Aktuellt

Laktat-test och test av VO2-max hos Aktivitus

Tack vare bloggen hamnar jag på konstiga ställen. Som i radio. Eller på ett löpband hos Aktivitus i Göteborg. Idag fick jag möjlighet att göra det där jag alltid velat haft gjort, men aldrig vågat göra -att testa min maximala syreupptagningsförmåga. Och som uppvärmning ett laktat-test och en kroppssammansättningsmätning med ultraljud. Som en stor gottepåse på en helt vanlig tisdag.

wpid-wp-1432049883125.jpeg

Att känna till sina mjölksyratrösklar (ja det finns faktiskt två…) är till hjälp för att veta vilken intensitet du ska ligga på vid olika typer av träning. Under din aeroba tröskel ligger du på lågintensiva pass, mellan trösklarna på de medelintensiva och över din anaeroba tröskel på de högintensiva. I första testet får jag veta vilken puls och vilken hastighet som motsvarar respektive tröskel.

Testet är ganska behagligt. Startar med 4 minuter i 6-minutersfart och sedan ökas farten succesivt med 1 km/h var fjärde minut. Efter 20 minuter ligger jag på 4:15-fart och då är testledar-Patrik nöjd. Känslan är lite mer än ansträngande och jag skattar intensiteten till 16.5 av 20 på Borgskalan.  Kliver av bandet och golvet gungar när jag går och hämtar vatten. Är ju inte van vid skumpande löpband…

Skärmavbild 2015-05-19 kl. 20.20.22

I grafen ovan visar röda linjen min puls, gula linjen hastigheten och gröna linjen mängden mjölksyra. Vid 165 slag/minut har jag min anaeroba tröskel (AT2) och det ska motsvaras av 4:15-fart. Min aeroba mjölksyratröskel (LT) återfinns vid 153 slag per minut och 5:00-fart.

Hinner få i mig lite vatten innan det är dags för nästa test – veckans andra scary happening. Det är dags att maxa, pressa pannben.

wpid-wp-1432050467425.jpeg

Vi börjar i 4:35-fart. Farten bibehålls men varje minut ökas lutningen på bandet. Testet är slut när jag inte orkar mer och tvingas trycka på nödknappen. Över mun och näsa har jag en mask. Det gör att jag ser ut som Darth Vader, men framför allt skymmer den sikten neråt och jag har svårt att se var jag sätter fötterna. Som total novis på löpband känns risken överhängande att jag trampar utanför om jag inte får glutta ner ibland. Känns läskigt men jag väljer att lita på min förmåga att springa rakt fram…

wpid-wp-1432050801328.jpeg

Off we go. Minuterna tickar fort och jag tycker han höjer motståndet mest hela tiden. Kroppen känns stark och jag tycker jag hänger på rätt bra. Uppskattar att intensiteten ökas med hjälp av lutning snarare än fart. Kräver inte samma rapphet i benen. När jag har sprungit 5 minuter känns det fortfarande helt överkomligt men bara ett tiotal sekunder senare är det stopp. Som en bomb som bara liksom detonerar från ingenstans. Trycker knappen och hyperventilerar en stund. Vill slänga av mig masken men måste behålla den på lite till, för att se vad som händer efteråt.

Jag har sprungit tufft i 5,5 minut och avslutar på 8% lutning. Nu kommer belöningen, nu ska jag få veta min maxpuls och mitt maximala syreupptag. Men först en dusch.

aktivitus

Djupt nersjunken i en skön soffa får jag en genomgång av alla mina tester. Jag får veta att mitt syreupptag är 51,4 och ”superior” med god marginal.

Skärmavbild 2015-05-19 kl. 21.18.33

Högsta uppmätta puls är 175 och uppskattad maxpuls 179.

Slutsatsen av hela besöket stavas intervaller. Jag behöver jobba mer på högre intensitet och i högre hastighet för att komma vidare. Jag har en hög kapacitet vad gäller uthållighet men kan med hjälp av intervaller lära kroppen att springa snabbare rent motoriskt men även flytta gränsen för mjölksyra.

Jag har fått riktlinjer för fart och puls under långpass, medelintensiva pass och intervallerna och jag är grymt taggad att kavla upp ärmarna och ta dag i det där lite obekväma. Jag vill rocka Kävlinges gator och testa mig på nytt. Jag vill se vad 4 månader intervaller gör med mig. Jag vill komma tillbaka till Aktivitus.

Är du också sugen på att testa dig finns Aktivitus i Göteborg och Stockholm. Jag tycker det var jättespännande och rekommenderar det varmt. Även om det gjorde lite ont…

20 Kommentarer

 • Svara
  hejaerika
  20 maj, 2015 kl 06:53

  Men ÅH! Sånt här vill jag också göra ju. Kan bli smått exalterad över siffror och resultat på min egen kropp. Känns som att få veta sanningen, haha :D Vet du om det finns något sånt här ställe lite närmare en Skåne-bo eller måste man ta sig till Göteborg eller storstan? ;)

  • Svara
   Anna (orka mera)
   20 maj, 2015 kl 07:36

   Aktivitus har bara i Göteborg och Stockholm och jag vet inte heller någon som gör det närmare. Men en utflykt till Göteborg är aldrig fel. Hann med både finkaffe och en smarrig middag på En Deli Haga. Lätt värt varenda droppe mjölksyra :)

