Aktuellt

Har du tändare?

Helsingborg marathonprogrammet lockade med 35 kilometer långpass. Och som det inte var nog, kryddat med marafart + 10 sek/km under 15 kilometer av dem. Jag var nervös hela gårdagen…

Börjar dåligt såklart. Den 10 km långa uppvärmningen går i motvind och benen känns som kola. Kommer det här ens att gå?

Efter kort energi och vätskepåfyllning är det dags att dra igång. 15 kilometer med lite sprutt i benen. Det går förvånansvärt lätt att komma upp i fart. Och de första 13 känns riktigt bra. Sen börjar jag längta efter att få stanna….

När klockan piper för 15 gjorda stannar jag till. Dricker upp båda flaskorna i ett nafs och smaskar loss på resterna av baren jag åt tidigare. Nu hade det ju kunnat vara slut, men alltså jag har 10 kilometer kvar.  Peppar liv i mig själv och stapplar iväg på de sista rafflande 10. De som ska komma innehålla konstiga frågor, spontana bad och en oväntad pulstopp.

Någonstans vid 30 gjorda får jag frågan av en tjej med cigg i mungipan: har du tändare? Alltså ser jag ut så? Kanske springer jag så sakta att det ser ut som jag går. Men rökare alltså…. Har svårt att smälta att jag ser ut som en rökare när jag vill se ut som en jobbig hurtfrisk löpare. Svarar snällt: nej tyvärr. Fast jag mest ville fråga hur hon egentligen tänkte nu…..

Vid 32 kilometer kallar havet. Jag är överkokt, svetten dryper och jag har slut på vatten. För att jag ens ska komma hem behöver jag kyla ner mig. Plask i. Upp igen och hemåt.

Nu känns det som jag springer i åttaminutersfart fastän klockan i efterhand visar på 5:40. Lyfter jag ens benen? Men snart så. Ska världen få se på en sprint…

Längs vägen möter jag en person som jag upplever skum. Han har sår på armarna och en massa bandage. Plötsligt när jag passerar hukar han sig mot marken. Som för att gömma sig för någon. Jag tänker att nu smäller det.  Ser en skjutning för mitt inre och plötsligt fungerar benen.

Det bli en snabb rusch tills jag känner mig på behörigt avstånd och kan såsa till det igen.

Lite action på en lördagsrunda alltså. Kanske mest i min fantasi. Men finns det inte vargar i Malmö så måste man ju ha något annat att stirra upp sig för. Så man inte börjar springa åttaminutersfart….

10 Kommentarer

 • Svara
  A-mamman
  29 juli, 2023 kl 20:41

  Mäktigt hur långt du springer! För mig blev det 15 km igår, längsta passet på flera år! Några pauser behövdes för att kolla kartan i mobilen och lite vatten bjöds jag efter milen, då hittade jag hem på asfalt men hade knappt styrfart.

  • Svara
   Anna
   30 juli, 2023 kl 17:30

   5 veckor till maran… Fast så här långt brukar jag inte köra på träning. Men kul att det funkar och kroppen känns stark. Bra jobbat med dina 15, det är ju jättebra ju!!!

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  29 juli, 2023 kl 21:30

  Om någon frågar efter tändare (till cigg) så frågar jag faktiskt alltid om jag ser ut att ha det!

  Men snubben alltså. Jag hade antagligen stannat för att kolla om han var ok…

  • Svara
   Anna
   30 juli, 2023 kl 17:32

   Det hade jag inte vågat! Men kanske ska tuffa till mig så jag åtminstone vågar frågasätta cigarett-tjejer och deras förmåga att lista ut vem som röker och inte…

 • Svara
  Hannas krypin
  31 juli, 2023 kl 09:30

  Längtar så efter att kunna springa igen men med min onda hälsena så går det inte! Drömmen ju att kunna springa ens en kilometer. Konstig fråga att ställa till en löpare om tändare…

  • Svara
   Anna
   31 juli, 2023 kl 18:34

   Så himla tråkigt med hälsenan! Har du provat stötvåg? Hjälpte mig två gånger av två! Krya på och hoppas du snart springer igen!

   • Svara
    Hannas krypin
    3 augusti, 2023 kl 11:09

    Tack för tipset. Har inte testat det men är ju värt att prova.

    • Svara
     Anna
     3 augusti, 2023 kl 13:25

     Jamen ja, prova! Hade haft ont i flera år och trodde att det var så det kändes att bli 40 +. Men det var det inte! Det försvann efter 3 behandlingar + två veckor. Andra gången tog jag till stötvågen direkt och då försvann det med efter första behandlingen! Världsbäst!

 • Svara
  pilla
  1 augusti, 2023 kl 23:56

  Löpning med bad är en favorit!

  • Svara
   Anna
   3 augusti, 2023 kl 13:15

   Den kombon blir aldrig fel!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.