Aktuellt

Grönsaker

Har precis skurit upp två ton grönsaker till kvällens middag, och började inte helt osökt att tänka på just grönsaker. Grönsaker från förr…

Jag älskar grönsaker men det är nog inget som kan tillskrivas min uppväxt. När jag växte upp var grönsaker synonymt med isbergssallad, gurka och tomat.

Förutom det fanns ju såklart frysta grönskaer. Vi snackar ärter, morötter, majs och paprika i bitar. Blandade man det med ris och lite tärnad skinka fick man risotto! En risotto som har väldigt lite att göra med den krämiga underbara maträtt man förknippar med risotto idag.

Om jag inte ville ha tomater fick jag höra att tomater var högvilt på min mammas tid. Det var dyrt då minsann och man fick vara glad när det bjöds. Så jag åt. Precis som man behövde äta för barnen i Etiopien.

Morötter åt förövrigt oftast kokta. Gärna lite för länge kokta. Precis som broccolin och blomkålen. Mjuka söndersmulade.

På den tiden växte sparris på burk från Gröna Jätten. De var vattniga, slajmiga och dallriga. Något jag aldrig skulle stoppa i min mun idag. På burk växte även champinjoner och rödbetor. Och avocado åts endast på fest, pimpad med räkor och creme fraiche.

Så glad att tider ändrats och grönsaker blivit gott. Idag hade jag liksom inte överlevt utan min dagliga ranson. Jag älskar alla sorter utom ärter som är rent läskigt. Brysselkål håller jag på att lära mig och rädisor är ingen favorit.

Vad är dit läskigaste grönsaksminne? Och vilka är din favoritgrönsaker?

EDIT: tycker du dig ha läst det här inlägget tidigare så tycker du helt rätt. När jag googlade rätt på bilden ovan hittade jag ett inlägg som var typ identiskt med det här! Börjar jag bli senil?

 

10 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  15 mars, 2021 kl 22:37

  Den där över-över-överkokta och över-över-översaltade blandningen av räfflade morötter, blomkål och ärtor man fick i skolan. Och vitkål med apelsin. Vem kom på en så galen blandning???
  Hur man överlever utan grönsaker är dock en mycket stor gåta. Fast förresten, det gör man nog inte. Åtminstone inte så länge

  • Svara
   Anna
   17 mars, 2021 kl 15:17

   Fast vitkål med apelsin är ju ganska gott… :D
   Kokta blandningarna är vedervärdiga. Usch. Fattar att folk inte äter grönsaker om de tror att grönsaker smakar så!

 • Svara
  Anna T
  16 mars, 2021 kl 08:26

  Kokt brysselkål har jag tränat på länge, men nä, det går inte. Men stekt – hur gott som helst! Dela i 1/4-delar, stek (medelvärme, så de hinner bli lite mjukare i mitten men inte brända). Servera med lingon! Blir ännu godare om man steker med lite lök (och ev bacon).

  • Svara
   Anna
   17 mars, 2021 kl 15:17

   Låter faktiskt gott! Jag börjar sakta vänja mig faktiskt. Det är inte fullt så främmande som gröna ärter längre!

 • Svara
  Anna
  16 mars, 2021 kl 08:45

  Jag växte upp med grönsaker som bestod av konservburk med ärtor och morötter i, serverades direkt ur burken med sked i. Crazy stuff var att jag gillade de där överkokta och konserverade ärtor och morötterna!
  Det bjöds även på frysta grönsaker i en mix av olika sorter, kallades det för kina-mix? Gillade jag inte alls särskilt mycket.
  Färska grönsaker bjöds det nog bara på sommaren då de egen odlade morötterna bjöds råa eller kokta till middag.

  Idag har jag absolut svårast för selleri. Testade sellerijuicen på morgonen men det gick bara några dagar sen klarade jag inte mer. Det ska ju vara så himla bra men så himla svårt att få i sig.
  Morötter är min favorit!

  • Svara
   Anna
   17 mars, 2021 kl 15:18

   Nej selleri är inte jättegott, det håller jag med om. Morötter är lovely!

 • Svara
  Josefine Bonde
  16 mars, 2021 kl 10:56

  Dela brysselkålen i halvor och klyfta sötpotatis, skiva rödlök, blanda ihop dessa tre med lite olja och salt och in i ugnen! mums!

  • Svara
   Anna
   17 mars, 2021 kl 15:18

   Låter gott! Ni är många som övertygar mig nu!

 • Svara
  Stina
  16 mars, 2021 kl 12:41

  Brysselkål kan man äta som popcorn till film. En fantastisk uppfinning😋
  Testade rödbetsjuice för att bli snabb men det var som att dricka vatten med jord (kanske ett barndomsminne …).

  • Svara
   Anna
   17 mars, 2021 kl 15:19

   Den funkar inte för mig heller. Så springer jag hellre lite långsammare…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.