  • Svara
   Maja
   21 maj, 2015 kl 11:30

   kanske inte riktigt samma, men Gerdahallen i Lund har en del testverksamhet: http://www.gerdahallen.lu.se/konditionstest.aspx :-)

   • Svara
    Anna
    22 maj, 2015 kl 10:31

    Låter ju faktiskt bra det där! Kanske får testas vid annat tillfälle :)

 • Svara
  Eva Fridman
  20 maj, 2015 kl 10:46

  Då gjorde vi nästan exakt samma test igår ju! Fast gjorde inget på min kroppssammansättning.
  Väldigt intressanta siffror indeed och jag håller med om att det var scary att springa med masken på för precis som du skriver hade jag inte riktigt nån aning vart på bandet jag var och det tillsammans med ovanan att springa på bandet gjorde det till lite ”living on the edge”…

  • Svara
   Anna
   20 maj, 2015 kl 15:19

   Haha, living on the edge var en bra beskrivning! Tyckte det var jätteintressant. Men jag glömde fråga om vad han skulle ge mig för tid på varvet :) Jag får ta reda på det själv på lördag….

 • Svara
  Mia
  20 maj, 2015 kl 19:21

  Jag bor i Göteborg, men ändå känns ett sådant här test lååångt borta. Hahaha… För jobbigt! Och jag brukar ramla på löpband utan mask…

  • Svara
   Anna (orka mera)
   21 maj, 2015 kl 08:22

   Men då har du ju krypavstånd hem. Hur bra som helst ju :) Och tänk så här: JAG ramlade inte. Då ramlar nog ingen….

 • Svara
  Lotta
  20 maj, 2015 kl 19:42

  Åh, sånt där är ju superintressant. Skulle verkligen vilja göra ett sånt test, även om det känns läskigt. Men jag är för snål, har inte riktigt de pengarna att lägga ut ”för skojs skull”. Jag tror man kan göra sådana tester på många universitet och högskolor som har idrottsprogram, men har ingen aning om vad det kostar eller om vem som helst kan beställa.

  • Svara
   Anna (orka mera)
   21 maj, 2015 kl 08:23

   Nej det kostar ju lite. Man kan önska sig i julklapp :) I stället för de där fula lakanen eller de där panikinköpta grejerna man ändå inte vill ha :)

 • Svara
  Andreas
  20 maj, 2015 kl 19:52

  Vad roligt att få sina siffror mätta! Jag TROR jag hört om liknande tester i helsingborg men väldigt osäker och de kanske inte var samma som detta. Lycka till på varvet! 4:16-4:17 måste ju va ditt optimala halvmara tempo baserat på testet, go #sub90!

  • Svara
   Anna (orka mera)
   21 maj, 2015 kl 08:24

   Sub 90 har jag bara gjort på broloppet med 15 m/s vind i ryggen. Det lär inte ske. Speciellt inte utan fartträning och med start längre bak än vanligt. Jag är glad om jag kommer sub100….

   • Svara
    Andreas
    21 maj, 2015 kl 12:31

    Fake it until you make it! Fast sen start är jobbigt. Blir så kladdigt på varvet av alla muggar. Men de är något speciellt med varvet ändå som gör det roligt.

 • Svara
  Richard (rundtramp.se)
  20 maj, 2015 kl 23:01

  Visst är det ”kul” att köra testar som dessa?! Jag har kört tester tre gånger hos Aktivitus. Mest cykeltester, men även lite löp i kombination (så kallade triathlontester).
  Jag tycker de är duktiga och jag har utvecklats bra sen jag började hos dem. Fast det känns fortfarande skumt att ta blodprov samtidigt som man springer/cyklar. :)

  • Svara
   Anna (orka mera)
   21 maj, 2015 kl 08:25

   Grymt kul! fast jobbigt! Vill gärna göra en uppföljning efter lite intervallträning och se om det blivit något resultat!

 • Svara
  Andreas
  21 maj, 2015 kl 21:32

  Inte för att snylta på kunskap du fick av detta men vill intervaller rekommenderades? Finns ju spridda skurar typ få men långa och många korta allt från 400 ingar till typ 10min x3. Och just ofta tyckte dem att man skulle ha intervallpass?

  • Svara
   Anna
   22 maj, 2015 kl 10:18

   Allt som gick fortare än 4:15 var bra för mig. Från 1 minut och uppåt. Typ en gång i veckan i den farten.

 • Svara
  Mikael
  1 juni, 2015 kl 15:09

  Bara av ren nyfikenhet, hur tycker du de värden på VO2-max du fick är jämfört med vad din Garmin uppskattar? Jag har gjort ett riktigt gasanalysatortest tidigare och blev förvånad över att mitt VO2-maxvärde stämde nästan perfekt med vad min pulsklocka tyckte. Samtidigt vet jag inte ifall jag skulle lita på klockan helt …

  • Svara
   Anna
   1 juni, 2015 kl 20:34

   Aktivitus visar 51,4 och Garmin 52… Inte så pjåkigt av en klocka :)

   • Svara
    Mikael
    2 juni, 2015 kl 10:26

    Tack. Då känns det som att jag kanske vågar lita på min och känna mig i hyfsad form dessutom :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.