Aktuellt

Det där med utrustning…

Jag får många frågor angående vår utrustning på våra tältäventyr. Tänkte försöka mig på en liten utrustningslista för er som är intresserade. Ni andra kan blunda och hålla för öronen så länge. 

Egentligen är jag fel person att fråga. Jag har ju liksom ingen koll. Det är Fredrik som är utrustningsnörden. Han har ett excelark med varje pinal specificerad med märke och vikt. Det är han som vårdar utrustningen som en bebis, och som betalar en förmögenhet för att spara ett par gram.

TÄLT

Vi har två tält. Ett när vi springer och ett när vi vandrar, eller har bilen nära.

Vaude Arco XT 3p


Tältet som var våldsamt vackert på Instagram häromveckan. Det här är tältet vi använder när vi inte springer. Det är litet och lätt att slå upp. Får plats med tre sovande, och det går bra att sitta närmast utgången, där takhöjden är tillräcklig för det. Finns en ”farstu” utanför själva ”sovrummet” där man kan ha väskor, svettiga löparskor och annat spännande. Sist la vi dit en filt och hade det som vardagsrum. Ja ni hör min terminologi, jag har inte lärt mig den där fancy vokabulären ännu, så vi sparar den till nästa år. Fredrik hälsar att farstun heter ”absid”, så nu vet ni det…
Efter en natt på helt öppet fält i ösregn och 10-12 meter per sekund stod tältet fortfarande kvar, vilket ju såklart var trevligt…

Vaude Power Lizard SUL 1-2P

Vårt mikroskopiska tält för 1,5 person. Väger 1170 gram enligt utrustningslistan. Typ ingenting. Men då får man inte mycket utrymme för pengarna. Det är inte i det här tältet man sover med någon man inte känner…. Här riskerar man att få en tumme i örat och vakna med tältduken klistrad i pannan. Takhöjd i klass med en skollinjal, men värt för att få springa med en lätt rygga.

SOVGREJER

Vi sover på slimmade luftmadrasser. Nästan figursydda. Fredriks är lite större för att han ska få plats med sina breda axlar…. Min ser ut som en sparris. Thermarest NeoAir X-Lite är det snajsiga namnet. Materialet är lite halkigt och jag har en tendens att halka ner på golvet. Har vi mini-tältet finns ingen golvyta att ramla ner på, men i det större tältet händer det. Därför lyxar vi ibland till våra madrasser med ett lakan för att inte åka för mycket karusell i tältet. (Dock inte när vi kör lättvikts, då har vi inte råd med de grammen. Hellre lite snacks och att sova på golvet liksom!)

Sovsäckarna är också halkiga. Som alla sovsäckar. Och lätta. Såklart. Vi kör Haglöfs som ska funka till +1 grad. Så kallt har vi aldrig provat dem i, men i plus fem funkar de bra. Även om jag gärna kompletterar med underställ, mjukisbyxor, två par ullstrumpor och fleecetröja, medan Fredrik klarar sig fint med kallingar… En finess är att man kan öppna sovsäcken nertill. Då kan man sticka ut benen och gå ut till elden med sovsäcken på. Känna på livet som Michelingubbe. Sen får man bli matad med pinnbröden om man inte vill plocka ut armarna, men det är en annan historia!

Kuddar är lite lyxigt men det unnar vi oss. Uppblåsbara och lätta.

Det här får bli del 1.  Så fortsätter vi med köksprylar, ryggor, och duntofflor en annan dag. Så ni inte hinner somna.

För förtydligandets skull är detta inlägg INTE sponsrat och jag har valt de länkar som gett billigast pris. Ifall någon blev shoppingsugen.

Fredrik som redan varit shoppingsugen förbjuder mig att räkna samman beloppen och hotar med att summera mina kaffekostnader om jag gör det. Så jag låter bli….

0

2 Kommentarer

 • Svara
  Trail & Inspiration
  20 augusti, 2018 kl 14:35

  2 personer i ett 1,5…. Hade fått klaustrofobi. Tur att man är singel. ;-P

  0
 • Svara
  Mia
  20 augusti, 2018 kl 15:42

  Fast jag är rätt intresserad av dina kaffekostnader faktiskt… :P

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.