och på banan igen. Redo att insupa denna del av Skåneleden. Halva rundleden har vi redan vandrat i en tidigare etapp och vi känner igen en del. Eller Fredrik gör. Jag har ju som vanligt inget minne

Skåneleden

Rundslingan bjuder på lite mer överaskningsmoment än den första delen. Här får vi besöka Åkes stenhus med visst renoveringsbehov och helt utan havsutsikt. Eller så har ruinen en helt annan historia, vad vet vi. Kanske är det inte heller Åkes blåbärsodling vi springer igenom men det är blåbär precis överallt. Stora söta underbara. Vi får stanna hela tiden! Planerar du vandra denna sträcka i slutet på juli, var smart och ta med något att stoppa blåbär i…

blåbär

25 trailiga kilometer gjorda. Eftersom det blev lite fram och tillbaka, och lite redan var gjort blev det bara 12 nya kilometer till Skåneleden-samlingen. Men alla 25 räknas i kilometerjakten mot Helsingborg marathon. Gott så.

Skåneleden

6 Kommentarer

 • Svara
  Anna
  26 juli, 2021 kl 18:17

  Det sämsta enligt mig med Skåneleden är att försöka ta sig till alla delsträckor kollektivt och leta leta på kartan för att se om där finns någon hållplats i närheten.
  Din blogg är hjälp för mig!
  Fråga – angående Fulltofta och Åkes rundled – det funkar att åka buss dit och tillbaka då får man utgår från samma hpl? Borde väl funka att utgå från Fulltofta Naturcentrum?

  • Svara
   Anna
   26 juli, 2021 kl 21:17

   Å vad roligt att bloggen är till nytta för någon :D
   Att utgå från fulltofta naturcentrum kommer att funka hur bra som helst för Åkes Rundled. Att vi utgick från Kyllingahus var bara för att få med sträckan från Ekeröd som vi hade över!

 • Svara
  pernillabredolt
  27 juli, 2021 kl 11:25

  Imponerande att snart gjort hela!

  • Svara
   Anna
   27 juli, 2021 kl 19:36

   Vi har en bit kvar. En del lösa tåtar som är svåra att få till. Och några längre sträckor utan tillgång till civilisation och kommunikationsmöjligheter. Läs: bära tungt :O

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  27 juli, 2021 kl 19:51

  Säger det igen. Du gör att jag vill flytta till Skåne!

  • Svara
   Anna
   29 juli, 2021 kl 11:03

   Jamenja, bara kom!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.