Aktuellt

Vandring i soluppgång

Vi uppfann en grej förra året och har nu tagit steget vidare till att göra tradition av det. Soluppgångsvandring it is, och i år var det sträckan Juleboda till Åhus som förärades vår närvaro. En sträcka på 28 kilometer där de sista 16 är Skåneled. Så två flugor på smällen alltså: soluppgång och en etapp på vårt Skåneleden-projekt! Varning för känsliga läsare: det här inlägget är två mil långt. För kortare version, scrolla till slutet!

soluppgångEtapp: Juleboda-Nyehusen är ingen etapp på Skåneleden utan ”bara” en vacker sträcka längs kusten. Därefter följer Skåneled och etappen Nyehusen-Åhus.
Hur: Bil till Juleboda för uppsättning av tält och avlämning av utrustning. Vidare med bilen till Furuboda där vi parkerar den och springer tillbaka till Juleboda. Dag 2 vandring till Åhus och buss tillbaka till bilen i Furuboda. Vidare till Juleboda för upphämtning av grejer.  Logistikbonanza extra allt men fungerar klockrent. Vill man bara ta sträckan på Skåneleden är det busshållplatsen i Furuboda som är närmast och buss mellan Åhus och Furuboda går ungefär en gång i timmen.
Svårighet: Mycket strandpromenad första biten. Lättvandrat i vattenbrynet men tuffare när man behöver upp i sanden. Sandstrand även på Skåneledensträckningen, blandat med lättvandrade stigar i skogen.

Vi har hittat en perfket plats för övernattning. Det är i Juleboda, den norra delen av Ravlunda skjutfält. Sommartid används inte skjutfältet utan är öppet för allmänheten. Till skillnad från södra delen vid Haväng är här knappt något folk alls. Och här finns gott om träd och buskar att omge sin egen ”tomt” med. Det känns ombonat och tryggt. Bara ett fåtal andra tältare inom synhåll och alla håller en lugn profil. Någon tältar på stranden men vi undviker helst sand i sovsäcken. Tar oss ett par meter upp, där marken är klädd av gräs. En tiopoängare för övernattning alltså. Only for you. Don’t spread the word…

Allak 3 Klockan ringer klockan 03:00 och det är ännu drygt 1,5 timme till solen går upp. Av erfarenhet vet vi att stunden innan uppgång är minst lika vacker så vi offrar lite av skönhetssömnen för att inte missa något. Packar ihop all sovutrustning och lämnar det i vårt uppslagna tält.

soluppgång soluppgångDet är bara vi och någon enstaka mås uppe. Havet så där isblått som det bara är i soluppgång och solnedgång. Himlen har börjat färgas orange men det är lång tid kvar tills vi ska få se det glödande klotet. Vi går på stranden, och håller oss längst ner vid vattnet för att slippa den lösa och jobbiga sanden. Det lutar en hel del och anklarna blir trötta efter en stund. Det går att ta sig upp och gå på en stig en bit ifrån, men vi offrar anklarna för närheten till vattnet och magin som är på väg att hända.

soluppgångDet är på egen risk. För vågorna är ojämna och det är svårt att beräkna hur högt upp vattnet ska nå. Brister man i fokus för en enda sekund bli man blöt i skorna. Såklart skulle vi gått barfota men det kommer vi inte på förrän ett par timmar senare. Man är inte Einstein vid tresnåret…

Jag kan inte ens beskriva det coola när solen äntligen trycker sig upp över horisonten. Bilderna talar mycket bättre själva:

Magi alltså. Och en liten sorg i hjärtat att detta coola händer varje morgon utan att man liksom har möjlighet att vara med! Så mycket coolt som pågår därute medan man sover.

frisebodaNär vi tittat oss mätta går vi vidare mot frukost. Passerar genom Friseboda naturreservat och får äntligen gå med raka fotleder en stund. Efter att ha gått loss på ett par hallonbuskar och frossat i oss en förrätt värd namnet, tar vi oss ner mot stranden igen för en morgongröt. Klockan är 06:00 och vi har varit vakna i tre timmar.

Vi går genom sommarstugeområden i Furuboda och Nyehusen och hittar inspiration till vårt egna närstående bygge. Det är kuperat med stugor liggande på alla möjliga och omöjliga höjder. Mitt i tallskogen. Så otroligt mysigt! I Nyehusens norra del ansluter vi till Skåneleden och de 16 kilometer som återstår till Åhus.

SkåneledenMellan Nyehusen och Yngsjöstrand går stigen genom en fantastisk trollskog. Allt är grönt och ser så där härligt mjukt ut som i sagorna. Vi njuter av att slippa sanden en stund till. Från Yngsjöstrand och norrut är det mycket av den varan och det känns bra att vila upp anklarna lite…

Vi tar sikte mot Äspet där vi har tänkt bada. Förväntar oss folkmassor men möts av en hyfsat lugn strand. Förstår inget. Det är högsommar och vattentemperaturen är 24 grader. Var är folket?

SkåneledenFrån Äspet finns en alternativ genväg in till Åhus men vi vill ha så mycket Skåneled som möjligt för vår tioöring. Tar sträckan runt om naturreservatet innan vi når Åhus och den sista promenaden in till city.

På Åhus Gästis där vi tänkt äta vår lunch är alla de människorna som inte var på stranden. Det är fullt och vi har lite bråttom till bussen. Tar en sallad på Absolut Home som svider en aning i plånboken men som vi kände oss välförtjänta av.  Vi klev ju trots allt upp klockan tre…

Och så den korta versionen:
Soluppgångsvandring. Bara gör det. Så värt.

Vill ni läsa om mina tidigare soluppgångsvandringar så hittar ni dem här och här!

2 Kommentarer

 • Svara
  A-mamman
  22 juli, 2021 kl 10:29

  Ni är så härligt galna och dedikerade och du beskriver så informativt och bra! Och bilderna! Bilderna!!

  • Svara
   Anna
   22 juli, 2021 kl 14:07

   Haha, vi försöker bara maxa vår semesterfeeling och jag tycker vi lyckas rätt bra! Och alltså soluppgångsgrejen, ni måste prova!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.