Aktuellt Race reports

Race report: Helsingborg marathon 2024

Helsingborg marathon 2024. Tioårsjubileumet som blev en svettfest av rang. Men jag är i mål. Med den fetaste medaljen om halsen. Och jag vill aldrig ta av den!

Det skulle bli 28 grader och sol så jag släppte alla tidsmål. Trodde jag skulle få det lugnt bakom 3:30-ballongerna men kramp hände. Låt mig ta det från början!

Det är galet mycket folk överallt! Det är deltagarrekord och det märks. På ett bra sätt. Det kommer att bli fest!

Mitt största bekymmer är hur jag ska tajma bajamajakön med en intervju jag har lovat att göra tio minuter innan start. Springer uppvärmningsintervaller mellan bajamajorna i startområdet och målområdet. Kommer till scenen 9:49 mitt under pågående uppvärmning, som inte visar några tecken på att ta slut!  Passar på att njuta av utsikten. Folkhavet. Nervositeten. Pirret. Partyt. En cool känsla att se allt på håll!

Men uppvärmarna ger inte upp så lätt. Jag får dra med mig speakern ner i startfållan. Vill liksom inte missa nerräkningen och starten.

Jag får två snabba frågor som jag svarar på innan det är dags att leta rätt på 3:30-ballongerna. I folkhavet möter jag hela världen och vi hinner med lite photoshoots och pepp innan fyrverkeriet smäller av och färgar himlen i guld och turkos! Coolaste coola. Nu kör vi!

3:30-ballongerna är ovanligt tystlåtna i år och överlag är det ganska lite prat i ledet första biten.

Tills Micke-the pacer dyker upp. Han är privat farthållare till en kille som vill springa på just 3:30 och jag åker lite snålskjuts där bakom. Micke-the pacer är ett under av energi. Han peppar, guidar och vägleder som ett proffs. Här känns det tryggt att vara!

I Råå är banan omdragen jämfört med tidigare år.  Det märks att de som nu för första gången har fått loppet utanför sitt hus är taggade på uppgiften det innebär. Att leverera pepp i världsklass. Alla är ute. Vattenslangar överallt! Underbart!

Kilometrarna flyter på och jag känner mig stark. I Ramlösa är klacken förpassade till bara ena sidan pga grävarbete.Vi blir inte lika omslutna av av hejaropen som vi brukar. Men ändå. Det är coolt med musiken! 3:30-ballongerna är bakom men jag har ingen avsikt att lämna dem helt. Vid 21 km kommer Andreas flygande från ingenstans. Säger att ”nu kör vi” men jag nappar inte på erbjudandet. Har en känsla av att värmen kommer att ställa till det och sejfar.

Nånstans på banan spelas dansband. Jag är för seg i huvudet för att komma ihåg var. Men när jag passerar sätter någon på Black Jack. Min all time gåshudslåt från Stockholm marathon 2009. Gåshud igen. Vilken grej och vilken tajming!

Vid 25 börjar jag bli trött. Tappa fart. Det känns som jag joggar och jag gör nog det. För plötsligt hör jag den första 3:30-pacern komma upp bakom mig. Han lovar en tid i mål på 3:29 och han är pepp! Jag behöver öka farten för att hänga med och det är jobbigt ett tag innan jag vänjer mig.

Jag är törstig men magen kluckar. Vet inte hur jag ska balansera drickan. Och efter 30 känner jag krampen ligga på lur. Hänger med ett tag men tvingas släppa sen! Krampen kommer vara närvarande i bakgrunden hela resterande del av loppet. Hindra mig från att trycka i från. Dessutom känns det som någon hällt betong i mina ben…

Den nya banan gör att vi missar Pålsjö Slott, allén därifrån och hela Sofiero. Vi byter de speciella landmärkena mot vanliga villaområden, men också jobbigt grus mot mer lättrullad asfalt. Och just idag uppskattar jag asfalten till max!

Den sköna avslutningen med nerförsbacke och medvind är inte lika skön i år. Det är motvind! Det känns som jag springer i sirap men den fantastiska klacken hjälper mig.  Plötsligt är jag framme. I mål för tionde gången! Med en sjukt tung medalj runt min hals. Så fin. Jag kommer aldrig ta av mig den!

Det var varmt i år. För varmt. Men doppet efteråt än mer underbart!  Så glad att bocka av ännu en upplaga. Få vara med om den fest jag bara älskar! Även om jag på kilometer 35 undrade varför jag egentligen springer marathon…

Tack Helsingborg marathon för att ni gjorde igen! Exemplariskt arrangerat med sinne för de där detaljerna vi löpare älskar. Och medaljen alltså…. Springer vidare mot en med siffran 20!

14 Kommentarer

  • Svara
    Robert Jönsson
    7 september, 2024 kl 21:31

    Härligt. Bra skriver. Kram Robert

    • Svara
      Anna
      8 september, 2024 kl 16:29

      Tack ! Glad att du orkade lästa. Den blev en minst marathonlång rapport :D

  • Svara
    Sara Reiman
    7 september, 2024 kl 21:32

    Ja men då vet du nu var det var dansband och ”inget stoppar oss nu”. Det var utanför mig vid Krematoriet.

    • Svara
      Anna
      8 september, 2024 kl 16:30

      Jaaaa! Bästa tajmingen. Den låten får jag vingar av!

  • Svara
    mesen
    8 september, 2024 kl 12:32

    För mig som är småbarnsförälder (och därmed lagt löpningen bakom mig) känns bedriften att vara frisk på rätt datum tio år i rad nästan lika stor som den att klara av marathon tio år i rad. Häftigt! Grattis till prestationen och till den coola medaljen!

    • Svara
      Anna
      8 september, 2024 kl 16:33

      Ja nojorna når inga gränser veckorna innan. Jobbar hemifrån, vågar knappt krama mina barn. Tar nytt glas varje gång man ska dricka i rädsla av att någon annan läskig figur i familjen har råkat dricka ur ”mitt” glas…. I tisdags flyttade jag t o m instruktörscykeln på spinningen en halmveter i sidled för att slippa sitta rakt framför någon. Med konsevensen att jag inte nådde musikanläggningen….

  • Svara
    Marie
    8 september, 2024 kl 17:14

    Starkt jobbat! Följer du upp det med veteran-SM på hemmaplan med en vad det verkar roligare bana än vanligt? https://www.jallestc.se/aktuellt/umemaran-2024

    • Svara
      Anna
      8 september, 2024 kl 20:30

      Ååå det hade ju varit underbart! Men springer tyvärr på Ven den dagen!

  • Svara
    ingmarie Nilsson
    8 september, 2024 kl 19:40

    superbra jobbat!

    • Svara
      Anna
      8 september, 2024 kl 20:30

      Tack snälla!

  • Svara
    Johanna
    9 september, 2024 kl 18:46

    Alltså så himla härligt!! Blir alldeles pepp när jag läser och grämer mig över att jag missade att springa festen! Heja är sjukt kul också men springa är alltid bäst :-)

    • Svara
      Anna
      12 september, 2024 kl 21:53

      Ja så dålig tajming. Men snart är det Odense :D :D :D

  • Svara
    Joanna S
    12 september, 2024 kl 09:27

    Varför har banan ändrats på flera ställen? Bara i år – eller för all framtid?

    • Svara
      Anna
      12 september, 2024 kl 22:06

      Vissa ställen för att göra banan mindre kuperad, och kring Sofiero tror jag inte de fick köra där i år. Vet inte hur det är tänkt framåt. Men det var bra i år också så det spelar inte någon jättestor roll. Bara de inte tullar på målrakan :D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.