Aktuellt

Skåneleden SL5 Höllviken-Klagshamn

Vi fortsätter beta av de nytillkomna Skåneledenetapperna söder om Malmö och idag kom turen till Etapp 20 Höllviken-Klagshamn. Med sikte på belöningslunch på Ateljen Limhamn, bara en kort bussresa från etappmålet…

Tar buss 15 från Södervärn till Höllviken och startar vandringen drygt 20 minuter senare. Blir upprörd över en skylt men samlar oss. En hamburgersemla kan inte få förstöra en sån fin dag!

Fortsätter på världens tråkigaste väg. En cykelväg bredvid en bilväg. Här snackar vi inga naturupplevelser men en typiskt bra sträcka för att prata och avhandla vardagspusslets klurigheter. Vi hinner både planera träningsveckan, veckans mat och utse vinnare i en tävling vi utlöst på gårdagens löpevent. Vi hinner också bli kissnödiga.

Men… sträckan vi går på är inte precis välutrustad med buskar. Vi får snällt hålla oss i fyra kilometer innan ”första bästa buske” dyker upp. Tips från coachen: starta inte denna vandring okissad!

Efter Vellingeblomman viker leden ner mot havet och trots att jag sprungit i krokarna miljoner gånger har jag inte vetat om denna dolda skatt. Vi vandrar över strandängarna som dagen till ära är mer strandbassänger…

Vi tackar minusgraderna för att vi kommer fram torrskodda. Och slipper lera hela vägen upp till ryggslutet…

På åkrarna blåser det svinkallt och vi söker skydd bakom en husvägg för vår nödmacka. Den som ska få oss att överleva till den sena lunchen på kaféet.

Not so naturskönt men ibland får överlevnad gå före…

Traskar vidare över vidderna och kämpar med att få upp värmen igen. Lagom till Klagshamns udde kommer den, och vi får runda udden med värsta vårfeelingen i kroppen. Solen skiner, havet är blått, svanarna badar och nu är busshållplatsen nära…

Men först ska vi passera etappmåls-skylten. Den som är beviset för att vi faktiskt nådde ända fram. Men jag tror de missade någon detalj i tillverkningen…

Klockan är strax innan tre och vi är jättehungriga. Skalman äter ju som bekant klockan 12. Plus minus en kvart. Nödmackan har förskjutit krisläget något, men nu är det bråttom. Tur att kaféet bara är ”en kort bussresa” bort…

I busskuren blir vi abrupt varse om att 10 km bussresa tar lika lång tid som att springa. 43 minuter behöver buss-skrället för att frakta två svältande till mat. En snabb huvudräkning och vi inser båda att den där fantastiska lunchen vi drömt om senaste timmen får förbli en dröm. Och för att inte riskera äktenskapet är Skalman tyst alla 43 minuter hem.

Ett snöpligt slut på en härlig vandring. Nästa gång kollar vi busstidtabellen innan vi ger oss ut.

2 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  5 februari, 2023 kl 19:46

  Men fy vad snopet!

  • Svara
   Anna
   7 februari, 2023 kl 20:43

   Eller hur! Själva belöningen liksom!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.