Aktuellt Recept

Hälsosamt!

Jag vill tro att jag på något vis framstår som som ganska hälsomedveten.  Att jag äter bra och bryr mig om min kropp. Men så inser jag att jag skriver mer om croissanter än om superbär. Och att mitt instaflöde andas mer banoffeepaj än acaibowls. Ni kanske inte alls tror att jag äter sunt och enligt konstens alla regler. Vad det nu är för något….

Men jag är för det mesta ordentlig med maten. Älskar grönsaker, även de som inte är trendigast för dagen.  Älskar vegetariskt sedan långt innan det var hetast på tapeten. Och nötter är mitt mellannamn. Jag älskar nötter. Och blåbärsglasstårta.

Idag ska ni få ta del av något grymt. Hade jag varit Fredrik Paulún hade jag smällt till med Paleotårta goes superbärbomb. Men nu innehåller den ju lite socker också….

Håll i hatten här är den:

BLÅBÄRSGLASSTÅRTA

Botten:
200 g pekannötter, sötmandel, valnötter eller vilka nötter som råkar finnas hemma för dagen… Efter tycke och smak
2 dl havregryn
0,75 dl strösocker
75 g smör
1 äggvita

Blåbärsglass:
250 g blåbär frysta eller färska
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 äggula
1 dl kesella 10 %
0,75 dl glykossirap

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rosta nötterna och havregrynen 5-10 minuter under omrörning i medelvarm torr panna
3. Mixa nötterna och havregrynen ganska fint i matberedare eller mixer tillsammans med socker och smör. Blanda ner äggvitan. Tryck ut smulorna i en form, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Ta ut och låt kallna.
4. Mixa blåbär och socker. Vispa grädden och blanda den med äggula, kesella och glykossirap. Rör ner de mixade blåbären.
5. Häll smeten i formen och täck över. Ställ i frysen i minst 5 timmar.
6. Ta ut tårtan och låt stå en stund så att den tempereras. Skär gärna i bitar medan den fortfarande är fryst. Garnera med färska blåbär!

Recept hittat i Matmagasinet nr 8 2017.

 

Så för att sammanfatta:

Nötter är paleo.
Kesella=kvarg=livsnödvändigt om man vill leka hälsosam.
Blåbär är superbär om än lite otrendigt svenskt.
Vispgrädde är kanon om man har dragning åt lchf-hållet.
Ja ni ser, en riktig hälsobomb! Och då nämnde jag inte ens betaglukanerna i havregrynen…

Eller så tar vi det som det är. En sjukt god kaka. Raketbränsle till långpasset dessutom!

 

4 Kommentarer

 • Svara
  Trail och Inspiration
  9 oktober, 2017 kl 20:40

  Ojoj, ser galet gott ut!!

 • Svara
  Mari
  10 oktober, 2017 kl 07:09

  Men milda makter så gott :)

 • Svara
  A-mamman
  10 oktober, 2017 kl 08:48

  Du såg inte granskningen om ”super”? Bara för några dagar sedan på TV! Paulúns fick smisk för att använda ordet på soppor, bowls, juice etc. utan att kunna hävda vad som är super. Olagligt, enligt Livsmedelsverket. Dessutom finns det tydligen en internationell handbok i hur man skapar ett superbär, dessa är nämligen produkten av marknadsföring, de växer inte på träd…
  Men tårtan såg god ut :)

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2017 kl 13:17

   Jo det var det jag gjorde. Det var därför jag inte kunde låta bli att driva lite med superbär… Men det är en SUPERTÅRTA, det lovar jag :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.