Aktuellt

Reko-ring och det där med grönsaker

Grönsaker. När jag växte upp var gurka, tomat och isbergssallad själva definitionen av grönsaker. Avokado var något som de vuxna åt, som en båt fylld med räkröra, och sparris växte på burk från Green Giant. Sladdrig, ospänstig och slemmig. I övrigt åt man på sin höjd gröna ärter, överkokt morot och lite majs-och paprikablandning i risotton…  Skulle jag växa upp igen, hade jag valt ett annat årtionde!

Med den uppväxten är det underligt att jag kommit att älska grönsaker. Borde rimligen varit avskräckt för all framtid, men lyckligtvis är jag inte så lättskrämd..

Jag älskar grönsaker och kan gå helt bananas i ett grönsaksstånd. Det var med fara för min egen plånbok som vi igår provshoppade på Reko-ring…

Reko-ring är en facebookgrej som finns i olika städer. I gruppen lägger lokala livsmedelsproducenter ut vad de har att erbjuda, och du som konsument lämnar ett meddelande vad du vill köpa. Allt swishas och betalas till respektive leverantör. På en viss dag och tid samlas alla producenter på en utsatt plats och som konsument kommer du dit och hämtar upp vad du beställt. Det finns ingen möjlighet att köpa på plats utan allt ska vara ordnat på förhand.

Idén är lysande. Du handlar direkt från bonden utan en massa mellanhänder. Du slipper åka runt till olika gårdar utan hittar allt samlat på en och samma plats. Här samsas ekologiskt kött, med lokalproducerad svensk ”halloumi” (utan cypriotisk mängd antibiotika), grönsaker direkt från jorden, hembakade kakor, mejeriprodukter, kombucha, praliner och you name it.

Allt är inte snyggt, men det ser ut som det gör. På riktigt. Inget är slängt för att det inte är perfekt. Istället följer en lapp med som förklarar att det ibland är fult men fullt ätbart. Såklart. Det är grönsaker i säsong. Det som odlas nu. På en gård nära mig. Och det känns så himla rätt.

Vi gick bananas. Plånboken ser ut därefter. Och så här såg vardagsrummet ut en helt vanlig fredag kväll:

Här hittar du Reko-ring Lund. Bor du någon annanstans finns garanterat reko-ringar där också. Google will help you.

12 Kommentarer

 • Svara
  Johanna
  21 september, 2019 kl 19:14

  Jaaa visst är det bästa grejen! Älskar rekoring! Så sjukt mycket goda grejer och så bra att kunna köpa också det som inte är perfekt men fortfarande så gott.

  • Svara
   Anna
   24 september, 2019 kl 17:44

   Superkul! Och jättespännande att matplanera när vi hade en del ovanliga grönsaker att försöka få med! Dessutom fick vi stifta bekantskap med röd grönkål. Alltså inte rödkål utan röd grönkål. Något ologiskt i namnsättningen dock….

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  21 september, 2019 kl 20:46

  Underbart!!! Finns i Halmstad också.Tyvärr inte alls lika enkelt i 08a land. (Om man inte har bil alt vill/kan åka kommunalt i timtals. ) Men jag ska leta vidare!

  • Svara
   Anna
   24 september, 2019 kl 17:45

   Synd. Du får leta vidare. Är ju en helt genialisk grej!

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  21 september, 2019 kl 20:47

  Ps. Fattar inte heller hur man inte kan gilla grönsaker. Ännu svårare att begripa hur man ens överlever utan dem!

  • Svara
   Anna
   24 september, 2019 kl 17:46

   Alltså en måltid utan grönsaker är inte komplett i min värld. Jag vill ha de fräscha och det krispiga. Eller för all del de söta från grönsaker som legat en evighet i ugnen. Jag hade blivit tokig utan!

 • Svara
  Gert Persson
  22 september, 2019 kl 11:41

  Jag tycker om grönsakaer men äter tyvärr för lite.Någon gång en morot eller tomat Stuvad spenat äter jag också.
  Jag äter frukt men det är ju inte riktigt detsamma.

  • Svara
   Anna
   24 september, 2019 kl 17:47

   Dumt att inte äta det man tycker om :D
   Frukt är också gott, men vill ha grönsaker till maten.

 • Svara
  A-mamman
  23 september, 2019 kl 10:04

  Svärmor är min leverantör av grönt så här års men jag tycker det är svårt att ”hinna” laga/äta allt som jag får eller köper. Det håller sig ju liksom inte i flera veckor, som torrvaror, och det har nog hänt att man hittat något som used to be a zucchini, längst ner i kylen…
  Men nu ser vi fram emot recept och tips från dig :)

  • Svara
   Anna
   24 september, 2019 kl 17:48

   Allt som håller på bli gammalt åker in i ugnen här. Lovely! Man måste dock upptäcka dem innan de blivit i kategorin ”used to be…”

 • Svara
  Anna
  10 oktober, 2019 kl 21:26

  Låter spännande!
  Dit kanske man ska ta sig. Var brukar ni mötas upp?

  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2019 kl 21:11

   Du hittar all info här: https://www.facebook.com/groups/652752628264300/
   Alla handlare/producenter samlas på en parkering vid Nova. Utlämning varje fredag em/kväll. Man kan inte handla på plats utan måste ha förbokat via facebookgruppen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.