Aktuellt

Taktkänsla

Det finns många förmågor jag inte har. Där resten av världen överglänser mig big time. Jag kan till exempel inte urskilja smaker på vin (allt smakar liksom bara vin),  mitt luktsinne är halvtaskigt och jag kan knappt köra bil när det är mörkt.  Andra kan urskilja vinets krispiga mineraltoner, angenäma fetma och dillsmak, men inte känna takt i musik…

bodypump
(Bild lånad från Les Mills)

Jag förundras ofta över att så få kan hålla takten på ett Body Pump- pass. När takten ekar i hela salen är det helt uppenbart när det är tänkt att jag ska röra mig. Ändå går folk upp och ner helt i ofas. När instruktören för en sekund går ifrån för att vrida upp volymen blir det vilda västern i salen och det är INGEN som är i samma position samtidigt.  Det spelar ju såklart ingen roll. En knäböj är en knäböj oavsett när du är uppe eller nere, men det blir ju så mycket mer power när man jobbar MED musiken och inte emot.

Å andra sidan är det jobbigt att vara taktfanatiker. Det gör att jag inte kan springa till musik om den inte har rätt bpm. Det gör att jag får stora skälvan av nya innegrejen på spinningen – att man som deltagare ska välja takten själv. Det går inte. Jag måste trampa i takt. Att låta mig välja själv är ett ofog. Jag väljer den takt  instruktören valt på musiken. Om det så blir 65-kadens rätt igenom. Typiskt dumt…

Hur är ditt förhållande till takt?

15 Kommentarer

 • Svara
  anneliten
  15 juni, 2016 kl 18:22

  Mitt förhållande är som ditt – jag kan bara inte göra saker i otakt. Därför har jag aldrig musik när jag springer. Jag undviker också att stå bakom ett par individer på body pump som jag vet har usel takt-känsla – inte för att jag bryr mig om deras träning utan mer för att det blir lite förvirrande för mig. Men just nu skippar jag body pump – vilken kass musik det är till senaste releasen! My god! Fattar Les Mils inte att merparten av deltagarna har passerat 30?

  • Svara
   Anna (orka mera)
   16 juni, 2016 kl 11:25

   Alltid längst fram! Annars blir jag yr när alla rör sig i ofas… Är musiken så dålig? Det har jag inte tänkt på. Men så är jag bara 23…. Nytt på ingång snart i alla fall så du kan börja pumpa igen! I takt :)

 • Svara
  Kari
  15 juni, 2016 kl 18:32

  Traumatiskt. Jag fattade inte ens vad fyr-takt är förrän jag var 18 (det hände på ett Friskis-pass) och det är fortfarande ett mysterium hur någon kan veta var fyr-takten börjar och slutar. Det krävs ganska mycket koncentration och arbete för att jag skall kunna hålla takten till ens den lättaste melodi och till och med då blir det ganska mycket hit and miss.

  • Svara
   Anna (orka mera)
   16 juni, 2016 kl 11:28

   Ettan är ju liksom markerad… Helt omöjligt att missa :) Så kul att det kan vara så olika. Undrar vad det är för sinne liksom…

 • Svara
  olof
  15 juni, 2016 kl 21:15

  En av anledningarna till att jag slutade lyssna på musik på löprundor var att få styra tempot själv. Har blivit smärtsamt medveten om hur osjälvständiga mina ben är när Sveriges Radio lagt upp alla 70 avsnitt av Livet är en fest och haft dem som springsällskap istället för ljudböcker. Men jag har bara 50 avsnitt kvar, så snart är ordningen återställd.

  • Svara
   Anna (orka mera)
   16 juni, 2016 kl 11:30

   Jättejobbigt ju! Men 50 löprundor fixar du i ett nafs!

   • Svara
    olof
    16 juni, 2016 kl 20:15

    Ska jag vara ärlig så är det inte bara under löprundorna jag lyssnar, så det går nog snabbare än så. Dessutom händer det att jag springer längre än en timme. ;)

 • Svara
  Erika - Löpningen & Jag
  16 juni, 2016 kl 12:32

  Haha! Jag har verkligen ingen taktkänsla och har aldrig fattat grejen med att alla måste göra knäböj i samma takt? Vad är grejen? är det bara för att det ska vara snyggt eller är det så att alla ska hinna göra sina 240 knäböj per låt? xD haha!

  • Svara
   Anna
   16 juni, 2016 kl 14:29

   Haha, jo det är bara för att det ska se snyggt ut! Nej men allvarligt så jobbar jag mycket bättre om jag har hjälp av takten. Får liksom kraft av den. Låter flummigt men en läsare på jogg skrev så här: ”Takt och rytm brukar ofta framhävas som viktigt i t.ex. längdskidåkning. Arbete utförs effektivare om det är rytmiskt, det vittnar alla arbetssånger om, alltifrån lantarbetares till rallares och sjömäns” .

 • Svara
  Mari
  16 juni, 2016 kl 19:42

  Går jag på pass gör jag allt i takt. Känns som det är själva grejen :)

 • Svara
  Pernilla
  17 juni, 2016 kl 06:34

  Jag är superskadad när det gäller takten, och MÅSTE hålla takten till alla rörelser som jag gör, och jag blir måste liksom vänta in musiken på spinningen så att jag börjar trampa rätt, och då med höger fot först, helst!!! Samma på alla pass, eller ”klasser” som jag går på!

 • Svara
  Anders
  21 juni, 2016 kl 23:28

  Löprundor ska springas i naturen, och där är allt oväsen i lurar i öronen en styggelse. Takten håller man för att man lär känna sin egen löpförmåga och lär sig disponera sina lopp på ett sätt som passar en.

  • Svara
   Anna
   22 juni, 2016 kl 10:14

   Springer som sagt aldrig med musik. Känner mig instängd och vill hellre höra vad som händer runt omkring mig. Lyssnar på mina andetag och jobbar med rytmen i dem.

 • Svara
  Henrik
  29 juni, 2016 kl 11:04

  Jag tycker också det är plågsamt när alla håller egen takt på gruppass. På sistone tycker jag dock att en del instruktörer verkar ha lite problem med att hitta taken också och då hjälper det liksom inte till :)

  • Svara
   Anna
   29 juni, 2016 kl 11:28

   Håller med! Det värsta är när instruktören inte kan hålla takten utan räknar högt för att hjälpa sig själv. Räknar de då i FEL takt är det helt hopplöst, för då hör jag den inte! Då får de hellre vara tysta så jag kan höra den själv…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.