Aktuellt

Gustav-intervaller

Perstorp AB alltså. Företaget som har skogen en meter från ytterdörren och en fotbollsplan två stenkast bort. När jag står och väntar i regnet ser jag fotbollskillarna komma ut för en lunchmatch. Jag å andra sidan väntar på löpargänget. De som ska lära sig teknik och få ett intervallpass på köpet. En arbetsplats full av träningsnördar. Vilket ställe!

Som inspiration till dagens intervaller bläddrar jag i klockan, bland de pass jag programmerat sedan tidigare. Jag möts av de mest spännande pass. Vissa med logiska namn som 12x300m eller 90-60-30, andra med helt spejsiga namn som förtäljer INGET om det pass som ska köras. Typ Gustav 3, kopia av Gustav, SEB90 eller Löppass (7).  Jag chansar på Kopia av Gustav. Det kan inte bli fel. Något som blivit kopierat måste uppenbarligen vara bra.

Gustav visar sig vara en rolig historia. I alla fall för den som lullar runt någonstans på mitten med visselpipan i högsta hugg. De andra tycker kanske inte det är lika kul. Inte just då. Men efteråt.

Nu fattar jag att ni är så in i bängen nyfikna på vad Gustav-intervaller är och jag ska såklart ge er receptet. Here goes:

 1. Uppvärming. Såklart. Plus en massa löpskolning enligt konstens alla regler. Gärna ett par stegringslopp om andan faller på.
 2. Intervallserie: 90-75-60-45-30-15-30-45- 60-75-90 sekunder tufft jobb med 30 sekunders gåvila mellan varje.
 3. Nedvarvning

Och var själva Gustav kommer in i bilden är en helt annan historia, men han var den som fick äran att testa upplägget först. Det är inte vem som helst som har sitt namn i min löparklocka. Men du har chansen!

Har du något extra skojigt intervallpass att dela med dig av så lovar jag att döpa det efter dig och ge det plats i min löparklocka. Så tipsa mig! Jag vill fylla klockan. Tills den dag mina ben är redo igen. Eller tills när Perstorp ska rastas nästa gång…

Så fyll min klocka med Mia-intervaller, Pellebackar, och tröskel-Mats. Jag kommer få den roligaste klockan i hela världen. Nu ska jag bara lära mig att älska intervaller!

 

14 Kommentarer

 • Svara
  andreas
  7 september, 2017 kl 15:43

  Vi har kört ”chicken race” några gånger i löddelöparna som blir lite mer av en social grej, man parar ihop sig 2 och 2 och sen har man en liten intervallslinga, i lödde kör vi lilla varvet på 800m, man springer åt vars ett håll, high fivar när man möts och vänder och springer tillbaka och om båda håller sitt tempo är man tillbaka till start samtidigt. går kanske inte att lägga in i klockan 😂

  • Svara
   Anna
   9 september, 2017 kl 09:19

   Å det är en klassiker! Men svår att få in i klockan :) Ni verkar ha kul i Lödde, undrar om man skulle våga sig dit någon gång :)

 • Svara
  Erika - Löpningen & jag
  7 september, 2017 kl 15:56

  Ikväll ska min löpargrupp få köra 1x1min som mjukstart för ”säsongen”, men det är ju kanske inget världsomvälvande upplägg. Men ett annat upplägg som jag brukar ha med och som brukar vara uppskattat är följande:
  90sek x3 med fartökning var 30e sekund, och 60sek x3 med ökning var 15e sekund.

  Nu måste jag ju se till att följa kommande kommentarer här på detta inlägget. Kan kanske få massa nya tips ;)

  • Svara
   Anna
   9 september, 2017 kl 09:19

   Tack för tips! Det får bli ett Erikapass till klockan!

 • Svara
  Mia
  7 september, 2017 kl 20:37

  Klappar händerna av glädje! 👏 Ska fundera lite… Du får mina två bästa intervallpass imorgon. HBGM 2018 på 3.12! Just saying… Känn ingen press… 😊

  • Svara
   Anna
   9 september, 2017 kl 09:21

   Haha. HBGM på 3.12 sparar jag till sjuttioårsdagen. I el-rullstol :) Väntar med spänning på intervallpassen som gjort dig god för snabba 3:20!!

 • Svara
  Mattias Skoog
  8 september, 2017 kl 06:38

  Om du har tillgång till en fotbollsplan så är Timglasintervaller ett hett tips för korta intervaller. Hårt jobb på diagonalerna och jogg- eller gåvila på kortsidorna. 20 st är lagom med längre vila (gåvila ett helt varv runt planen) efter 10 st. Ser ut som ett timglas på gps-kartan sen. Har även hört namnet Klädnypor. Mycket bra för att få upp speeden i benen.

  • Svara
   Anna
   9 september, 2017 kl 09:21

   Tillgång till fotbollsplan har jag ju! Tack för tips!

 • Svara
  esther
  8 september, 2017 kl 06:42

  vad är det för klocka du ha som man kan programmera på det sättet?

  • Svara
   Anna
   9 september, 2017 kl 09:22

   En gammal skruttig Garmin FR 630 :)

 • Svara
  Mari
  8 september, 2017 kl 07:27

  Åh! Bra pass där, jag kopierar det….frågan är, ska jag döpa dom till Anna-intervaller tro?! 😉

  • Svara
   Anna
   9 september, 2017 kl 09:22

   Haha, det skulle ju kännas hedervärt att få finnas i din klocka :)

 • Svara
  Trail och Inspiration
  8 september, 2017 kl 10:49

  Oj, ett sånt där pass som inte ser jääättejobbigt ut (som typ 1 minutsintervaller) men som man typ dör av… :-D

  • Svara
   Anna
   9 september, 2017 kl 09:22

   Typ ett sånt :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.