Aktuellt

Hållbara skor

Jag har använt Icebugs i många år men bara för deras dubbars skull. I alla vintrar har jag njutit av dess grymma grepp på isigt underlag, men svurit lite i mungipan över deras osköna passform.

icbugs

Förra året blev jag erbjuden att testa ett par lila trailskor, framtagna i samarbete med självaste Tove Alexandersson, Capra RB9X. Kunde man bara få lite av hennes förmågor i skogen hade lyckan varit total, för den trailelefant jag trots allt är.  Skorna skulle passa för teknisk löpning och skyrunning. Till himlen nådde jag inte men jag letade fram lite skånska ”berg”.  Min första test gick sådär. Jag stukade foten och var borta från löpningen i fyra månader. Nog mer på grund av den osynliga rot som hoppade upp framför mig än på grund av själva skorna. Utlåtandet av skorna lät vänta på sig. Faktiskt har jag inte vågat prova dem igen förrän nu. När löpningen äntligen flyter igen…

Så fick jag erbjudande om att testa ett par till. Fast jag knappt testat de första. Ett par blå Outrun RB9X som skulle vara mer dämpade och lämpliga för längre rundor i lite snällare terräng. Eftersom jag vid tillfället var ute efter just den typen av sko tackade jag såklart ja. Att testa skor är ju en ganska angenäm syssla så länge man inte stukar fötterna. Dessutom uppskattar jag Icebugs arbete med hållbarhet och tycker det är väl värt att lyftas fram – världens första klimatpositiva tillverkare av outdoorskor! Det ni!

Till skillnad från mina osköna vinterskor har båda dessa modellerna en mycket bättre passform. I alla fall för mig med ganska smal och platt fot. Jag upplever dem också lättare och mindre klumpiga.

Ska villigt erkänna att jag inte utsatt de lila skorna för den utmaning de egentligen borde testas för, stenar, terräng och tekniskt elände, men för de pass jag sprungit har greppet och löpkänslan varit bra.

De blå skorna för längre distanser är grymt snygga och de skor jag egentligen behövde bäst, men för min fot är de för mjuka och jag får problem med Mortons tår. Så himla synd.

Men för alla er som inte har sånna problem är det ju jättefint med hållbarhetstänk! Såklart är det allra bäst att inte shoppa skor så ofta. Jag behöver bli bättre på det….

*Inlägget är skrivet i samarbete med Icebug.

6 Kommentarer

 • Svara
  Sten Åke Persson
  27 juli, 2021 kl 18:46

  Jag har använt Icebug med ståldubb 3 vintrar mycket bra 👍👍

  • Svara
   Anna
   27 juli, 2021 kl 19:37

   Ståldubbarna är outstanding. Funkar på ALLT! Däremot är mina inte helt perfekt passform för min fot, men det får jag leva med. Så värt att slippa halka.

 • Svara
  Marina
  28 juli, 2021 kl 14:09

  Tips från Uppsala med betydligt fler dagar is och snö, ta dina vanliga gamla sköna skor och skruva i dobbar från BestGrip – vinst varje gång – sköna med grepp!

  • Svara
   Anna
   29 juli, 2021 kl 11:05

   Men förstörs de inte då? Eller man får offra ett par?

   • Svara
    Marina
    29 juli, 2021 kl 13:00

    Det går att skruva ur dem, men jag rekommenderar ett par gamla slitna istället för att slänga 😊

    • Svara
     Anna
     30 juli, 2021 kl 22:18

     Okej! Då vet jag :D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.