Aktuellt

Friluftssäsong på ingång

Mitt i all höststorm gläder jag mig åt att friluftssäsongen är på intågande. Jag klickar i mig på Hela Skåne sover ute, drömmer om soluppgångar, äventyrslöpningar och påsmat. 

Jag vet att jag lovade en uppföljning på mitt utrustningsinlägg, men har inte fått tummen ur. Till er som påminner mig i olika sociala kanaler, ha förtröstan, det kommer innan ramslöken! Tills dess kommer packtips för enklare utflykter. Där man sover på vandrarhem och inte lagar maten i skogen. Ett önskeinlägg från Anna som ska ge sig ut på Skåneleden med så liten ryggsäck som möjligt.

Behöver man inte kök och tält med sig klarar man sig med en liten ryggsäck vilket såklart ger en lite skönare löpning. Å andra sidan kanske man har lite högre krav på fräschhet om man ska bo på hotell/vandrarhem och därför tar med en lite större garderob och necessär.

Jag brukar använda min favoritryggsäck även vid kortare turer som kräver lite packning. Skillnaden är att den inte blir lika tungt lastad. Då har jag så jag kan ha vätskebehållare framtill och eventuella extraflaskor där bak. Jag har även utrymme att ta med det viktigaste för turen:

 • ombyteskläder. Torrt att ta på sig vid ankomst till vandrarhemmet
 • reselakan. Om det inte finns lakan att hyra.
 • tandborste och hygienartiklar. Här får man göra en avvägning om det är viktigare med lätt packning eller renlighet…
 • resehandduk om du har för avsikt att tvätta av dig
 • regnjacka till löpningen. Ifall vädret kräver.
 • Energi (se nedan)
 • Karta över leden

När det gäller mat beror det såklart på om man har tänkt vara självförsörjande eller pipa in om kaféer längs vägen.  För kafévarianten krävs bara en liten research innan så man har koll på var matställen finns och hur man ska lägga upp dagen för att nå matställen med lagom långa mellanrum. Vill man klara sig själv utan att ta med kök får man packa med sig ett litet skafferi.

Jag äter mycket och är alltid hungrig. Min största skräck är att få energitorsk. Därför offrar jag gärna en deodorant för lite extra matvikt. Finns inte mat på vandrarhemmet behöver du ha med dig mat för löpturen och mat att äta när du kommer fram. För själva löpningen brukar jag ta med bars, där favoriterna är dessa. Lätta att packa och behöver inget kylskåp. Torkade bananer och nötter har också sin gjutna plats i min rygga. För de som gillar godis kan det vara en idé, själv är jag mer en salt typ av person och brukar smyga med salta kex eller chips. Typiskt opraktiskt men smulor är också gott.

Finns ingen mat på vandrarhemmet måste man ha med något att laga mat av. Om man inte råkat passerat ICA mitt i skogen. Enklast är att ha frystorkat med som lätt blir en måltid genom att tillsätta kokande vatten.  Min favorit är en linsgryta från Real Turmat. Så god att man ibland drömmer om att äta den hemma…

Ska man ha frukost med också är det lättast med gröt. Finns färdigblandade som bara kräver varmt vatten, men har du tillgång till köksutrustning gör du dig själv en ekonomisk tjänst genom att blanda lite gryn, salt och nötter och ta med hemifrån.

Väljer man istället att bo på hotell, med tillgång till middag och frukost är det egentligen inte så mycket att ta med sig. Då klarar man sig med en mindre väska, lite nödproviant under färden samt tandborste och ombyte.

Ungefär så. Nu hoppas jag ha kittlat friluftsnerven hos någon. Snart dags alltså. May the tältpinne be with you.

0

5 Kommentarer

 • Svara
  Johanna
  8 mars, 2019 kl 15:01

  Åh ser så fram mot nya tältäventyr när vädret tillåter, här i Hälsingland är det lite väl mycket snö än så länge…

  0
  • Svara
   Anna
   12 mars, 2019 kl 17:59

   Jag med! Kämpa våren! Ska bli helt underbart!

   0
 • Svara
  Anna
  8 mars, 2019 kl 15:33

  Åhh tack för bästa inlägget, så många bra tips! Nu ska jag börja med att leta upp en passande spring-rygga…👍Tack igen❤

  0
  • Svara
   Anna
   12 mars, 2019 kl 17:59

   Lycka till, hoppas du hittar någon som passar!

   0
 • Svara
  Ingmarie
  9 mars, 2019 kl 04:23

  Tack för bra tips!!!!

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.