Aktuellt

Det bästa kalaset

Jag började med springkalas när jag fyllde 40 och fortsatte med tortyrkalas när jag fyllde 45. Plötsligt hade det gått fem år till och idag var det dags igen. 50-årskalas i löparskor. Jag hade missat lite i väderbeställningen…

Konceptet var enkelt: en varv på 6,7 kilometer som skulle springas 4 gånger före lunch och 3,5 gång efter. En mestadels helt fantastisk runda i de finaste höstfärger. Med vissa retliga inslag av för mycket trail, eller för brant backe. Men alltså, lite utmaning får man väl bjuda på när det är 50-årskalas.

Anyway. Klockan 8 går första start. Det är enda varvet då marken är torr och vi också. Sen ska det bara bli blötare och kladdigare. Jag är nervös att jag ska få springa ensam efter lunch, när de andra väljer att dricka kaffe med Fredrik istället. Men det ska visa sig fel. Såklart. Finns ingen löpare som viker ner sig för lite väder.

För den som inte gillar att springa kan springkalas verka som en konstig idé. Och det visar sig att alla på kalaset blivit ifrågasatta av sina kollegor. Kollegor som undrat varför man måste springa när man bara kan fika?  Men de har liksom missat själva grejen…

För vitsen med springkalas är att man umgås en hel dag.  Man hinner prata med ALLA. Man blir trötta tillsammans, blöta tillsammans, fryser ihjäl inför varje start, och får upp värmen i första backen. Man skrattar åt elen som försvann, och baristan som spiller ett hjärta av cappuccino över hela magen.

Första varvet är alltså torrt, men redan på varv två har banan blivit ordentligt kladdig. De sista 6 varven är det bitvis skridskoåkning vi sysslar med. Det finns inte en torr sko i hela skogen.

Underbart är att få torka upp och byta kläder till lunchen. Fredrik och svärmor har svängt ihop en linssoppa och det smakar ljuvligt med varmt i magen. Det tar emot lite att ge sig ut igen, men vetskapen om att det bara är 3,5 varv kvar gör det lite mentalt lättare. Nu är det nedräkning mot ”tårtan”,  som förvandlats till en äppelpaj av logistiska skäl.

När vi kommer i mål efter sista halva varvet visar ingen klocka 50. Vi har olika mycket kvar och våra grannar måste undra varför det kommer 15 löpare springandes fram och tillbaka. Vissa både en och två gånger.

För även om vi alla sprungit lika långt måste ju alla ha 50 km på klockan också. Så självklart för en löpare. För andra, kanske not so much.

Efter ombyte är alla redo för finalen. Fikat. Ljudnivån i sportstugan når nya höjder. Ett helt fantastiskt babbel i rummet.

Och jag är glad ända in i själen. För alla som kom och ville fira med mig. För en fantastisk dag. Inte ens konstant regnande kunde smolka min glädjebägare. Man borde fylla år oftare!

7 Kommentarer

 • Svara
  Ingmarie
  30 oktober, 2023 kl 20:41

  Ännu en gång TACK!!!! Kan inte heller tänka mig ett bättre kalas!!! Men visst kan man göra samma även om man fyller ”ojämnt? :-D

  • Svara
   Anna
   31 oktober, 2023 kl 16:42

   Tack! Kalas får man ha när man vill och hur man vill och till och med helt utan anledning! Jag kör mina var femte år. Det är mest för att folk inte ska tröttna på mig :D

 • Svara
  Anna T
  31 oktober, 2023 kl 10:47

  Vilken superhelg och perfekt firande! Det är det bästa med att blir äldre, att man inte bara får göra – utan också gör – det man vill!

  • Svara
   Anna
   31 oktober, 2023 kl 16:43

   Eller hur! Älskar att göra som jag vill! Det bli alltid bäst så!

 • Svara
  Erica Nilsson
  2 november, 2023 kl 20:33

  Stort grattis i efterskott!! Vilket roligt koncept!🥳

  • Svara
   Anna
   7 november, 2023 kl 21:06

   Tack! Bästa sättet att fira på!

 • Svara
  Höst och vinter om vartannat! – forsbackarunner
  19 december, 2023 kl 16:18

  […] November började med fint höstväder som övergick i regnande och till slut fick vi äntligen rejält kallt och snöigt. Vinter i hela landet och här nere i söder hade vi tillräckligt med snö för både skidåkning på längden och även utför. Vångabacken nordost om Kristianstad öppnade första advent vilket var rekordtidigt (precis som förra året). Tyvärr kom ett rejält bakslag med plusgrader och regn så nu är all snö borta. Senast jag sprang riktigt långt så regnade det hela dan, tackar Anna Nystedt för detta! Hon fyllde jämnt i slutet av oktober och bjöd in till födelsedagslöpning med 50 kilometers löpning på schemat. Helt normalt, eller hur? Förutom löpning i typ konstant regn bjöds det även på ”gofika med finkaffe” och lunch mitt på dan inne i Sportstugan i Skyrup. Minns även de fantastiska bullarna från Konditori Kringlan i Kävlinge varifrån Henrik var med och sprang. Han gjorde distansrekord dagen till ära! Hade med mig Hanna från klubben så Söderåsens FK var dubbelt representerad. Anna skrev ett fint inlägg om dagen och här kan ni läsa mer om det bästa kalaset! […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.