Aktuellt

Rör du dig?

Jag fick lite spel när någon klagade på att hon inte rörde sig under pandemin. Att hemmajobbet gjorde att hon satt stilla hela dagarna. I sängen. Jag tyckte hon var en egenvald soffpotatis men blev kallad surtant av mina övriga familjemedlemmar…

Jag tänker att man kan ha lite egen drivkraft till att röra sig. Jag insåg redan dag två av hemmaarbete att jag blev knäpp av att inte få friskluft. Därför började jag gå till ”jobbet” på morgonen. Och hem på eftermiddagen. Ibland också en tur på lunchen. För att casha in minst en timmes friskluft om dagen.

När man dessutom inte pendlar frigörs ju massor av tid som man kan använda till att just röra på sig.

Så jag blev lite provocerad av tjejen som satt och tyckte synd om sig själv på sängen. Både Fredrik och dottern tyckte jag var en tant. Dottern sa att man visst blev stillasittande pga pandemin. Då hör det till saken att hon redan varit ute på en promenad och någon timme senare hittas tränande framför teven…

Man behöver inte bli en soffpotatis av pandemin. Man kanske behöver hitta andra träningsformer när det avråds från gym. Och man kanske behöver hitta på sin vardagsmotion när den faller bort. Men det går. Även om man är en tant om man tycker så. Rör du på dig?

18 Kommentarer

 • Svara
  Emma
  2 mars, 2021 kl 20:08

  Ja men på lite annat sätt. I vanliga fall tränar vi tillsammans på jobb men nu uppmanas vi träna enskilt vilket ibland kräver lite kreativitet. Det är lätt att jobba för mycket så passet skjuts upp till ”sen när jag kommer hem och har lagt barnen”. Med lite vikter, stång och band blir det ändå rätt bra!

  • Svara
   Anna
   3 mars, 2021 kl 18:45

   Vi har onlineträning på jobbet två dagar i veckan! Lättare att slita sig från datorn när man ser att kollegorna börjar droppa av för att byta om. Och så vill man ju kunna dela träningsvärken efteråt :D
   Önskar jag hade lite fler olika vikter hemma. De jag har är för lätta för vissa övningar och för tunga för en del.

 • Svara
  e
  3 mars, 2021 kl 08:48

  jag tycker ändå det blir en skillnad när träning + vardagsmotion (cykla till jobb etc) blir bara träning. känner att jag tränar som vanligt men återhämtningen blir inte lika effektiv när den aktiv vila blir nåt helt självvalt, istället för en kombo av det du väljer själv och det som bara händer av att du måste stå upp på spårvagnen, spontan promenad med kollega för att köpa fika, och sociala grejer som dansa på uteställen. gå på klubb är ju inte träning men hade mkt bättre kondition på mina löp/cykelpass när jag gjorde sånt också

  • Svara
   Anna
   3 mars, 2021 kl 18:48

   Såklart tappar man mycket av vardagsmotionen när allt finns i huset. Som i mitt fall dessutom är ett enplans…
   Men om man mår dåligt av det så går det ju att göra något åt. Det är mest när man gnäller från sängen som jag reagerar lite!

 • Svara
  tantaugusta
  3 mars, 2021 kl 09:32

  Tränar gör jag precis som tidigare men den där vardagsmotionen (som jag tidigare fnyst lite åt – nu fattar jag vitsen!) blir inte av längre. En vanlig jobbdag får jag ihop ca 8000 steg bara genom att ta mig till och från jobbet + springa runt väl på plats. Dessa har ersatts av ca 300 steg/dag – till och från köket för att fylla på kaffe. Möten som tidigare började 9 börjar nu 8 och istället för att jobba till ca 17 jobbar jag nu till 18:30 på kvällarna. Med andra ord är det inte helt lätt att lägga motsvarande pendingstid på promenader eller annan rörelse. Men jag ser ju med all önskvärd tydlighet att de där stegen har en avgörande betydelse både för humör, vikt och allmänt välmående så nu håller jag på att strukturera om mitt jobb lite grand för att komma i balans igen. Inte helt lätt faktiskt men värt ett försök.

  • Svara
   Anna
   3 mars, 2021 kl 18:51

   Det där med att man jobbar på den intjänade pendlingstiden tycker jag inte är helt ok… Och jag tror inte någon förväntar det sig heller. Jag tror man måste markera för sig själv att man slutar när man brukar sluta och sen ta den där promenaden!

   • Svara
    tantaugusta
    4 mars, 2021 kl 20:19

    Ny ledning, ny kultur på väg in… Tur att man kan flytta på sig ;)

 • Svara
  Gert Persson
  3 mars, 2021 kl 10:04

  Jag jobbar ju inte vid mina 73 år men går 7000 steg 4-5 ggr i veckan
  och tränar inne några ggr i veckan.En dag i veckan tar jag ledigt från motion.

  • Svara
   Anna
   3 mars, 2021 kl 18:51

   Det låter ju tipptopp!

 • Svara
  A-mamman
  3 mars, 2021 kl 16:51

  Det gör jag! Mer frisk luft än någonsin tack vare lunchpromenade och vissa telefonmöten utomhus, men TRÄNING är sämre än innan; alla gruppass inställda = ingen boxning, ingen skivstång, inget bärande och släpande på andra, inget push av instruktör. Så slöare blir det tyvärr. Men rör mig (och tränar hyfsat) gör jag.

  • Svara
   Anna
   3 mars, 2021 kl 18:53

   Ja det är svårare att få till rolig träning när det inte går att gå på de vanliga passen. Teven är inte alls lika peppig som känslan i en sal med svettiga människor och en galen instruktör. Man får vara lite kreativ och liksom nöja sig med att all träning är bättre än ingen träning!

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  3 mars, 2021 kl 17:10

  JA! Jag tror många av de redan lata bara blir latare…

  • Svara
   Anna
   3 mars, 2021 kl 18:54

   Ja vill man ha en ursäkt att slippa röra sig så finns det ju en alldeles gratis nu. Men vem vill det? :D

   • Svara
    ingmarie Nilsson
    5 mars, 2021 kl 19:33

    Tro mig, de är många! Hörde senast i dag att övervikten bland unga ökat under 2020…Värre lär det bli om restriktionerna fortsätter. Sen har vi ett ännu värre problem…

 • Svara
  Hannas krypin
  4 mars, 2021 kl 12:37

  Jag tycker generellt att folk rör på sig för lite. Är man redan innan pandemin en person som har svårt att få till rörelse blir det ju inte lättare när pass ställs in och man är mer beroende av sin egen motivation. Men för att svara på din fråga, ja, jag rör på mig. Både på mitt jobb, till och från jobbet och så den regelbundna löpningen.

  • Svara
   Anna
   7 mars, 2021 kl 17:37

   Jag det ställer mer krav på den egna motivationen men omöjligt är det inte :D

 • Svara
  Karoline Brodin
  4 mars, 2021 kl 16:29

  men visst rör jag på mig! Gäller bara att planera och ställa in sig på att det blir onlineträningsprogram på lunchtimmen! Finns ju en uppsjö att välja mellan, så det är bara att välja något på ca 30-40 min, så duschar man medan maten blir varm i ugnen efter :)

  • Svara
   Anna
   7 mars, 2021 kl 17:38

   Helt perfekt när man jobbar hemma. För då är det inte heller någon livskris om man inte hinner duscha förrän lite senare :D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.