Skåneleden 2020

Skåneleden SL5 Ven

Jag sprang runt Ven häromveckan, men eftersom inte Fredrik var med så räknas det inte i vårt Skåneledenprojekt. Så det blev en sväng till. Enligt konstens alla regler!

ven

Hur: bil till Landskrona och båt över.  Det är många som reser till Ven i semestertid så se till att boka plats på båten.
Etapp: 9A Ven runt
Svårighetsgrad: ett par branta backar men i övrigt väldigt strosarvänligt.

Skåneleden

Båten har inte överdrivet med sittplatser så det kan vara en god idé att vara i tid för en bra plats. Oavsett om det är inomhus vid tveksamt väder, eller ute i solen när vädergudarna är på bättre humör. Vi är på plats en halvtimme innan avgång och kan njuta på första parkett på den resa som trots allt känns ganska lång. 30 minuter it is.

ven

I land på andra sidan går den stora strömmen uppför backen till cykeluthyrningen. Vi tar höger för att runda ön motsols och slippa trängas.

Vi passerar de sötaste hus med de mest fantastiska blomsterrabatter. Det finns liksom ingen ände på mängden färg. Hela tiden med utsikt över vår favoritsträcka på andra sidan sundet: Glumslöv, Hillehögs dalar och Ålabodarna. På vägen norrut ligger Vens Camping med stora glampingtält och mysiga uteplatser med lampor i träden. Men nu ska vi ju inte sova över så vi vandrar snällt vidare.

ven camping

Badkläderna ligger i väskan och vi passerar både badbryggor och trappor ner mot vattnet utan att riktigt bli badsugna. Det kan vara så att hungern är större än badbehovet, och vi har siktat in oss på mat i Kyrkbacken.

Vi möter många cyklister på de gula cyklar som liksom är karaktäristiskt för ön. Vissa cyklar vant, andra har nog inte suttit på en cykel på den här sidan sekelskiftet. Det blir ett par hopp ut i spenaten för att slippa bli påkörd.

cykeluthyrning ven

Ön är speciell på så vis att det är stigar längs vattnet och på toppen, och däremellan är det bara branter! Coola höjdskillnader som inte alls gör sig rättvisa på bild. Men som känns i benen…

ven

När vi når Kyrkbacken är det dags för lunch och vi väljer bland utbudet som finns. Det är hela skalan från en trettiokronors varmkorv i korvmoj till dyrare alternativ för 165 kronor.  Vi väljer det senare. Även om det är lite i mastigaste laget för en lunch som dessutom ska visa sig rätt liten i storlek. Men vi tänker ändå att man måste gynna restaurangerna på plats. Annars försvinner de ju! Det blir Pausa hos oss som föräras vårt besök, och som trots att vi är de enda gästerna på restaurangen inte lyckas hålla reda på vad vi beställt. Jag får min gråärtsbiffssallad men Fredriks wallenbergare blir en fisksoppa. Båda goda men som sagt i minsta laget.

Jag tänker att den minimalistiska lunchen borde lämna utrymme till en våffla som vi har hört ska finnas en bit bort, men på något konstigt vis lyckas jag ändå bli för mätt för det. Attans!

Vi harvar oss upp för kyrkbacken och vidare till öns enda använda kyrka, St Ibbs gamla kyrka. De cyklister vi möter i backen ler och ser ut som de är på tivoli. De vi går om på väg upp, ser inte lika lyckliga ut…

Det finns ytterligare en kyrka på ön men den är avkristnad och tjänstgör nu som Tycho Brahe-museum. Vi sparar den karamellen till en annan gång. Däremot ramlar vi in på ett bageri och köper med oss lite bullar hem. Det blir också en glass innan hemfärd. Hvenglass. Ekologiska och fina råvaror. Klingar bättre än det smakar. Pistageglassen smakar faktiskt bara bittermandel…

Slutet mindre gott men allt annat var tamejtusan bra!

För dig som tycker om att vandra i grupp kommer den här sträckan finnas med på vandringsgillet som arrangeras av Landskrona Stad den 10-12 september. Mer info hittar du här!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.