Aktuellt

Vad betalar du för ett lopp?

Lisa tipsade i en kommentar om en rolig skylt i slutet av ett maraton: ”Remember, you paid for this…” Och för vissa lopp och vissa plågor betalar jag så gärna. Frågan är hur mycket?

Tvåtusen för en startplats. Inklusive fyra timmar frysa-ihjäl-upplevelse innan start. Min plånbok är wide open!

När jag börjar filosofera kommer jag på mig själv med att jag hellre betalar för långa lopp. Betalar mer ju större utmaningen är. Det blir liksom billigare per kilometer. Billigare per droppe svett.

I min flört med plånboken spelar medalj och kexchoklad inte så stor roll, det handlar mer om upplevelsen. Jag har sprungit runt Immeln för tre hundra kronor.Ensam i ett extremt uppsplittrat startfält. Utan service, annat än en mugg vatten. Och ändå tyckt det var värt…

Samtidigt som samma summa pengar känns galet mycket när vi pratar Vårruset. Det spelar ingen roll hur många tamponger, hudkrämsprover och leverpastej jag får!

Men värst är nog 6 km Funrun utan tidtagning i samband med Höganäs halvmaraton. Vi snackar 6 km myspyslöpning utan tidtagning (eller ”med egen tidtagning”) för 595 kronor. Fem. Hundra. Nittio. Fem.

Vem satte prislappen där? Hur tänkte man? Och framför allt, kommer någon att starta?  Det framgår inte ens om man får en kexchoklad för pengarna… Väljer man halvmaran behöver man bara hosta upp en hundralapp till, och priset per kilometer sjunker från 99 kr /kilometer till 33. Typiskt mycket mer prisvärt!

Anyway. Vi är alla olika betalningsvilliga. Jag hostar gärna upp 2000 kronor för en start i New York marathon en gång till. Men 600 för ett Funrun i Höganäs, eller 300 för ett Vårrus… njae.

Var går din smärttröskel?

 

 

15 Kommentarer

 • Svara
  pernillabredolt
  31 mars, 2017 kl 19:13

  2000 för NYC/LA eller andra stora internationella maror känner jag helt rimligt. Runt 1000 lappen för schysta alplopp, Inte mer än 300:- för 10KM. Sthlm maran hade jag inte velat betala mer än 300:- för. Varvet och halvmaror max 500:- i Sverige, USA 7-800 för där är det ett helt annat evenemang. Vårruset betalar jag inte för :)

  • Svara
   Anna
   2 april, 2017 kl 14:59

   Inte jag heller. Jag får det via jobbet :) Inklusive leverpastej…

 • Svara
  Erika - Löpningen & Jag
  31 mars, 2017 kl 19:47

  Håller med dig helt! Jag betalar gärna för lopp som jag verkligen vill springa för att hela grejen är en upplevelse i sig. Men ”mindre lopp” som får storhetsvansinne och kräver 500spänn och uppåt för 5 och 10km är ju bara helt galet. Att där dessutom inte är någon tidtagning känns ju som ett skämt. VAD är det då man betalar för egentligen?

  • Svara
   Anna
   2 april, 2017 kl 14:59

   Det kan man undra. Jag VET att tidtagning är sjukt dyrt och förstår att det måste bekostas av deltagaravgiften, men om man inte ens har tidtagning… helt crazy!

 • Svara
  Ingmarie
  31 mars, 2017 kl 21:42

  Säger som du. Det beror helt på! Men medalj är viktigt. ;-)

  • Svara
   Anna
   2 april, 2017 kl 15:01

   Medalj är bara kul i New York eller andra coola maror. Eller när prestationen eller minnet är coolt i övrigt. Ett lopp på en tisdagkväll, som är som vilken vardagsrunda som helst (fast kortare…) kräver ingen medalj…. Speciellt inte när det är en sån standardmedalj….

 • Svara
  Mia
  1 april, 2017 kl 09:36

  Just nu vägrar jag tydligen att betala något alls och struntar helt i det där med lopp. min favorit är dock Hagenrundan i Åmål. Kostar 100 spänn och så hamnar jag alltid på pallen, ibland till och med överst. Prisvärt! :D

  • Svara
   Anna
   2 april, 2017 kl 15:02

   Det är prisvärt och smart minsann! Speciellt om man vinner något kul, typ löparskor. Fast jag vinner bara elektriska potatisskalare när jag väl vinner…

 • Svara
  niclasbe
  1 april, 2017 kl 09:59

  Allt beror väl vad man får för pengarna, överlag tycker jag priserna i Sverige är helt sjuka och sponsorerna till loppen bjuder aldrig på mer än en banan typ. Betalade 750:- för 53km i Dolomiterna, då fick man oxå ett par skor när man tog sig i mål! Mitt rekord ligger på 3000euro för Marathon des Sables men då fick man ju en vecka för pengarna :D

  • Svara
   Anna
   2 april, 2017 kl 15:03

   Skor är grymt när de ingår! SPeciellt när man får rätt storlek och kön på skon, vilket tyvärr inte alltid är fallet. På Oslo ecotrail fick jag en man-sko, storlek 41… Den var inte helt lättsåld heller eftersom de flesta killar har större fötter än så….

 • Svara
  Mari
  2 april, 2017 kl 09:49

  Mindre lopp och kortare distanser, nja.. Det ska mkt innan jag väljer sådana lopp. Men större, längre lopp. Ja, på den! Och då är liksom känslan en av höjdpunkterna. Alla hejarop, arrangemanget osv… :)

  • Svara
   Anna
   2 april, 2017 kl 15:04

   Ju fler kilometer (eller höjdmeter) för pengarna, ju mer prisvärt. Sen är det alltid kul med lite plock och gott i målgång! Chokladen i Helsingborg är värt halva startavgiften… :)

 • Svara
  A-mamman
  3 april, 2017 kl 10:35

  Jag kan verkligen förstå frågan och funderingen men för mig är det helt andra orosmoment innan ett ev lopp. Jag skyr tävlingar men försöker ändå komma igenom typ en per år. Som inte är för lång. Ändå är jag lite skraj, Så pengarna skiter jag liksom i, förutom att jag kanske borde få betalt för att springa, med tanke på hur det ibland känns? 10.000 för att kunna springa som du, det skulle jag ju lätt betala :)

  • Svara
   Anna
   6 april, 2017 kl 08:16

   Haha, ja ibland undrar man ju varför man inte får betalt? :) Att man liksom plågar sig frivilligt och dessutom betalar för det… Fast känslan efteråt brukar vara värd varenda krona. Skraj slutar man aldrig bli, det är del av grejen. Fast ju fler lopp man springer ju mindre skraj blir man… Keep up the good work och hoppas du hittar några guldlopp att förära med din närvaro i år!

 • Svara
  Malin
  8 april, 2017 kl 07:37

  Om det är ett stor arrangemang kan priset vara värt det men annars blir jag snål och tycker att jag lika gärna kan springa / cykla själv. Särskilt om vätskekontroller är få och det inte krävs någon säkerhet runt om.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.