Aktuellt

Bergspasset 2024

Bergspasset 2024. Med inslag av hängda klockor, ormar, bajsvattenläckage och en bonusuppförsbacke. Here goes:

När bussen når Odeleite är jag först ur. Därefter raka spåret till caféets toalett för att hinna före de fyra busslasterna i toakön som snart ska ringla långt genom caféet. Elva bergspass har gett mig lite rutin och det får man ju dra nytta av.

Jag ska springa 10 km i bergen och 28 km tillbaka tilll hotellet. En copy paste från förra året. I samma kläder.

Skillnaden mot förra året är att folk springer långsammare på 10:an i år. Kan det varit gårdagens intervaller som fått tempot att gå ner lite idag. Oavsett, det är MYCKET behagligare. Hinner njuta och orkar prata. Hinner dessutom nästan trampa på en orm som plötsligt ringlar omkring precis där jag ska sätta ner foten. En reaktonsförmåga snabbare än självaste Lucky Luke och jag lyckas undvika orm-mos under min sko. Maxpulsen är dock ett faktum.

Rundan är precis lika fin som vanligt, eller nästan ännu finare. Det blommar så mycket i alla möjliga färger. Kan inte komma ihåg att det brukar vara så hr färgglatt. Men så har jag ju inte världens bästa minne.

Tillbaka till caféet väntar glasspaus och häng i solen innan det är dags för hemfärd. När jag precis lämnat min väska i bussen för att gå till start kommer en lastbil körande. Det rinner brunfärgat vatten ur hans last och jag hinner med nöd och näppe undan med foten. Det är inte vilket vatten som helst. Det är bajsvatten. Luktar fruktansvärt. Och kanske är det just detta som får mig att springa i väg med en snabbare grupp än tänkt. För att slippa stanken…

Skrämd av förra årets backuppvaknande hade jag tänkt gå ner en fartgrupp men ångrar mig alltså i sista sekund. I gruppen finns ett helt gäng starka killar och så jag och Sara som övertalats att hänga på. Jag ser framför mig hur jag kommer sinka hela gruppen och får ett uns av ångest. Jag som bara tänkte springa och njuta.

Hamnar efter direkt. Inte på grund av dålig fysik utan på hängd klocka. Den har fastnat i sitt läge och det händer INGET när jag trycker på knapparna. Får hjälp av en kille att starta om den (alltså jag har bara haft den ett par månader, jag har inte hunnit lära mig sånt!). Det går inte. Klockeländet reagerar inte och jag vill ha med ALLA kilometer i mitt pass. Annars kan jag ju lika bra ta bussen. Eller inte.

Efter någon kilometer får jag en avisering i klockan och då är det som att den vaknar till liv. Jag lyckas starta klockan igen och återuppta passet. Med vetskap att passet kommer bli kortare än de utlovade 38 kilometrarna. Och att jag kommer behövas förlänga på slutet. När alla andra stannar och andas ut…

Men det ordnar sig fortare än så. VI har kommit fel och upptäcker det halvvägs upp i en brant backe. Ner igen och gör rätt. Där har jag tjänat in det mesta av mina oreggade kilometrar!

Klockincidenten är det enda tillfället jag är sist. I övrigt håller jag jämnt tempo med gruppen och känner inte att jag sinkar någon. Tvärtom tycker folk det ser lätt ut när jag studsar i backarna och det kan de ju få tro. Jag håller som vanligt på att få hjärtsnörp i de evighetslånga backarna, men återhämtar mig fort när det planar ut.

Det blir en ostbulle vid första stoppet. Precis som vanligt. Med undantaget att jag inte hinner svälja hela innan det är dags att dra vidare. Sällan har jag varit så torr i munnen som efter 1 kilometer idisslande av fralla.

På andra stoppet väljer jag en snabbare energiform. Gel. Den smakar kräk men har ett magiskt ord på förpackningen: KOFFEIN.

Det är som att vrida på en knapp och när vi tillsammans med caféets hund drar vidare känner jag mig pepp på avslutningen. Det gör hunden också. Håller på snubbla ett par gånger på den innan den viker av hemåt igen.

När det återstår 3 kilometer drar Sara iväg. Sara är den bästa personen i världen att ha framför sig. Våra steg synkar helt perfekt och vi kommer in i en grym rytm. Vet inte om det är koffeingelen som gör det eller det faktum att det lutar lite nedåt och blåser lite från rätt håll, men nu känner jag mig som en evighetsmaskin.

Tar boardwalken mot hotellet och får stående ovationer av dansgänget på plankan när vi passerar. Stannar när klockan visar 38 km och väntar in några badkompisar för ett avslutande dopp i vågorna.

Mission completed. Och till nästa år:
Ta med koffeingel
Gå inte ner till långsammare grupp

Typ så!

2 Kommentarer

 • Svara
  Anna Josefine Bonde
  21 mars, 2024 kl 13:39

  Ser underbart ut! jag hoppas på att följa med nån gång!

  • Svara
   Anna
   27 mars, 2024 kl 15:39

   Tycker jag absolut du ska unna dig! VÄrt varenda peng!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.