Skåneleden 2020

Skåneleden SL2 Fulltofta-Maglebjer. Och doften av korv…

Att vandra hela Skåneleden är ett pussel av rang. Där planeringen och logistiken tar nästan lika lång tid som själva vandringen, men nästan också är halva nöjet. Vi fortsätter vår resa längs SL2 med målsättningen att glida över på SL4 mot Ystad Saltsjöbad lagom till bröllopsdagen den 1 juli. Fredag eftermiddag och kväll tillbringade vi alltså mellan Fulltofta och Maglebjer.

Etapp: 9-8-7 (Fulltofta ligger på halva etapp 9)
Hur: Vi parkerar bilen i Höör och tar buss 470 till Fulltofta riksvägen. Därifrån en kort promenad på en läskigt stor väg utan vägren innan man når leden.
Svårighetsgrad: lätt vandring. Ingen nämnvärd kupering och bra underlag.

Vi hade tänkt vandra på lördag men en snabb titt på SMHI ställer om planerna. Sol vs ösregn och beslutet är enkelt. Packar ihop ryggorna på 14 minuter och stressar i väg som två illrar för att hinna med bussen från Höör som bara går en gång i timmen. Fullt medvetna om det orimliga i att allt viktigt faktiskt kommit med i väskorna…

Busshållplatsen vi ska hoppa av på ligger på en stor landsväg mitt i ingenstans. Det händer förmodligen aldrig någonsin att någon hoppar av här för busschauffören struntar blankt i att stanna trots att vi plingat. Om du ska göra samma resa, se till att vara uppmärksam…

Vi får kliva av till sist och väljer mellan att bli påkörda av lastbil eller att promenera i en brant sluttning på utsidan av vägräcket. Inget av alternativen särskilt skönt,  men tänker att urledvridna vrister är bättre än att ofrivilligt åka längst fram på en lastbil.  Undrar fortfarande varför hållplatsen finns och om den är tänkt till leden, varför det inte finns en stig dit??

skåneleden

Anyway. Man ska inte gnälla över småsaker. Det är bara ett par hundra meter innan vi är på Skåneleden som ska ta oss till Bjeveröd och vårt första fikastopp. Problemet är att jag redan är hungrig. Ser ostmackor för min inre syn och kan inte riktigt koncentrera mig. Börjar drömma om middagen som är flera timmar ännu längre bort. Och kommer på det. Vi har glömt salt!

Jag är saltberoende. En middag utan salt är som en cappuccino utan mugg. Eller nått. Men jag är också uppfinningarnas moder, och jag har en plan. Vi kommer passera Fulltofta och deras restaurang. Där ska vi tigga salt… Eller Fredrik då alltså. Jag vågar inte.

Inte han heller. Så han köper en glass för att det ska kännas mindre dumt. Salt till mig. Glass till honom. En glass som jag nästan hinner äta upp medan han packar ner saltet. Jag är ju svälthungrig och måste få de där flygande ostmackorna att försvinna ur tankarna…

Stigen vi går på är fantastisk. Det är mjukt och gosigt under fötterna och även som asfaltlöpare hade jag älskat att springa här. Det är liksom inte så mycket att snubbla på, bara ett skönt flow framåt. Mot ostmackan. Men det är något som stör. En orm i paradiset. Eller en kryddkorv i en ryggsäck…

thule ryggsäck

Jag har valt en större ryggsäck än jag behöver. För att den är skönare än den mindre. Därför har Fredrik passat på att slänga i lite bonusgrejer där platsen finns. Som en påse med kryddkorvar. Men jämna mellanrum kommer det puffar av rökt, kryddig och vitlöksspäckad korv som sipprar över axeln och konkurrerar ut doften av rosa blommor på väg mot min näsa. Jag mår illa.

När vi packar upp ostmackan får jag snällt gå och gömma ryggsäcken för att den inte ska störa min fikastund och naturupplevelse. Kryddkorv alltså. Packa aldrig med något sånt.

Därefter har vi 15 km promenad till middagen. I den fart vi håller bör vi vara där innan 20.00.

Leden är fortfarande fin, och det är inte förrän sista biten genom Sjunnerup som man får avverka lite asfalt. Men med tanke på den tilltagande hungern gör det inget att det går lite fortare nu…

Exakt 20.00 puttrar pastavattnet på gasköket. Vi kör färdigmat med färdigmat. Fylld tortellini med färdig tomatsås och mozzarella. Och kryddig korv för den som smugit den med sig.

Efter 25 kilometers promenad känns portionen som en förrätt och vi får komplettera med den finchoklad som den andra av oss har smugit med sig. Medan myggorna har fest på Fredriks ben. Mig bryr de sig inte alls om. De kanske gillar vitlök…

När middagen är intagen är vi färdiga med dagens etapp. Men bilen står ju i Höör, 4 km bort!

Så vi packar ihop och knatar vidare.

Och med det har vi 5 dagsetapper kvar till Ystad Saltsjöbad, bröllopsmiddag och spabehandling. Har jag sagt att Skåneledengrejen är typ världens bästa sätt att fira en 20-årig bröllopsdag?

10 Kommentarer

 • Svara
  andreas
  7 juni, 2020 kl 07:16

  Sommarkortet kommer komma till nytta för er alltså! En 40l rygga är ändå rätt liten, jag snärjde typ den billigaste 65l för att ha något att kunna kånka grejer i från bil till lägerplats, alltid något man får bära åt ungarna även om jag tänker att de ska introducuceras till att bära sitt eget. Problemet är att den fylls snabbare än snabbt 😂

  • Svara
   Anna
   7 juni, 2020 kl 07:21

   Fast vi var bara ute över dagen. Utan tält och grejer. Då räcker 40 med besked. Rymmer t om korv uppenbarligen 😀

   • Svara
    Andreas
    7 juni, 2020 kl 21:44

    Blir ordentligt fälttest i sommar då när brudklänning ska med på flerdagarshike så du kan Spa:a med den på saltis 😊

    • Svara
     Anna
     8 juni, 2020 kl 07:33

     Ja, jag har börjat klura på det där….. Och Fredrik ska ju ha sina kläder också. Det är ju 20-årsgalej vi snackar!

     • Andreas
      8 juni, 2020 kl 18:35

      Går säkert checka in en väska i förväg!

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  8 juni, 2020 kl 19:17

  Tack för bra tips och inspiration! Fråga: Om du/ni skulle kutat, hade du haft samma rygga och innehåll i den då?

  • Svara
   Anna
   9 juni, 2020 kl 17:42

   Nej då hade jag tagit en lättare rygga och inte för-säkerhets-skull packat ner så mycket kläder. Vi hade också valt frystorkat för att hålla nere på utrusning och matvolym. Och det hade garanterat inte fått plats någon kryddkorv 😀

   • Svara
    ingmarie Nilsson
    10 juni, 2020 kl 20:40

    Haha! Ok! letar efter bra löprygga och vet att du haft inlägg om det någon gång. Tips?

    • Svara
     Anna
     10 juni, 2020 kl 20:51

     Det här är en favorit för löpning: https://piggelina.se/2017/08/ryggsackslycka/
     20 liter och vi fick ner både lättviktstält, sovsäck och liggunderlag. Och mat förståss.
     Sitter som en smäck och rör sig inte en millimeter när man springer!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.