Aktuellt

Skåneleden Torup-Trelleborg

Jag fortsätter leva loppan med mitt sommarkort. Springer iväg och tar tåget hem. Idag behöver jag dock lite hjälp med logistiken. Lurar iväg Fredrik på en cykeltur i Bokskogen bara för att få lift till Torup med bil. Till Torup kan man nämligen inte åka buss innan klockan nio. Måste varit en kvällsmänniska som satte busstidtabellen!

Samma kvällsmänniska har också bestämt öppettiderna för områdets toaletter. Före klockan nio är väl ingen kissnödig? Utom jag som ska starta redan 08:30 för att hinna med tåget i Trelleborg klockan 12:07. Allt minutiöst planerat.

Sträckan är 31 km. Lägg till ett par vilsespring, några photoshoots och ett  par kissepauser på det så har jag förhoppningsvis en lagom marginal till tåget går. För allmänt surfande och instagrammande.

De första fyra kilometerna är bokskog, mestadels motionsspår men stundtals lite trailigare. Sen börjar en 27 kilometer lång blandning av grus och asfalt. Trist för en del, men jag gillar ju sånt.

Vad jag inte gillar är otydliga markeringar och från och till är det riktigt dåligt. Det börjar i Svedala där markeringsansvarig plötsligt bytt färg på leden från orange till gul. Fjös-gul that is. Den syns knappt mot den fjösgråa lyktstolpen. Så ja, jag kommer fel.

Det blir bättre i omgångar och sedan sämre igen. I vissa T-korsningar finns ingen vägledning alls och jag ska behöva springa en hel kilometer innan jag får den första bekräftelsen på att jag är rätt. Som tur var har jag MIN KARTA. Appen som Fredrik tvingat mig att ladda ner. Som visar Skåneleden OCH min position i samma bild. Den räddar mig. Minst 28 gånger idag.

Men jag ska inte bara gnälla. Det är en superfin sträcka och solen skiner. Jag unnar mig tre timmar med mig själv och markeringarna till trots har jag det riktigt bra. Pausar för lite medhavd energi vid 23 kilometer och konstaterar att jag har 8 kilometer kvar och en hel timme till tåget går. Vad ska jag ens göra när jag kommer fram??? Kommer ju ha hur god tid på mig som helst!

Fördriver lite tid med att fota ett överblommat rapsfält innan jag ger mig iväg.

Kanske är det för att jag känner mig så lugn och avslappnad som jag helt missar när Skåneleden svänger höger. Fortsätter fram alldeles för länge innan Min Karta får visa mig rätt igen. Det blir ca 2 km omväg och plötsligt är det inte lika lugnt längre. Sista 6 km går på autopilot. Utan drickpaus, fotopaus eller knytasko-paus. Det är bara rakt fram som gäller. Och gärna lite fortare än vad benen vill.  Ett missat tåg innebär 33 minuter på en perrong i Trelleborg….

Men jag hinner. Men sju minuters marginal står jag på perrongen. Det man inte har i lokalsinne får man ha i benen. Eller hur det nu var…

För mer detaljer om etapperna läs mina tidigare inlägg här (Svedala-Fru Alstad) och här (Fru Alstad-Trelleborg).

 

4 Kommentarer

 • Svara
  Anna
  9 juli, 2022 kl 17:30

  Jag och mina vänner har också kommit fel pga Skåneledens bristande märkningar, men hittade Naturkartan som har alla lederna inlagda så jag kan hela tiden se vart jag är i förhållande till leden. Det har varit räddningen flera gånger redan.

  • Svara
   Anna
   10 juli, 2022 kl 18:24

   Superbäst med sånt. Annars hade man ju aldrig kommit hem :D

 • Svara
  Susanne
  9 juli, 2022 kl 23:10

  Konstigt att det ska vara så svårt att markera. De får ta hjälp av ett proffs (dig).

  • Svara
   Anna
   10 juli, 2022 kl 18:25

   Jag ska starta nytt konsultbolag i branchen markering av motionsspår! Undrar om det är lukrativt :D
   Kan i alla fall garantera att ingen någonsin hade kommit fel :D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.