Aktuellt Race reports

Race report: Vånga Mountain Xtreme 8 km

Det är inte ofta jag skriver två race reports på samma helg, speciellt inte när den första handlar om ett marathon. Men det ska finnas en första gång för allt!

I april när jag anmäler mig låter det som en lagom galen idé.  Att på marathontrötta ben bestiga Vångas beryktade slalombacke och ta mig runt på en kuperad och teknisk trailbana. Hur farligt kan det vara? Man kan ju krypa…

Om inte annat blir det förmodligen ett kul inlägg på bloggen. Om hur benen strejkar i backen, knäna checkar ut vid kilometer två och Fredrik sedan får bära mig hem. Men det blir inget rafflande inlägg om hur hemsk upplevelsen var. För det var den inte…

Loppet heter Vånga Mountain Xtreme och ligger i Vånga, i nordöstra Skåne. Det är en pärla till lopp, helt uppenbarligen okänt i den del av Skåne där jag bor.

I vanliga fall när jag kommer till en tävlingsplats känner jag igen hur många som helst. Jag minglar runt och snicksnackar med alla och glömmer nästan bort att knyta skorna. I Vånga känner jag igen två stycken.

Det känns som jag kommit till ett annat land. Där ingen ens känner till att det varit ett marathon i Helsingborg igår. I alla fall är det ingen som impas av min marathontröja som jag tagit på mig för att liksom ha en ursäkt till att jag kryper fram…

Anyway. Jag ser det som mitt mission att sprida informationen om det här loppet hela vägen till västkusten av Skåne.  För det är grymt fint. Med en bana omöjlig att inte tycka om. Även för den som vanligen äter asfalt till frukost och inte har en höjdskillnad högre än tröskeln ut genom dörren.

Jag vägrar att värma upp. Utomhustemperaturen är varm så det räcker och jag vill inte springa en meter mer än nödvändigt på de ben som senast det begav sig kändes som betongklumpar. Alltså i går eftermiddag.

Planen är att gå i alla backar och slöjogga resten. Det borde funka. Därför är jag inte ens orolig när jag inte lyckas hinna fram i toalettkön. Det är bara ett helt vanligt söndagspass jag ska ut på. Ovanligt kort dessutom.

Starten går och det är dags att testa benen. Känns som vanligt typ. Så vanligt det kan kännas i en slalombacke. Efter första knycken i backen börjar nästan hela startfältet gå. Två tappra längs fram trummar upp på lätta ben men vi vanliga dödliga promenerar. Allt enligt plan.

När vi når toppen och det är dags att börja springa är kroppen uppvärmd och redo. Jag joggar förvisso men det känns jättelätt. Inget gör ont, inget går tungt.

Banan är lika fin som jag minns den. Kuperad, och med de mysigaste slingrande stigarna. Är man inte yr av vätskebrist så finns det risk att man blir yr av bansträckningen.

Nu när jag tar det lite lugnare upplever jag inte banan lite galet teknisk som förra året. Tvärtom rullar jag på hyfsat i de flesta nerförsbackar. Hyfsat för att vara jag vill säga. Blir fortfarande omsprungen av orienterare och allehanda trailgurus, som jag  sedan springer om igen när det blir grusväg eller uppför. Så håller vi på. Turas om att springa om varandra. Tills sista platta biten in mot mål, då jag får feeling. Jag känner mig stark som ett troll. Allt annat än känslan på gårdagens målraka. Det finns så mycket kräm i benen. Och jag fattar ingenting….

Vånga Mountain Xtreme alltså. Lägg det på minnet. Nästa år vill jag hänga med er i starten och glömma knyta mina skor!

4 Kommentarer

  • Svara
    ingmarie Nilsson
    9 september, 2024 kl 23:29

    Du är makalös! Vila nu duktigt!

    • Svara
      Anna
      12 september, 2024 kl 21:54

      Haha, det var crazy men kul. Har vilat fint sen!

  • Svara
    Joanna S
    12 september, 2024 kl 09:16

    Grymt dagen efter ett marathon!! 👏💪 Hur långt är detta lopp?

    • Svara
      Anna
      12 september, 2024 kl 21:59

      Jag sprang den kortaste varianten, 8 km. Man kna springa 16 eller 40 också! Men riktigt så hard core är jag inte dagen efter en mara :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.