Aktuellt

Fler svar!

Fick en fråga som handlade om min löpning, snarare än om min blogg och min närvaro i sociala medier. Here goes:

”Jag älskar din blogg och tycker du har fina bilder, det är alltid kul att se löparen själv ibland. Undrar gör jag mest kring rena löparfrågor, som hur sakta man egentligen bör springa på långpass och hur snabb du är på milen jämfört med en mara, om du tränar mycket intervaller, om du har mål med din tid på lopp eller ”bara” att komma hela vägen (ultra). Sådana saker undrar jag. Inte så mycket kring sociala medier alltså – men det är ju den vägen du roar och inspirerar mig!”

Och det är i mitt svar ni kommer inse att jag inte alltid lever som jag lär.  Att jag är en sån där mellanmjölkslöpare som jättedissas i alla löpcoachutbildningar. Ett levande springande skällsord: mellanmjölkslöpare. Som springer långpassen för fort och intervallerna för sakta. Om ens alls. Som alltid springer samma fart, samma runda, och dessutom åt samma håll. Gör inte så.

Långpassen SKA gå sakta. De ska inte slita mer en nödvändigt. De ska inte ta ork från kvalitetspassen. De ska vara just långa, lugna och fina. I prattempo, gärna med sällskap.

Fast jag springer oftast själv. Efter 15 km får jag hemlängtan och då går farten upp. Ju fortare jag springer, desto snabbare får jag cappuccino. Hur lätt är det att hålla tillbaka med den vetskapen? Ibland lurar jag mig själv med att springa i minuter istället för i distans. Att springa två timmar tar ju lika lång tid om man springer sakta, cappuccinon lika långt borta oavsett fart. Så slipper jag stressa hem av hemlängtan. Under min ultra till sommaren, och i träningen inför den, är min största utmaning att hålla igen. Springa så tråksakta att klockorna stannar. Det är nog det enda sättet att överleva nio mil.

Mina tider på mil, halvmara och mara är ganska osynkade. Jag är förhållandevis långsam på milen i jämförelse med mina tider på halvmaraton och maraton.  Min bästa mil gjorde jag i en kompisfejd på Lundaloppet för många år sedan. 42:05 och slagen på mållinjen med tre ynka sekunder.

Springer man milen på 42:05 bör man enligt  grymt ovetenskapliga omräkningstabeller springa halvmaran på 1:34 och maran på 3:29. Jag har gjort halvmaran på 1:32 och maran på 3:22 och är alltså förhållandevis bättre på längre. Inte så oväntat. Mitt senaste marathon på 3:26 skulle motsvara en miltid på 41:36. Lycklig den som var en sån räser!

Jag lyckades aldrig med milen sub 40 innan 4o, men med min numera ansenliga ålder är målet alltid att vara snabbare på milen än antal årsringar. I år kommer jag att lyckas för första gången!

Angående mål på lopp är det olika från lopp till lopp. Vissa lopp satsar jag på pers, andra vill jag ha upplevelsen. Oftast har jag inga direkta tidsmål. Senaste tidsmålet jag satt var på Helsingborg marathon förra året där jag ville komma under 3:30 och fick lämna farthållarna på kilometer 38. På Ultra och långa lopp är målet mest att ta mig igenom och att hinna fika så mycket som möjligt…

På ultralopp i ihållande regn, snö, en ynka plusgrad och blåst är målet att inte förvandlas till en fiskpinne…. Det lärde jag mig i lördags.

 

10 Kommentarer

 • Svara
  Lisa
  20 april, 2017 kl 20:23

  Jag vill veta vad ditt snabbaste på 5 km är, såååå nyfiken!

  • Svara
   Anna
   22 april, 2017 kl 14:14

   Har nog aldrig sprungit 5 km… utom ett vårrus en gång. Bakom en massa promenerande damer. 21:45 tog det. Men det är nog enda gången jag sprungit 5 km.

 • Svara
  Mari
  20 april, 2017 kl 20:34

  Intressant fråga, och bra svar :)

 • Svara
  Mia
  20 april, 2017 kl 21:23

  För snabbt på långpassen? Näe, det känner jag inte igen… *emoji-apa som håller för ögonen* :)

  • Svara
   Anna
   22 april, 2017 kl 14:12

   Haha, i jämförse med dina långpass springer jag som en sköldpadda :)

 • Svara
  Johanna
  21 april, 2017 kl 10:51

  Intressant, och har man hittat något som passar en själv och som man trivs med för egna mål, då är det den bästa träningen, oavsett vad alla utbildningar säger :)

 • Svara
  Hanna
  21 april, 2017 kl 17:11

  Jag har också sprungit mina långpass för snabbt….. Kul att läsa ditt svar.

 • Svara
  A-mamman
  22 april, 2017 kl 16:39

  Shit vad snabb du är! Hade nästan hoppats att du och andra långlöpare var lite söliga på 5-10 km ;) Stort tack för ditt svar, det är så roligt att läsa och lära av andra.

  • Svara
   Anna
   22 april, 2017 kl 19:21

   Haha. Jag är sölig till mina egna tider på längre distanser, men står mig ändå hyfsat med tanke på hur lite fart jag tränar. Notera att min kilometertid på 5 km tid inte är snabbare än på 10…. undrar om jag är ensammast i världen om det!

 • Svara
  Märta
  25 april, 2017 kl 14:07

  Att ha som mål att ta sig runt och att fika som mycket som möjligt är det BÄSTA målet! :-D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.