Aktuellt

Platsminne och lokalsinne

Vi har vandrat. I min värld är det en ny spännande sträcka mellan Höör och Röstånga. I Fredriks värld en hel cocktail av gamla minnen. Men tydligen har jag också varit här förut…

Skåneleden

Fredrik har ett minne som ibland är imponerande men oftast bara störigt. Jag går liksom och lallar i min egen värld, på en stig som ser likadan ut som en annan stig. Jag kan inte komma ihåg just den stigen. Och veta att den leder till en bäck. Som ser ut som en annan bäck.  Och att det är just den bäcken vi korsade när vi sprang här 2008, fyra kilometer efter att vi åt vår tunnbrödrulle.

Jag håller inte reda på om vi går åt sydost eller nordväst och funderar inte en sekund över hur vi ska komma över en å ett par kilometer fram, eftersom jag inte vet att det finns en å längre fram. Men Fredrik vet, för han orienterade här på våren 2017 och just här var kontroll 17.

Han pratar om de lopp vi ordnat och var vi haft vätskekontroller, start och parkering. För mig är det blankt. Jag kan känna igen en parkering när jag väl står på den, men kan inte när jag kommer från ett annat håll förstå att den ska komma.

Tillslut bli jag tokig på att höra om alla ställen jag borde veta var de är. Känner mig bara korkad. Om jag skulle lagra alla dessa platser hade jag ju omöjligen haft plats för födelsedatum och telefonnumren till mina klasskompisar i årskurs ett. Sånt som jag tydligen kan minnas hur länge som helst…

Spännade med olika minnesförmåga. Vad lägger du på ditt minne?

4 Kommentarer

 • Svara
  Anna
  12 juli, 2021 kl 20:20

  Telefonnummer som jag gissar ingen längre har samt bilnummer till bilar som för länge sedan slutat rulla. Hade varit mycket mer praktisk att komma ihåg det som ska handlas eller tex att jag har ett paket att hämta.

  • Svara
   Anna
   12 juli, 2021 kl 21:59

   Jag kan se en hel film och komma ihåg sista tio minuterna att jag nog redan sett den….

 • Svara
  Marina
  12 juli, 2021 kl 22:12

  Jag är som Fredrik, nästan. Glömmer namn nummer och koder, aldrig bilder, kartor eller ansikten. Varför är det så olika?

  • Svara
   Anna
   14 juli, 2021 kl 06:23

   Alltså ansikten. Det är så pinsamt. Kan aldrig komma ihåg ett ansikte. Så många gånger jag står och pratar med någon jag inte alls kan placera. Jag skäms så jag dör varje gång!
   Men ge mig ett datum och jag ska säga dig vilken av alla mina fd klasskompisar som fyller år just då. Eller någon annan i skolkatalogen från 1985….

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.