Aktuellt

Race report: Helsingborg marathon 2023

Jag har gjort det igen. Tagit mig över mållinjen på världens bästa marathon. Som nionde tjej och första tant…

Helsingborg marathon

Jag kommer till tävlingsområdet en timme innan start. Med god marginal för bajamajabesök och allmänt mingel. Frågan på allas läppar: Hur är det med foten? Alltså foten, den hade jag glömt och förträngt men här kan jag inte undgå att bli påmind. Alla undrar. Jag har lindat den med snajsig röd linda, men i övrigt tänkte jag inte bry mig om den. Jag ska i mål och den ska helst med.

Jag vet inte om det varit rea på bajamajor i år men det kryllar av dem. Behöver inte stå i kö längre än två minuter på något av mina femtioelva för-säkerhets-skull-besök. Här har Köpenhamn marathon MYCKET att lära. Älska Helsingborg för hur de skämmer bort oss! Vid mitt sista besök hör jag från högtalaren: NU ÄR DET TRE MINUTER TILL START.  Dags att rappa på. Men inte ens med den sena ankomsten till startfållan får jag problem att nästla mig fram till 3:30-ballongerna. Underbart.

Hinner säga hej till en gammal kollega och lite andra löparfriends innan det är dags att ge sig av. 42 kilometer till bad.

Det går som vanligt oförskämt lätt där i början. Vi springer och småpratar medan jag försöker hålla koll på trottoarkanterna. Alla 3:30-ballonghållarna är nya bekantskaper för mig men de ska visa sig sköta uppdraget med bravur. Jag är fast besluten om att hålla mig till gruppen och att inte frestas att lämna för tidigt. Det har straffat sig förr. Mitt bästa råd delar jag med mig av till Jonas som springer sin första mara men han lyssnar inte. När han lämnar gruppen, säger jag med glimten i ögat: vi ses vid 25 kilometer. Så odräglig liksom. Men jag fick rätt…

Daniel som jag tillbringar hela loppet med ska springa Göteborg marathon i morgon. Därför tar han det lite lugnt idag. Skönt för honom. Han orkar liksom mobilisera kraft till att live-sända till målområdet tre gånger, medan jag kämpar för att få upp gelen ur midjebältet. Hur som helst. Livesändningarna piggar upp. Då får man försöka skärpa till sig och se spänstig ut. Men det är inget större problem, i alla fall inte på de första två, sen börjar det ta emot lite…

Banan är precis så där rolig som alltid. Publiken lika grym. Och peppen total i Ramlösa Brunnspark. Allt är precis som det ska, utom den lilla detaljen med KÄLLSORTERING som är ny för året. Och det är ju världsbra. Förutom att det alltid står PAPPFÖRPACKNINGAR på den sista soptunnan i raden, medan jag har en kladdig gel i handen. Därför springer jag minst 30 kilometer med en tom gelförpackning som snuttefilt. Dessutom, helt ärligt. En trött marathonhjärna ser ju knappt skillnad på papper och plast. Det där var dagens hjärngympa och jag måste ladda mentalt för att klara det bättre nästa år. Kladdiga gels är verkligen jätteäckligt att hålla i…

Anyway. 3:30-gruppen decimeras. Plötsligt är jag och Daniel ensamma med varsin farthållare. Jag har börjat känna kramp i två tår och båda vaderna. Vågar inte trycka på. Men i en grupp på fyra är det svårt att smygtappa utan att det märks. De peppar som tusan och jag kämpar för att inte släppa. Vi verkar dessutom ligga lite efter plan, så det finns inget tillgodokonto att plocka från. Jag vill UNDER 3:30.  Skärp sig liksom.

Nerförsbacken efter Sofiero räddar mig. Där kilometrarna tickar på utan större ansträngning och vi plockar in sekunder. Plötsligt frågar farthållarna om vi fixar det här själva så de kan samla upp fler bakifrån. Daniel är övertygad. Inte jag. Men han drar mig. Hela målrakan. På fel sida om mig, för jag hamnar bakom på alla foton som Fredrik tar. Men det vet ju inte vi.  Publiken skriker. Jag ser på klockan att jag har chans att gå under 3:29. Om krampen inte fäller mig.

Det gör den inte.  Jag kommer in på 3:28:44 och 12 sekunder fortare än förra året.  Får medaljen och ska bara ge Daniel en bra-jobbat-kram. Det är då det händer…

Han är lång så jag ställer mig på tå. Sen krampar båda vaderna och fötterna stannar liksom i den positionen. Som värsta Barbie-fötterna. På tå. Tar ett tag innan jag tar mark igen och kan mingla vidare. För det är nu efterfesten börjar. Då när man ska prata med alla, glänsa i guldfilt, äta choklad och ta med sin öl till hejarklacken.

Passerar bajamajan på vägen ut och det hade kunnat sluta riktigt illa. När jag lyfter foten för att kliva in, krampar vaden och jag kan inte sätta ner den. Jag är halvvägs in i en väl använd bajamaja och håller på ramla omkull. Vill. Inte. Röra. Något. Härinne. Men hälen går inte att få ner. Tillbringar jättemånga minuter på bajamajan innan jag kan trycka ner hälen och fortsätta ut till Fredrik och själva finalen. Bad och våfflor.

Nio gjorda. 21 to go. Men först ska jag vila lite. Och äta hamburgare…

 

11 Kommentarer

 • Svara
  Maria
  2 september, 2023 kl 23:38
  0

  Stort grattis! Jag skrattade gott åt din barbie-pose på bajamajan 😂

  • Svara
   Anna
   3 september, 2023 kl 08:23

   Jag skrattade inte så mycket just då. Var mest rädd att ramla i med huvudet före 🤭

 • Svara
  Jonas Jönsson
  3 september, 2023 kl 07:52

  Okej då. Jag skulle lyssnat på en erfarenhen mararäv men att tvärstanna bara för att det kommer en backe eller lite terräng ligger inte riktigt för en traillöpare.

  • Svara
   Anna
   3 september, 2023 kl 08:23

   Haha, men ultralöpare GÅR väl i backar? 😉

 • Svara
  Malin
  3 september, 2023 kl 08:53

  Alltså de där krispiga guld-mantlarna, de sätter definitivt en extra glow på prestationen – oavsett hur mycket kramp man får så är det värt allt besväret!! 🥳🎉

  • Svara
   Anna
   4 september, 2023 kl 20:00

   De är så himla fancy. Man känner sig som en stjärna är man får svepa in sig i guld! Värsta bästa!

 • Svara
  Tina
  3 september, 2023 kl 09:51

  Du är grym, Anna👊⭐️ Du ser så lätt ut på foten när du springer så det märks inte på dig alls, att du hade kramp i några tår eller nåt😂 grattis till din placering och fantastiska lopp⭐️🥰

  • Svara
   Anna
   4 september, 2023 kl 20:02

   Tack bästa Tina! Hoppas se dig i vimlet nästa år istället. Ska försöka vara lite mindre blind :D

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  3 september, 2023 kl 18:48

  Du är så grym och cool! Grattis igen! Hoppas du vann ett fint pris!!!!

  • Svara
   Anna
   4 september, 2023 kl 20:02

   Haha, nej. Jag läste det på internet. Men förra gången jag var på pallplats i skånska mästerskapen kom en medalj hem på posten, så vi får väl se :D

 • Svara
  Helsingborg halvmaraton, lyckad säsongsdebut på distansen
  6 september, 2023 kl 09:08

  […] Race report: Helsingborg marathon 2023 – Piggelina […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.