Aktuellt

Till Aktivitus för test

Jag som aldrig vinner något gick och vann ett tröskel- och VO2max-test hos Aktivitus. En lite läskig vinst med tanke på jobbet som skulle utföras… Och idag var dagen inne!

Är nervös hela dagen. Nervös för att det ska bli jobbigt, men lika mycket för det är ett löpband involverat. Något jag springer på max två gånger per år. Jag vill liksom inte ramla av. Dels för att det gör ont och dels för att det skulle vara sjukt pinsamt.

Anyway. Jag läser mitt blogginlägg från senast det begav sig. Det var 2015.  Hur skulle resultaten ha påverkats av att tant blivit ännu mera tant? Snart vet jag svaret.

Vi börjar med tröskeltestet. Jag har läst i blogginlägget att det ska vara helt ok, och hoppas att det ska stämma. Börjar lugnt och fint från start,  9 km/h, och sedan ökas hastigheten med 1 km/h var fjärde minut. Försöker omvandla km/h till min/km men hjärnkapaciteten är inte med mig. Jag har fullt sjå med att hålla mig på bandet. En fot hyfsat framför den andra. Inte i sidled och få tvärstopp på kanten….

I varje hastighet får jag uppskatta ansträngningsgrad. Som belöning får jag därefter ett stick i fingret och en droppe blod mindre i kroppen. Att uppskatta ansträngningen är det svåraste på hela testet. Hur vet jag om det är lätt, ganska lätt, hyfsat lätt, eller rätt så lätt…? Finns det ett rätt och fel. Står han och skrattar åt mig när jag säger att det är lätt fast mitt blod säger att det är inte alls lätt?

Det är i alla fall olika grader av lätt och okej ganska länge. Tills den sista ökningen upp till 14 km/h. Det är 4:17-fart har jag lyckats räkna ut när jag kom hem. Då blir det plötsligt jättejobbigt och jag känner syran smyga sig på i mina ben. Han låter mig hållas där ganska  länge innan jag äntligen får stanna.  Check på första testet. Nu väntar det andra. Det med masken. Och ett visst mått av klaustrofobi.

Jag ber om en bild med mask. Så ni får se precis hur snygg jag kan bli med rätt accessoarer. Bara kolla:

I VO2-maxtestet är farten konstant, 12,5 km/h. Första minuten utan lutning och därefter ökar lutningen med 2% för varje minut. Jag vet inte om det är en nackdel att jag har läst rapporten från förra gången. För det ska liksom visa sig att jag känner mig klar när jag når dit jag nådde då. Att jag kanske låter bli att kräma ut det där sista för att jag vet hur länge jag höll på sist. Till nästa gång ska jag ha glömt och förträngt mitt resultat och ABSOLUT inte läsa det här inlägget! Note to self.

Anyway. Jag når upp till 10% lutning, kämpar mig kvar ett tag, men sen är det slut. Får behålla masken på ett tag innan de sista provet görs. Sen är det ett par minuters rafflande spänning i väntan på resultatet.

Här är mina nya värden (att jämföra med 9 år gamla i parentes).

Aerob Tröskel/FatMax: 5:10-fart (5:00-fart )
Anaerob Tröskel: 4:30-fart (4:15-fart )

Så ja, det har gått utför för tant. Fast att ha ett VO2-max som är ”superior” i min åldersklass känns ändå bra. Även om värdet dalat en del sen sist. Den där åldern är svår att fightas mot….

Summan av kardemumman:

Jag tycker det var superspännande att få mina egna värden för olika träningszoner, för att veta var jag ska ligga i de olika kvalitetspass jag kör. Tycker också det var jättecoolt att jag genom att gå på känsla har kommit fram till på pricken samma farter för mina olika trösklar som testet visade.  En bra bekräftelse på att jag har legat rätt.

Passade även på att fråga en del kring zon 2-träning som har förbryllat mig en del senaste tiden. Nu har jag fått klarhet i allt. Och slipper springa omkring supersakta och trampa mig själv på fotknölarna. Ett helt inlägg om zon 2, min tidigare förvirring, mitt försök att springa jättesakta i onödan kommer inom kort. Håll till godo.

Till er som är nyfikna på eran egen tröskelpuls, tröskelfart, vO2-max eller något helt annat spännande, tveka inte att boka in er för test. Jag är supertaggad att dra nytta av alla tips och se om jag kan träna lite mer effektivt framåt. Kanske våga mig på lite kortare och hårdare också….   Så kanske jag kan slå åldern nästa gång….

5 Kommentarer

  • Svara
    Josef M
    18 juli, 2024 kl 14:45

    Vilken fin audition till ”Mad Max: Fury Road” 🤩.

    Kul att lära mig hur det går med en sådan test. Jag vill köra en sådan när jag känner mig 100% annars är CityStrides som gör sitt bäst att hålla mig sysselsatt 😀. Jag ser fram emot zon-2-inlägget. Själv har jag inte sprungit specifikt till en zon utan kroppens känsla. Men jag antar att det har varit huvudsakligen zon-2 sedan min skada 😀.

    /Josef

    • Svara
      Anna
      21 juli, 2024 kl 21:42
      1

      Du får göra testet när du känner dig redo! Superintressant. Så ska jag ta mig i kragen och formulera det där zon 2- inlägget också!

  • Svara
    ingmarie Nilsson
    18 juli, 2024 kl 22:30

    Och nu vet du att du är en Super-woman! jag känner mig grymt modig som vågar springa med dig! :-D mwen jag vet ju också att du är enormt anpassningsbar och extremt snäll.

    • Svara
      Anna
      21 juli, 2024 kl 21:41

      Haha, det är ingen uppoffring alls att springa med dig! Du är inte alls så långsam som du tror! Tycker det är supernajs att springa med dig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.