Test av produkter

Ryggsäckslycka

Jag vet att några av er sitter som på nålar för att höra om min nya grymma löparrygga.  Som vill gotta i er detaljerna, omfamna ert frilufsarjag och slösa pengar. Jag vet att många andra hellre hade läst något snaskigare. Sistnämnda läsare ombedes alltså blunda och hålla för öronen en stund. I dag blir det hard core utrustningssnack. I morgon tar vi nått mer lättsmält…

Min väska heter Salomon S-Lab Peak 20. Den kostar en smärre förmögenhet och jag har köpt den för egna surt förvärvade pengar. Sponsrad av spargrisen och ingen annan. Så är det klarlagt. Den var värd varenda peng. Fredrik valde en nästan hälften så dyr Haglöfs Gram comp 25, och om vi ska sammanfatta utfallet: for quality – scream once!

Jag gillar Haglöfs. Använde både deras löparjacka och regnställ under färden. Men när det kommer till ryggsäck väljer jag bort den för dess långa rygg. För mig som mäter 165 cm över havet sitter den inte bra, men sådär i affären funkar den fint på Fredriks långa ståtliga rygg…

Det viktigaste för mig är att ryggsäcken inte skumpar. Jag som hellre springer naken än med en mobilficka runt armen vill att all min utrustning ska märkas så lite som möjligt. Jag är tveksam om det kan finnas en väska som inte skumpar, fylld med 22 liter packning. Under tre dagar på vift kommer jag bli medveten om att så faktiskt är fallet!

Jag märker det redan på tredje steget. Ryggan sitter som en smäck. Jag spänner den med tre små band över bröstet och den sitter tight även på en tanig sparris som jag. Den liksom stödjer upp hela överkroppen som värsta korsetten. Det finns inget band över höften och därmed ingenting som rör sig när höfterna tippar hit och dit i steget. Fredriks väska har en mer klassisk knäppning över bröst och höft. Han börjar knorra nästan direkt. Höftbältet avlastar inte vikten, bältet sitter inte på plats när höfterna rör sig, och nästan direkt känner han av det i axlarna. Att fästa något på en rörlig höft verkar inte vara konceptet.

Salomon-Haglöfs: 1-0

En annan viktig sak är att jag lätt kan komma åt vattenflaskan, och min mobil för plötsliga photoshoots. Jag har båda sakerna lättillgängliga framtill. Jag har plats för två soft flasks på vardera 500 ml fram, och det känns bra att lasta vikt just där, för jämvikten.  Fredrik har en ficka för kamera i höftbältet och bär sitt vatten i en sidoficka. Båda sätten funkar. Om det inte vore för att fickan i höftbältet går sönder på premiärturen….

Salomon-Haglöfs: 2-0

Men viktigast av allt är att jag snabbt kan hitta mina chips om det krisar… Min väska öppnas med en dragkedja tvärsöver. Jag kan lätt komma åt all packning och behöver inte rota längst ner efter något som gömt sig där. Haglöfsväskan öppnas uppifrån som de flesta väskor. Då gäller det att man tänkt till när man slängt ner grejerna, så man inte plötsligt vill ha det som är nederst… En van frilufsare tänker naturligtvis på sånt, men i min väska råder kalabalik. Packat på ett spontant vis, som andan råkade falla på…

Salomon-Haglöfs: 3-0

Jag dissar inte Haglöfsväskan, förutom att jag tycker det är märkligt att den gick sönder. Jag ser bara att den passar bättre på personer med längre ryggar, men lite mindre behov av att rota långt ner i väskan. Men vill du ha en kanonrygga, go for Salomon. Jag är så nöjd. Att springa 75 km utan att känna ett enda dugg i axlar och rygg! Trodde inte det var möjligt!

Jag är nästan redo att ge mig ut igen. Bara för att se att jag inte har drömt.

