Aktuellt

Jag gjorde det!

Jag badar inte i kallare vatten än 25 grader. Att jag skulle anta utmaningen om vinterbad är därför ungefär lika otippat som att dansa runt midsommarstången på julafton. Men jag gjorde det! Och ingen är mer chockad än jag.

vinterbad

Vi har valt Saxtorpssjöarna till brottsplats. Här är vattnet lugnt, bottnen mjuk, och det blir djupt nästan direkt. Dagen till ära skiner solen. Temperaturen i luften är en grad och i vattnet 6,8.

Eftersom det hela måste dokumenteras kan vi inte bada samtidigt. Jag ska få äran att börja. Med hjälp av alla era tips har jag landat i dresscode mössa, badskor och baddräkt. Jag är fast besluten om att inte tveka. Bara gå i, utan att stirra omkring, skrika eller pjåska mig. Och jag lyckas. Trots att det tar minst en kvart att doppa mig mitt i sommaren går jag nu rätt i. Sänker ner axlarna, får andningsstopp, hyperventilerar, fokuserar. Det tar lång tid men till slut lugnar sig andningen. Sitter kvar. Känner kylan mot underarmarna. Det gör ont fast på något ganska uppfriskande vis.

vinterbad

När jag reser mig upp är det som om underarmarna skakar inifrån. Pulserar. En jättekonstig känsla som ganska fort går över. Tar handduken om mig men fryser inte. Jag är faktiskt varm. Det känns helt normalt att stå barbent på stranden i november. Coolt är bara förnamnet.

Sen är det Fredriks tur.

Han går ner med samma beslutsamhet. Doppar axlarna och sitter kvar. Men hans upplevelse är en helt annan. När han kommer upp skriker han nästan av smärta. Det gör våldsamt ont i både händer och underben. Så ont att han mår illa. Men det släpper ganska fort och snart får han också känna värmen komma.

Vi byter om och firar med en kopp te.

Jag fattar fortfarande inte att jag gjorde det. Känner mig stolt och modig. Och min arbetsgivare får äran att skänka en slant till Alla kvinnors hus!

12 Kommentarer

 • Svara
  Esther
  29 november, 2020 kl 07:39

  Imponerande…
  Jag måste hitta en anledning att prova…
  Vet bara inte vad som skulle vara värd det, men du hade ju en riktig bra anledning… ändå imponerande. Kommer du göra om det? Har du skapat ett nytt ”beroende ” som det verkar ha blivit för många?

  • Svara
   Anna
   30 november, 2020 kl 08:08

   Hittar jag en lika fin vinterdag (ovanligt i skåne) så gör jag det definitivt igen. och har jag vågat, så vågar du, jag är liksom fegast i stan! :D

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  29 november, 2020 kl 20:00

  Själv ärt jag ju fast men jag minns första gången. Hade typ samma känsla. Sen kom jag på att det inte alls var så farligt. Andas lugnt är själva grunden.

  • Svara
   Anna
   30 november, 2020 kl 08:08

   Andas lugnt är värsta utmaningen när hela kroppen vill hyperventilera. Men skönt att det lugnar sig efter en stund :D Jag ska definitivt prova igen!

   • Svara
    ingmarie Nilsson
    30 november, 2020 kl 18:23

    Det är den största utmaningen för de flesta men man lär sig! Jag lovar!

 • Svara
  Gert Persson
  30 november, 2020 kl 14:46

  Vinterebad är väl en påfrestning för hjärtat.Jag vet att många äldre vinterbadar
  men jag undrar om det är nyttigt

 • Svara
  A-mamman
  30 november, 2020 kl 16:52

  Bravo! Starkt jobbat! För kroppen skriker ju Nej för de flesta… Jag har svårt att släppa stegen på den brygga jag använder (det är rejält djupt). Problemet är att stegen har så få steg så jag ligger liksom dubbelvikt med fötter och händer på stegen och tvingar ner armar och axlar i vattnet. Tur ingen ser. Fotografer räknas inte.

  • Svara
   Anna
   2 december, 2020 kl 06:34

   Haha, det där hade jag velat se. Hade fotografen kunnat ta en bild nästa gång :D

 • Svara
  Märta Johansson
  2 december, 2020 kl 18:42

  Årets mest otippade :-) Bra gjort!

  • Svara
   Anna
   3 december, 2020 kl 10:14

   Ja ibland måste man chocka sig själv och omvärlden lite!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.