Aktuellt

Trailskor överskattat?

Jag var ju med och ordnade ett trail-lopp i helgen. Ett ganska trailigt trail-lopp med många utmaningar i form av stenar, rötter, hala spänger (ja det heter så!), lera och grästuvor. I anmälningslistan till 10k ser jag ett ruggigt snabbt namn och jag är ganska övertygad om att personen i fråga kommer vinna loppet.

Klåveröd trail

Blandade skor i starten

När han hämtar sin nummerlapp säger jag åt honom att han förmodligen kommer att vinna, men att han inte ska känna någon press.  Sedan noterar Fredrik hans skor: vanliga blankslitna Asics. Utan flashigt trailmönster undertill. Utan vattenavvisande tyg. Utan fäste.

Jag tänker om. Han kommer inte vinna. Han kommer halka på en spång, tappa fästet i en lerpöl eller stå på öronen på den våta stenmuren som inleder spurtsträckan.

Men. Trailskor eller inte. Han vinner. Betyder det att trailskor är överskattat? Att det funkar lika bra med slitna löparskor.  Eller var han bara GALET snabb?

För egen del har jag följande teori: Trailskor är överskattat i många fall. På motionsspår och lättsprungna stigar går det precis lika bra med vanliga. Är det djup lera eller på hala spänger går det precis lika dåligt med trailskor…

På halvlerigt underlag eller på sand, samt på stenigt eller blött underlag tycker jag däremot att de hjälper. Därför tror jag att vinnaren hade kunnat kapa några sekunder i lördags med rätt skor. Eller i varje fall inte riskerat livet på stenmuren.

Vad tycker du om trailskor? Nödvändigt i garderoben eller onödig utgift? Eller en bra anledning att få köpa fler skor?

17 Kommentarer

 • Svara
  Erika - Löpningen & Jag
  15 augusti, 2016 kl 16:45

  Haha! Jag känner till vinnaren (såg på Facebook ;) ) och har haft äran att fått träna honom i min löpargrupp också. Jag gissar på att svaret är att han är helt omänskligt snabb bara. Själv hade jag trillat omkull och stukat samtliga vrister inom någon enstaka kilometer xD Det handlar kanske om vilken löpare skorna sitter på!

  • Svara
   Anna
   16 augusti, 2016 kl 09:35

   Då kan man säga att du tränat honom bra :)

 • Svara
  Staffan
  15 augusti, 2016 kl 18:17

  Jag tror att behovet är enormt överskattat men självklart jublar sport-och skobranschen över att ha hittat och uppfunnit nya behov som vi konsumenter glatt jagar. De flesta av oss springer nog trail på sådana stigar där det oftast duger väldigt bra med vanliga skor när det är torrt och hårt, i väta, lera, obanat och på stenhällar har jag gärna något med mera fäste under sulan :-)

  • Svara
   Anna
   16 augusti, 2016 kl 09:37

   Precis så tänker jag! Fast jag använder mina ofta i onödan. Och sliter på gummit som inte alltid är avsett för det underlag jag råkar hamna på…

 • Svara
  andreas
  15 augusti, 2016 kl 18:44

  Jag tror inte snabbheten sitter i skorna :) För mig som springer i sandaler fungerar de flesta paren för asfalt även bra för trail, beror lite på hur sulan är utformad under till och hur tjock den är. Även inom den här smala branchen försöker man tycka att en mkt tjockare sula är bättre för trail och i alperna eller steniga dalar i mexico kanske de är de men i Sverige är mycket sten slipat av istider mm. Jag körde österlen eko trail 47k i 5mm sandaler, det var endast på ett kortare parti med grövre sten som de kändes att de hade behövt något mer. Något som däremot sandaler inte är så bra för är när man gräver och grejar i trädgården och de är fuktigt ute, då är de gött med ett par gamla slitna trailskor. Ser mest fram emot de nya trailskorna från joe nimble som kanske blir vinterdoja för min del. Det eller den hajpade nya som väntas från vivobarefoot. Vi får väl se.

  • Svara
   Anna
   16 augusti, 2016 kl 09:43

   Tycker också vivos är lite spännande faktiskt. Har hört grymt mycket gott om den. Gräva och greja i trädgården gör jag helst inte alls, oavsett skor :)

 • Svara
  Träningsblogga - Ida
  15 augusti, 2016 kl 23:19

  En kollega till mig beordrade mig att springa fjällmaran med trailskor eftersom hon hade förstört sina asics när hon sprang i Åre förra veckan. Trailskor it is.
  Jag har sprungit ett traillopp i vanliga löparskor. Halkade flera gånger. Men det kanske jag hade gjort ändå :O

  • Svara
   Anna
   16 augusti, 2016 kl 09:45

   Sprang AXA fjällmarathon i trailskor, men halva loppet var det meterdjup lera det året. Inga skor i världen hade hjälpt där :) Men ja, visst halkar man mindre när terrängen är lagom kladdig/hal/stenig/rotig! Det är mest alla de där trailskorna som springer motionsspår som känns lite onödiga…

 • Svara
  Mari
  16 augusti, 2016 kl 07:14

  Jag tror det är rätt överskattat, tror många springer med trailskor där det inte alls behövs. Men visst, som du säger. Är det sådant underlag där det behövs, ja, varför ska man inte ha ett par. Men som sagt, lite överskattat ändå.

  • Svara
   Anna
   16 augusti, 2016 kl 10:27

   Alla anledningar att köpa nya löparskor är bra anledningar :)

   • Svara
    Mari
    16 augusti, 2016 kl 21:00

    Haha, helt klart! Jag gillar din tanke :)

 • Svara
  Ingmarie
  16 augusti, 2016 kl 08:40

  För en som mig, som kan halka på min egen skugga om den är på en våt fläck, spelar det antagligen ingen som helst roll. han som vann hade vunnit oavsett men kanske, kanske haft några sekunder snabbare tid. :-)

 • Svara
  Julia
  16 augusti, 2016 kl 18:16

  Som orienterare är det ett jätte-måste!! Men på stiglöpning känner jag rätt skitsamma. Vi orienterare har ju dock rätt mycket konstiga klädkoder och måsten, hehe

  • Svara
   Anna
   17 augusti, 2016 kl 07:37

   Jo jag har upptäckt det…. klädkoder, duschmåsten och toaletter i ring. Ni är ett skönt släkte :)

 • Svara
  Rund är också en form!
  16 augusti, 2016 kl 19:01

  Som du säger; att köpa trailskor till t.ex. Lidingöloppet är nog lite overkill.
  Men ska jag springa i fjällen eller t.ex. på hala spänger vill jag ha trailskor.

  PS. Hala, blöta spänger förresten. Inte ”bara” trailskor, för de är nog nästan lika dåliga. Men METALLDUBBADE. Guld med t.ex. Icebug!! :-)

  • Svara
   Anna
   17 augusti, 2016 kl 07:38

   Har ett par Icebugs men har aldrig testat dem i terräng. Bara på is. Där är dom hur grymma som helst!

 • Svara
  Katarina
  17 augusti, 2016 kl 09:09

  Jag har trailskor när jag springer traillopp, framför allt när jag springer på stenhällar tycker jag att jag upplever stor skillnad jämfört med man vanliga skor. Detsamma gäller spänger, och jag springer mer avslappnat när jag litar mer på skornas fäste. Men som alltid så finns det ju olika filosofier och man får helt enkelt hitta det som passar bäst för en själv :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.