Skåneleden 2020

Skåneleden SL4 Kåseberga-Ystad

Det var längesen vi bockade av etapper i vårt Skåneledenprojekt men igår blev det tillfälle. Och vi tog löparskorna…

Skåneleden

Etapp: 2 (Kåseberga-Nybrostrand) och 1 (Nybrostrand-Ystad)

Hur: Tåg till Ystad, buss till Kåseberga och löpning tillbaka till Ystad.

Svårighetsgrad: Inledningsvis väldigt kuperat på gräs. Därefter platt asfalt och lättsprungna stigar.

Båda har träningsvärk efter gårdagens Body Pump och det är en chockstart att inleda dagens 21 km med en brant trappa uppför. Två gånger dessutom, då jag glömt att sätta på klockan och vill ha en GPS-fil på hela etappen. Ner igen och börja om alltså…

Skåneleden KåsebergaFörsta kilometrarna blir någon form av fotointervaller. Det är så galet vackert att jag måste stanna hela tiden. Fota och begrunda. Känna vinden i håret. Njuta.

Vet inte var turisterna är men strax efter 9:30 är det fortfarande förvånansvärt lite folk. Kanske har de bättre talang för sovmorgon än jag!

Efter ca 4 km når vi skjutfältet Kabusa och Skåneleden tar en inte jätteromantisk väg runt om. Man får ta vägen igenom skjutfältet under vissa perioder och just den här dagen hade det varit okej. Om man inte rör vid eventuellt upphittad ammunition…

SkåneledenVi väger alternativen. Att strunta i Skåneledensträckningen är alla gånger en finare upplevelse, men projektet vi har är ju att springa PÅ Skåneleden och inte bredvid…

Jag är lite fyrkantig och har svårt att inte hålla mig till planen. Fyrkantig är min benämning för det som Fredrik förmodligen skulle kallat ””full av tvångstankar”.  Men ändå. Det tvingar oss ut på Skåneleden och en 70-väg utan vägren. I en kilometer harvar vi där innan vi belönas med fyra kilometer cykelväg bredvid bilväg.  Som sagt: inte så fancy!

När vi passerar bortre änden av skjutfältet jublar vi. Äntligen ska vi tillbaka till havet! Leden går över strandängar och stundtals i djup och lös sand. En bit längre fram har en familj valt att lägga sig och sola mitt på leden och det känns som vi stör en smula när vi älgar oss fram mellan handdukar och svettiga lår…

Skåneleden

Efter 12,5 km når vi en camping där man kan fylla på vattenflaskorna. Det behövs idag. Solen steker och Fredrik ser ut som han redan badat trots att vi har ca 5 km kvar till vårt planerade badstopp!

Leden gör sen en kort avstickare upp längs bilvägen innan vi leds in den härligaste skog. Här svalkar det lite i skuggan av träden. Det finns gott om bajamajor för den som har sånna behov men vi tutar bara förbi. Vi har badstopp i kikaren!

Skåneleden

Skåneleden

Efter 17 km når vi den berömda Fritidsbaren. Känd för sina wienerbröd som ska vara godast i hela världen, minst. Sist blev vi inte besvikna, så vi slår till på varsitt även denna gång. Men först bada. Wienernbröden får snällt vänta på bryggan och jag är orolig för att någon ska komma och stjäla dem…  Man har ju hört talas om strandtjuvar!

Havet är vågigt och jag bli översköljd av vatten.  Det härligaste på hela dagen. Då har jag ännu inte sett vilket underverk det gjorde med frisyren. Det gör jag först på lunchrestaurangens toalett. Men nått roligt ska de väl ha en vanlig tisdagslunch i Ystad.

Vi laddar med lite Wienerbröd innan vi tar oss vidare de sista 3,5 km till Ystad, och den där vanliga tisdagslunchen som ska visa sig vara något alldeles speciellt.

Jag har sett ut Grändens mat för lunch och har prickat helt rätt i min research. Gränden blir det mest fantastiska avslut på en hittills helt perfekt förmiddag.  Restaurangen har uteservering i en gränd, precis som namnet antyder. Det är blommor, parasoller, och semesterkänsla extra allt. Det är exemplarisk service och enligt Fredrik världens godaste öl. Han väljer en caesarbowl med kyckling och jag tar en poké bowl så fulltankad med smak att mina smaklökar gör trippelvolter. Där och då utnämner vi oss själva till semesterproffs. För att vi hittar guldkornen i det lilla. Och gör underverk av en vanlig tisdag.

För en kanonupplevelse tryck copy och sedan paste.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.