Skåneleden 2020

Skåneleden SL2: Knivsåsen-Snogeholm

Vi ska ta oss från Knivsåsen till Ystad Saltsjöbad på två dagar. Den första dagen tar oss till Snogeholm. Med paus i diverse busskurer och förråd på vägen. Vi har inte valt årets mest regnfria dag…

Skåneleden

Etapp: 13 (från Knivsåsen), 14 (till Kullatorpet) därefter en bit på 15 mot Dörröd och etapp 19- 20 (Dörröd-Snogeholm).

Svårighetsgrad: Tuff kupering över Romeleåsen. Stundtals på alla fyra. Kuperat från och till hela vägen till Blentarp efter 24 km. Därefter platt och lättpromenerat!

Hur: Buss från Lund till Knivsåsen. Vi hade bil väntande i Ystad, men det finns gott om möjligheter till tåg och buss därifrån.

Skåneledem

Gräset är blött efter en hel natts regnande och vi hinner inte många meter in på stigen innan skorna är genomblöta och tightsen ligger slickade mot låten. Lika bra att vänja sig. Det är en blöt dag som väntar!

Vägen över Romeleåsen är bekant och jag har sprungit här många gånger. Därför blir jag inte chockad över backarna som leder rakt upp i skyn. Att scrambla upp på alla fyra med 8 kg på ryggen är dock en ny upplevelse som bäst sammanfattas baktungt!

Romeleåsen

5-6 km in på etappen ligger The Lodge som för tillfället är stängt pga Corona. Med ett sprillans nytt spa och infinity-pool kommer det när det öppnar igen vara ett bra mål för en vandring från andra hållet. Men det tar vi på vår 30-åriga bröllopsdag. 20 år ska firas i Ystad!

Efter 10 km är jag tokhungrig. Bergsklättring med ryggsäck kräver sitt bränsle. Precis när vi fiskat upp våra mackor öppnar sig himlen. Vi tar skydd under ett för uppgiften odugligt träd och ser osten bli blöt och svettig medan vi äter.

Vi har planerat lunch på Wahlgrens i Blentarp som vi hört mycket gott om. En tankevurpa på alla sätt. Det är ytterligare 12 km dit och för Skalman med mat- och sovklockan inställd på lunchtid 12.00 är det liksom kört. Vi kommer aldrig vara där före 14:00. Och mackan var rätt liten…

Skåneleden

Sista 5 km mot Blentarp är jag så hungrig att jag drar upp tempot för att komma fram fortare. Och ju hungrigare jag blir desto fortare går jag. Med Fredrik i släptåg fem steg bakom, vädjandes om temposänkning…

På caféet ska vi äta lunch och dricka cappuccino. Och köpa med oss något hembakat till kvällen vid tältet. Tror vi. Innan vi upptäcker att caféet är stängt på tisdagar… Note to self och alla andra: kolla öppettider innan du går väldigt långt för en lunch!

Wahlgrens Blentarp

Det blir fylld pasta med färdig tomatsås från byns Ica. I ett skjul för förvaring av trafikskyltar och orangefärgade koner. För att det börjar ösregna precis lagom till att vi ser caféets STÄNGT-skylt!

Men uppenbarligen är skjulet en hejdundrandes trevlig plats för plötsligt har två timmar gått och ingen fattar vad som hände! Nu får vi raska på om vi ska hinna fram innan läggdags!

Mat i magen gör susen för humöret och vi behåller lugnet trots de regnmoln som jagar oss.  Passar på att lyssna på sommarpratare innan blåsten gör det omöjligt att höra något, och fortsätter sedan att lära oss allt om vete och råg!

Sövdesjön

Vi pausar vid Sövdesjön för en skön stund på parkbänk, men får mest jaga bortflugna plastpåsar. Det blåser kraftigt men man slipper i alla fall bli blöt. På en stund.

Perfekt tajmat till nästa busskur öppnar sig himlen igen. Och vi tar vår fyrtiofjärde konstpaus. Nu är det inte långt kvar.

I Raftarp finns vindskydd och tältplatser i närheten av en varm och uppvärmd toalettbyggnad. Vi skippar tältplatsen och hittar vår egen yta i den mjukaste mossbeklädda mark. Avskilt men väldigt nära faciliteterna.

Toaletten är varm. Det har börjat regna igen och jag fryser. Byter om i 20 minuter i värmen. Men när jag föreslår att vi ska äta på toaletten lägger Fredrik in sitt veto! Och det var nog tur. Jag har skådat fräschare ställen!

Efter dagens sista monster-skur spricker himlen upp. Vi avslutar kvällen i solsken och somnar därefter gott. 35 kilometer i benen. 25 kvar till spa.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.