15 Kommentarer

 • Svara
  Mia
  9 augusti, 2017 kl 08:26

  Kommenterar inte på hardcore utrustningsinlägg. Lutar mig tillbaka och väntar på något snaskigare… Fast jag skulle ju också behöva en sponsor. Vill din spargris sponsra fler? :)

  • Svara
   Anna
   9 augusti, 2017 kl 16:37

   Min spargris sponsrar en cappuccino i Helsingborg den 2/9 😀

 • Svara
  A-mamman
  9 augusti, 2017 kl 09:13

  Låter otroligt när man inte är så van att springa med packning! Jag hade ca 11 kg när jag vandrade på fjället, det var helt ok men jag kan inte tänka mig att springa med något liknande! Och då finns det ändå folk (hmmm) som har med både tält, sovsäck och mat i packningen – och springer! Wow. Rätt rygga kanske är en nyckel. En…

  • Svara
   Anna
   9 augusti, 2017 kl 16:40

   Vi kom ner till 6 resp 7 kg inkl sovsäckar, tält, liggunderlag och mat. Kändes faktiskt inte så farligt 😀

 • Svara
  Mari
  9 augusti, 2017 kl 09:42

  Fantastiskt⭐️Hur mycket vägde din rygga?

  • Svara
   Anna
   9 augusti, 2017 kl 16:41

   6 kg. Men då saknade jag powerbankboch hårborste 😀

 • Svara
  Johanna
  9 augusti, 2017 kl 15:08

  Jag har helt annan erfarenhet av Haglöfsryggan :) haha, mäter 163 cm och har sprungit BAMM och KEX med min utan problem och utan att den gått sönder, även om den nu efter några år börjar bli lite sliten efter alla turer. Men kanske ska slå till på en Salomon när det är dags för en ny :)

  • Svara
   Anna
   9 augusti, 2017 kl 16:42

   Det måste ha varit ett måndags-ex. Haglöfs brukar vara bra kvalitet. Jag är 165 men har nog en kort rygg 😀

 • Svara
  Trail och Inspiration
  9 augusti, 2017 kl 18:19

  För mig som har typ D/E-kupa. Funkar det att ha en sådan salomon utan att de där tre remmarna mosar brösten, alternativt delar upp den i en härlig kasslersyn….? :-o ;-)

  • Svara
   Anna
   9 augusti, 2017 kl 22:13

   Alltså jag har lite svårt att svara på den då mitt alfabet inte sträcker sig fullt så långt :) Fast det är väldigt mjuka remmar, jag har svårt att tro att det blir kassler… men som sagt, jag måste hitta en försökskanin att prova på :)

 • Svara
  Malin
  9 augusti, 2017 kl 20:28

  Vilken härlig helg ni verkar haft!
  Jag vill bara tacka för ett annat än detta ”väsktips”. Det var jag som frågade om vätskebälte men fick då tips om din vätskeväst. Jag har nu inhandlat en sådan och är lyrisk, den sitter som en smäck! Tack för en underhållande blogg med bra tips och pepp!
  Lycka till på vasan!

  • Svara
   Anna
   9 augusti, 2017 kl 22:14

   Men ååå vad glad jag blir! Det sista jag vill är ju att lura på folk något som inte känns bra! Skönt att du är nöjd!

 • Svara
  Esther
  10 augusti, 2017 kl 08:58

  Hej. jag är rätt bred över ryggen och en bit längre än du. tror du att Salomon ryggsäcken ändå är bättre väl även om man inte är lite? har Fredrik testat din ryggsäck? hade den passat bra på honom också?
  köpte ni utrustningen på en affär i närheten eller nätet?
  tack

  • Svara
   Anna
   10 augusti, 2017 kl 09:42

   Ryggan finns i olika storlekar, jag som är en liten fjärt på jorden har en S inspänd nästan så mycket det går (det finns lite mer att dra åt om man är ännu mindre). Fredrik hade nog behövt en M och har inte provat min. Men det finns gott om utrymme kvar i S om man spänner ut banden (tror det är en unisex S så den ska passa även små killar) och annars får man ju ta en större. Jag köpte den på internet från tyskland då den var mycket billigare där. Här finns den i strl M och L till samma pris som på den tyska sidan: https://www.outdoorexperten.se/p-30473-salomon-s-lab-peak-20.aspx

 • Svara
  Åsa, Mittliv-Mittval
  10 augusti, 2017 kl 16:45

  Bra tips, inte för att jag är i köptagen just mu, men ändå…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.