Aktuellt

Utrustning för uteliv – del två

Nu undrar ni hur något kan heta del två, när ni för längesedan glömt att det fanns ett ”del 1”. Jag hade också glömt, men fick en påminnelse för några månader sedan. Av någon som uppmärksammat och saknat uppföljningen på det här inlägget….

Jag skulle kunna skylla på att det inte varit säsong förrän nu men i ärlighetens namn hade jag både glömt och förträngt mitt löfte. Men nu kommer den, perfekt i utomhussäsong: uppföljaren som alla saknat utan att ha vetat om det. Och idag ska vi snacka kök.

Även när det gäller kök har vi olika varianter beroende på om de ska springas med eller bara kånkas ett par steg från bilen.

För minsta möjliga extravikt i löparryggan har vi bara ett enkelt och litet kök och en überlätt kastrull.  Det funkar till att värma vatten vilket är det enda vi gör på våra löparutflykter. Vatten till kaffe, te och medhavd påsmat. Vi har även med lättviktsmuggar och bestick. En sån här liten grön goding behöver man visst också för att hålla gasbehållaren på plats. Säger kocken.

När vi glampar närmare bilen går vi däremot all in.  Vi har ett större gaskök och diverse olika pannor för tillredning av mer avancerad mat. Vi har mackjärn, där vi lagar magiska grillade mackor, och det händer till och med att en gjutjärnspanna hänger med till elden…. fast det är överkurs…..

Och så har vi värsta köks-kittet med allt från knivar, till skärbräda, rivjärn och diskborste. När vi lyxar rejält har vi även mjölkskummare med. Men jag tror inte det räknas som friluftspryl, speciellt som den är i glas och väldigt opraktisk om man inte råkar tälta två steg från bilen.

Tända elden är Fredriks ansvarsområde så jag vet inte hur det går till. Jag brukar ha fullt upp med att fota omgivningarna medan han roddar det praktiska. Han låter hälsa att han använder tändstickor och grillkuber för att smidigt få eld.  Jag har hört att det går lika bra att doppa tamponger i tändvätska för snabb fjutt, men så långt har vi inte kommit i vår friluftskarrär.

Oavsett vilket äventyr vi är ute på har vi med oss vattenpåsar/flaskor. Springer vi med packningen har vi ihopknycklingsbara flaskor som vi ser till fylla på så nära inpå vårt läger vi kan. Kör vi lyxcampingen har vi med oss vatten i stora påsar från början. Påsen hängs lätt upp i ett träd och har en praktisk ”kran” längst ner där man kan hämta vatten.

Och så det viktigaste: maten.  Kör vi glampingvarianten har vi inga  hämningar, då tar vi med helt vanligt mat i en kylväska och tillagar efter bästa förmåga. Det är när vi springer med packningen (eller cyklar, som det blir i år) som det kräver lite mer tanke.

Frystorkat är lätt och praktiskt. Tillagas endast med kokande vatten. Det finns massor av märken men ingredienslistan är i många fall tveksam. Vår favorit kommer från Norge och heter REAL TURMAT. Kan äta linsgrytan två gånger om dagen utan att tröttna…

Tidigare åt vi även gröt på påse, men när vi insåg att vi mest fick palmolja för de 60 kronorna vi betalade per portion började vi ta med egenpreppad blandning istället. Billigare och bättre!

Precis som tidigare blogginlägg är detta inlägg inte sponsrat. Länkarna är för att ni lätt ska hitta och jag får inte en krona för dem.

I del tre ska vi prata mjukistofflor. Vilket århundrade det blir återstår att se….

Nästa äventyr blir om en vecka. Då cyklar vi till Göteborg med väl vald packning. Stay tuned!

0

3 Kommentarer

 • Svara
  A-mamman
  18 juni, 2019 kl 09:12

  Jag ska inte gå så långt som att säga att jag skulle vilja byta man, men jag är avundsjuk på att ni delar intresset för träning och friluftsliv. Cykla från Skåne till Göteborg och tälta längs vägen, wow alltså. Eller förra sommarens löpäventyr i norr. Jag blir så avundsjuk! Jag måste skaffa nya vänner (behåller mannen) så att man har någon att leka med.

  0
  • Svara
   Anna
   18 juni, 2019 kl 21:31

   Haha, nej mannen kan nog vara klokt att behålla :) Du får lura med honom på äventyr. Tar du med mackjärnet kommer han vara såld sen!

   0
 • Svara
  Lisa
  20 juni, 2019 kl 08:16

  Tycker din blogg är den bästa. Ser fram emot att läsa om er cykeltur till Göteborg. Har själv tänkt cykla den fast åt andra hållet.

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.