En kompis till mig blev helt förstörd när hennes barn plötsligt bestämde sig för att bli vegetarian. Hur skulle hon få ihop vardagen utan köttbullar och falukorv? När jag läser om Idas vegetariska vecka inser jag att alla inte har lika nära till det vegetariska som jag. Att vissa faktiskt tycker det är konstigt och svårt.
Vegetarisk pizza. Plättlätt och jättegott!
Jag ÄR inte vegetarian men älskar vegetarisk mat. Tycker oftast en vegetarisk rätt är minst lika god som en med kött och vet inget tråkigare än en tallrik bestående av köttbit, pastalass och ingen grönsak.
När jag äter veggo vill jag blanda smaker, konsistenser och färger. Jag äter gärna biffar gjorda på bönor, nötter och/eller majs. Älskar grönsaker som fått gotta till sig en evighet i ugnen men kompletterar gärna med råa för krisp. Älskar saltet från oliver och det mjuka lena från en avokado. En smarrig tomatsås pimpar det mesta, och med en god hummus kommer man typ hur långt som helst. Gör man den dessutom knallrosa med hjälp av rödbetor är lyckan gjord. Älska färgen liksom!
Här hittar du lite veggo-inspo om du fastnat i köttbulleträsket. Och här är ett helt gäng bra böcker att sno idéer ifrån:
Henrik Arkåsen – Ekologiska smaker
Markus Aujalay – Med mycket grönt
Eleonora von Essen – Flexitarianens kokbok
Sara Ask, Lisa Bjärbo – Mera vego
Frenkiel, Vindahl – Green kitchen stories
Blueberry – Food for thought
Myllymäki – Grönsaker, tillbehör och garnetyr
Hugh Fernley Whittingstall – Grön mat
Josefin Jäger – Hello Green
Ifall dina barn skulle komma hem som vegetarianer en dag…
10 Kommentarer
Nina
11 november, 2015 kl 16:22Mums!
helt enkelt.
Träningsblogga-Ida
11 november, 2015 kl 16:41Shit vad jag blev ännu mer veggopepp nu!!
Hanna Karlsson
12 november, 2015 kl 06:29Bra inlägg! Skulle vilja äta mer vegetarisk mat.
Hanna
12 november, 2015 kl 08:52Jag blir jättesugen på din vegetariska pizza! Vad har du på den? Är det spenat överst? Ska bladen med in i ugnen eller kommer de efteråt?
Anna
12 november, 2015 kl 10:28Toppingen bestod av:
Pesto av 2 nävar färsk spenat, 2 vitlöksklyftor, 1 dl pumpafrön, 0,5 dl olivolja, torkad timjan och 1 dl parmesean och havssalt (mixat).
Överst hackad purjolök, tunt skivad squash, oregano och havssalt.
10 minuter i ugnen och sen slängde vi på en blandning av spenat, timjan, lime, pumpafrön och olivolja. Plus gojibär.
Vill man kan man pimpa den med kallrökt lax också….
Allt från Blueberry-boken Food for thought!
Gert
12 november, 2015 kl 11:33Jag äter grönsaker men det blir mest kött.Jag undrar om inte vegetarianer har svårt att få i sig alla vitaminer som kroppen behöver.
Anna
13 november, 2015 kl 11:00Nej det behöver inte alls vara svårt. De flesta vitaminerna finns ju i grönsakerna! Tror du kan få minst lika mycket brister av köttbiten och pastan. Äter du mjölk/ägg får du i dig proteiner också men som vegan kan du lösa den biten med baljväxter, tofu etc. Vegan kräver lite mer kunskap för att få i sig alla ämnen men svårt är det inte.
lina
12 november, 2015 kl 19:57Mums pizzan ser väldigt god ut :) Skulle vilja bli bättre på vegetarisk mat, tack för tipsen! :)
Ingmarie
12 november, 2015 kl 23:01Bra tips! Själv tycker jag ju tvärtom. Att det verkar skitsvårt med kött. Hur GÖR man liksom ? vego är ju så superenkelt! för det finns ju i princip hur mycket som helst att göra :-) Kött är ju liksom bara… kött. :-O
Anna
13 november, 2015 kl 11:02Bara tillagningen är ju jättesvår. Lagar aldrig kött själv just för att jag alltid lyckas få det torrt. Dessutom är rått kött inte det mysigaste att kladda omkring med. Så när fredrik är borta är vi helveggo här hemma. Mycket enklare så.