Skåneleden 2020

Skåneleden SL4 Snogeholm-Ystad

När vi vaknar dag två skiner solen. Vi har bara 24 kilometer på schemat och Ystad Saltsjöbad som väntar. Det är nästan så vi studsar upp ur sovsäcken. I alla fall i tanken. På riktigt är det en ganska omständig historia att korva ut två personer ur ett 1,5-personers tält. Men ut kommer vi tillslut.

Skåneleden

Etapp: 20 Snogeholm-Ystad.
Hur: Från ett tält i Snogeholm till ett spahotell i Ystad. Bilen parkerad i Ystad med ombyte för vår spa-vistelse, men för den som ska direkt hem finns det gott om tåg och bussmöjligheter.
Svårighetsgrad: Rent vandringsmässigt plättlätt. Svårigheten ligger i att hitta de orange markeringarna i början av leden. Medtag karta!

För att inte släpa med skor använder vi oss av treliters plastpåsar för att rädda våra torra strumpor från våra blöta skor. Ett life hack Fredrik lärde sig på BAMM förra året. Inte jättestylish med det funkar och gör frukosten lite trevligare.Vi har blivit ekonomiska och blandar numera vår egen gröt istället för att köpa hutlöst dyra påsar med typ samma innehåll. Dubbelt så gott även om just min gröt kräver banan och havremjölk. En vikt jag bär med glädje! Gröten smakar underbart i den sol som för första gången värmer oss på denna tur.

Redan halv åtta ger vi oss av för att komma tidigt till hotellet och inte missa någon dyrbar tid i poolen. Men vi stöter på patrull nästan direkt. På den varma toaletten vi passerar efter ett par hundra meter är allt toapapper stulet. Det som fanns fullt med papper bara 12 timmar tidigare! Trodde corona-hamstring av toapapper var lite ute, men tydligen inte… Får offra våra sista servetter.

Vet inte om det är toapapperstjuven som även norpat med sig några Skåneleden-markeringar, men första biten på dagens led är ytterst sparsamt markerad. Första 500 meterna hittar vi inga orange markeringar alls. Mellan 3,5-5 km ser vi övermålade markeringar men väldigt få nya. Antingen är det en markägare som inte vill ha besök, eller helt enkelt någon som glömt… Vi har stor hjälp av vår karta för att hitta rätt!

Skåneleden

När vi kommer ut ur skogen tar de stora vidderna vid. Asfalt och stora grusvägar.

Skåneleden

Vi håller en bra fart och går mitt i vägen. Till skillnad från de smala stigarna är det som upplagt för att prata här. Och som vanligt när vi inte har mer att avhandla börjar vi fundera på saker. Man kommer tamejtusan bli allmänbildad på kuppen. Här är är urval av saker vi funderat på  längs vägen. Vissa saker lättgooglade andra inte. Hjälp oss gärna med punkt 2-3 och 6…

 1. Vad är det för skillnad på en hjort och ett rådjur?
 2. Varför finns det så många slott i Skåne?
 3. Kan vem som helst köpa ett slott (som har pengar…) eller måste man tillhöra en fancy släkt?
 4. Hur ser man skillnad på de fyra sädesslagen?
 5. Vad använder man korn till?
 6. Får bonden själv bestämma vad han ska odla eller måste det synkas mellan alla bönder så att det blir lagom mängd av allt? Mest nervös över havreodlingen då alltså. Ett år utan havremjölk och havregryn och jag är körd!

Vi äter lunch vid en kyrka i Bjäresjö, där vi hittar en grillplats under tak. Efter gårdagens etapp vet vi att det alltid börjar regna när man tar fram maten, och vi vill vara på den säkra sidan…

Därefter tar vi oss an finalen mot Ystad och hotellet. Men naturligtvis har vi sett ut ett café att hinna med innan vi når vår slutdestination. På Söderberg och Sara hittar vi gott kaffe och ett fancy mellis men missar tyvärr uteserveringen pga asfaltsarbete precis där.

Och Ystad Saltsjöbad? Det får ett eget inlägg. Stay tuned…

10+

2 Kommentarer

 • Svara
  Joanna S
  7 juli, 2020 kl 14:32

  Gärna ett blogginlägg med svar på alla frågorna! 😉

  0
  • Svara
   Anna
   8 juli, 2020 kl 13:29

   Kan ju inte alla svaren….. fick ju liksom ingen hjälp här :D Får researcha lite…

   0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.