Aktuellt

Crazy Friday

Min tabataklass på fredagarna har urartat. Från att ha varit rätt så mycket egen kroppsvikt har jag börjat gå bananas på redskapen. Deltagarna sneglar lite skrämt på mig när jag ber dem plocka fram två TUNGA kettelbells, en bräda, en mits och två boxhandskar. 

kettlebell

Att plocka fram alla redskap är liksom halva jobbet. Träningen innan träningen. Men så värt. För jag har dragit i hop de mest galna övningarna på en fredag. De där övningarna som man får feeling av. Fredagsfeeling.

Som den orutinerade bloggare jag är har jag såklart varken fotat eller filmat. Jag har ju bara bloggat i 9,5 år och inte riktigt hunnit lära mig….

Ni får använda er imaginära förmåga när jag utan bilder och totalt tvärtemot bloggbibelns alla regler försöker förklara några av favoritkombinationerna. (Och för er som inte känner till begreppet TABATA så går det till så här: Jobba 20 sekunder – vila 10 sekunder. Alternera övning 1 och 2, totalt åtta gånger)

TABATA 1
1. Moutainclimbers. Stående på händer och fötter. Svinga fram ena foten på utsidan av samma sidas hand. Hoppa tillbaka med foten samtidigt som den andra pendlar fram.
2. Puman. Sittande på huk med hälarna i . Sträck upp armarna i luften och öppna upp i bröstet. Sätt i armarna och hoppa bak med benen. Landa med böjda ben och armarna sträckta i mattan framför dig. Pressa bak från armarna. Vikten i benen.

Slutsats: en kickstart för flås och ben. Puman suger gott och mot slutet är det inga spänstmonster jag ser i salen.  Too bad jag la mer ben i nästa Tabata…

TABATA 2
1. Kliv bak i utfall. Ta fart och hoppa upp. Samma sida hela intervallen
2. Rakt ståben. Fäll i höften och lyft bakre benet tills det är parallellt med golvet. Armarna utsträckta framåt. Dra in knät mot magen och möt med armarna. Sen ut till rakt igen.
Ta andra benet nästa varv.

Slutsats: sådär fulskönt svid i rumpa/utsida lår. Grym för stabiliteten!

TABATA 3
1. Böj på knäna och plocka upp de TUNGA kettelbellsen, en i varje hand. Res upp till stående. Sätt ner igen. Behåll händerna på handtagen och hoppa bak till en planka och tillbaka. Upprepa.
2. Sätt händerna på långsidorna av stepbrädan. Hoppa över med spänstiga hopp. Inga dubbelhopp. Studs studs studs.

Slutsats: I första övningen känner man sig grymt kraftfull och stark. Ådrorna spelar på axlarna. Hulkenfeeling. Eller så känner man sig som big mama som plockar upp ICA-kassarna. Välj själv…  I övning två får man känna sig som det spänstmonster man slutade att vara i första tabatan!

TABATA 4
Dags att känna sig powerful igen. Cool med attityd. Boxas…
1. Sätt dig gränsle över mitsen. Handskar på. Dra armen bak och rotera ryggen upp, slå med kraft från rotationen när du vrider tillbaka. Känns i bålen…  Ta i ordentligt, grannarna ska höra dig.
2. Jämfotahopp upp på brädan. Landa djupt och mjukt. Hoppa bak ner och landa lika djupt och mjukt. Grannarna ska inte höra dig…

Slutsats: Bästa sättet att bli av med hemliga aggressioner. Bara ut med dem!

TABATA 5
1. Pushups. Dra fram ena knät mot armbågen när du sänker dig ner. Vrid bak och möt knät med blicken.
2. Köttbullecrunches. Ligg på rygg. Kom ihop som en köttbulle genom att dra knäna mot dig, sträck ut benen längs golvet och armarna längs golvet bakom huvudet. Se till att du inte släpper upp svanken som en banan.

Slutsats: Lite svid i magen på transportsträckan mot finalen. Pulsen ner. Ladda ladda ladda.

TABATA 6
1. Studsbollen: hoppa upp på brädan och direkt ner och ut i en planka med händerna på brädan. Lätta studsande hopp. Gärna i takt till denna… Här snackar vi fredagsfeeling. Eller aerobicstämning tidigt nittiotal.
2. Triceps pushups på kortsidan av brädan.

Slutsats: studsbollen är så himla rolig. Jag blir nästan ledsen när tabata-tajmern säger att tiden är ute. Ska progga en hemlig alternativ-tabata som är minst dubbelt så lång till denna övning. Watchout!

Anyway. Så där kickade jag igång min fredag. Och några andras. Den här helgen kan bara bli bra!

12 Kommentarer

 • Svara
  Richard Jack (RunSweden)
  30 september, 2016 kl 12:52

  Spänstmonster – I’m lovin’ it! :)
  Kul att läsa om ditt pass. Jag leder ju skivstång/intervall på F&S. Alltid intressant att snegla på andras pass. Även om skivstång/intervall-passen är annorlunda. Jag kör mycket med egen kroppsvikt funktionellt. Lite åt löpstyrkehållet liksom.
  PS. Blev livrädd när jag såg kettelbellen på bilden. :)

  • Svara
   Anna
   30 september, 2016 kl 13:17

   Brukar också köra mycket med egen kroppsvikt och funktionellt. Men ibland är det kul att pimpa med lite redskap. Har också blivit lite kär i att dänga tunga bollar i golvet. Så kul att retas med mäklarfirman därnere :)

 • Svara
  Marie
  30 september, 2016 kl 13:12

  Härligt pass…tror den tar där det ska. Får bara inte ihop hur du gör puman. ?

  • Svara
   Anna
   30 september, 2016 kl 13:16

   Så himla svårt att förklara utan bild…. Om du tänker att du sitter på huk med armarna rakt upp, sen sätter du ner armarna och skjuter ut benen bakåt. Här ska du inte landa som i en planka utan böja benen så du pressar bak mot böjda ben. Nästan som att du sitter på huk därbak med vikten över benen, men med händerna i mattan fortfarande…. Är du med? Sen hoppar du fram på huk, sträcker upp armarna mot taket och börjar om…
   Om du inte fattar ska jag ta mig i kragen och filma ikväll :) Hojta i så fall!

 • Svara
  Marie
  30 september, 2016 kl 19:56

  Tack snälla för att du filmade…så såg inte min ut när jag testade.?
  Har lärt mig en ny övning nu, tack!

  • Svara
   Anna
   2 oktober, 2016 kl 07:02

   Haha, nu vill jag ha en film på hur din variant såg ut :)

 • Svara
  Ingmarie
  30 september, 2016 kl 20:06

  Happy Friday! Lånar några av de där övningarna i morgon! :-)

 • Svara
  Mari
  1 oktober, 2016 kl 07:49

  Dunderpasset. Underbart ju :).

  • Svara
   Anna
   2 oktober, 2016 kl 07:02

   Mmmm. RIktigt härligt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.