Veggo

En kompis till mig blev helt förstörd när hennes barn plötsligt bestämde sig för att bli vegetarian. Hur skulle hon få ihop vardagen utan köttbullar och falukorv?  När jag läser om Idas vegetariska vecka inser jag att alla inte har lika nära till det vegetariska som jag. Att vissa faktiskt tycker det är konstigt och svårt.


Vegetarisk pizza. Plättlätt och jättegott!

Jag ÄR inte vegetarian men älskar vegetarisk mat. Tycker oftast en vegetarisk rätt är minst lika god som en med kött och vet inget tråkigare än en tallrik bestående av köttbit, pastalass och ingen grönsak.

När jag äter veggo vill jag blanda smaker, konsistenser och färger. Jag äter gärna biffar gjorda på bönor, nötter och/eller majs. Älskar grönsaker som fått gotta till sig en evighet i ugnen men kompletterar gärna med råa för krisp. Älskar saltet från oliver och det mjuka lena från en avokado. En smarrig tomatsås pimpar det mesta, och med en god hummus kommer man typ hur långt som helst. Gör man den dessutom knallrosa med hjälp av rödbetor är lyckan gjord. Älska färgen liksom!

Här hittar du lite veggo-inspo om du fastnat i köttbulleträsket. Och här är ett helt gäng bra böcker att sno idéer ifrån:

Fil 2015-11-11 14 13 03

Henrik Arkåsen – Ekologiska smaker
Markus Aujalay – Med mycket grönt
Eleonora von Essen – Flexitarianens kokbok
Sara Ask, Lisa Bjärbo – Mera vego
Frenkiel, Vindahl – Green kitchen stories
Blueberry – Food for thought
Myllymäki – Grönsaker, tillbehör och garnetyr
Hugh Fernley Whittingstall – Grön mat
Josefin Jäger – Hello Green

Ifall dina barn skulle komma hem som vegetarianer en dag…

10 Kommentarer

  • Svara
    Nina
    11 november, 2015 kl 16:22

    Mums!
    helt enkelt.

  • Svara
    Träningsblogga-Ida
    11 november, 2015 kl 16:41

    Shit vad jag blev ännu mer veggopepp nu!!

  • Svara
    Hanna Karlsson
    12 november, 2015 kl 06:29

    Bra inlägg! Skulle vilja äta mer vegetarisk mat.

  • Svara
    Hanna
    12 november, 2015 kl 08:52

    Jag blir jättesugen på din vegetariska pizza! Vad har du på den? Är det spenat överst? Ska bladen med in i ugnen eller kommer de efteråt?

    • Svara
      Anna
      12 november, 2015 kl 10:28

      Toppingen bestod av:

      Pesto av 2 nävar färsk spenat, 2 vitlöksklyftor, 1 dl pumpafrön, 0,5 dl olivolja, torkad timjan och 1 dl parmesean och havssalt (mixat).

      Överst hackad purjolök, tunt skivad squash, oregano och havssalt.

      10 minuter i ugnen och sen slängde vi på en blandning av spenat, timjan, lime, pumpafrön och olivolja. Plus gojibär.

      Vill man kan man pimpa den med kallrökt lax också….
      Allt från Blueberry-boken Food for thought!

  • Svara
    Gert
    12 november, 2015 kl 11:33

    Jag äter grönsaker men det blir mest kött.Jag undrar om inte vegetarianer har svårt att få i sig alla vitaminer som kroppen behöver.

    • Svara
      Anna
      13 november, 2015 kl 11:00

      Nej det behöver inte alls vara svårt. De flesta vitaminerna finns ju i grönsakerna! Tror du kan få minst lika mycket brister av köttbiten och pastan. Äter du mjölk/ägg får du i dig proteiner också men som vegan kan du lösa den biten med baljväxter, tofu etc. Vegan kräver lite mer kunskap för att få i sig alla ämnen men svårt är det inte.

  • Svara
    lina
    12 november, 2015 kl 19:57

    Mums pizzan ser väldigt god ut :) Skulle vilja bli bättre på vegetarisk mat, tack för tipsen! :)

  • Svara
    Ingmarie
    12 november, 2015 kl 23:01

    Bra tips! Själv tycker jag ju tvärtom. Att det verkar skitsvårt med kött. Hur GÖR man liksom ? vego är ju så superenkelt! för det finns ju i princip hur mycket som helst att göra :-) Kött är ju liksom bara… kött. :-O

    • Svara
      Anna
      13 november, 2015 kl 11:02

      Bara tillagningen är ju jättesvår. Lagar aldrig kött själv just för att jag alltid lyckas få det torrt. Dessutom är rått kött inte det mysigaste att kladda omkring med. Så när fredrik är borta är vi helveggo här hemma. Mycket enklare så.

    Kommentera