Aktuellt

Spara och slösa…

Mia är för snål för att handla i delikatessaffären. Jag å andra sidan går bananas därinne och känner inga hämningar. Däremot förstår jag inte att folk betalar pengar för flashiga tevekanaler, där är jag hur snål som helst. Så här fördelar jag mina slantar:

cappuccino

Stor utgiftspost…

Inga hämningar:

Mat: handlar det jag vill ha utan att titta på prislappen. Brukar titta på kvittot när jag kommer hem och förfäras över att jag köpt pumpafrön för 82 kronor, men nästa vecka är jag där igen…
Väljer alltid kvalitet framför pris och undviker gärna billigaste alternativet för att jag tänker att det måste vara sämre.

Delikatesser, superfood, roliga burkar…: alltså jag ser det som en hobby att botanisera i rolig mat. Där andra liksom köper en ny styrlinda köper jag en burk kimchi. Älskar det och glömmer kolla priset.

Träningsresor/löparläger: alltså alltid värt! Har aldrig ångrat en investerad krona. Ger så mångdubbelt tillbaka.

Lopp: inser att jag i många fall betalar hundralappar för lite sportdryck på en bana jag kan springa själv vilken dag som helst. Men det är värt det ändå. Så roligt med sällskap och den där feelingen i magen som tävlingssituationen ger.

Träningskläder/skor: tänker att det är det enda jag använder och jag vet att jag sliter dem tills de ramlar i bitar. Därför förtjänar jag lite nytt mest hela tiden. Ser man det som arbetskläder är det ju dessutom jättebefogat. Ingen vill väl se ut som en slusk på jobbet…

Cappuccino: Inga problem med att ta tåget till Lund för en cappucino. Med tågbiljetten utslagen på själva cappuccinon kostar den närmare 100 kronor. Hur värt som helst!

Restaurangbesök: nu är vi där igen. Mat. För en riktigt god middag betalar jag gärna. Har fortfarande inte glömt capresen i Milano och blir lycklig när jag tänker på den….

Smått och gott

Smått och gott

Shoppar med visst mått av eftertänksamhet:

Solglasögon: Aldrig mer än ett par. Kör samma tills de går sönder eller glöms på ett berg i Kroatien…

Pulsklockor: Köper nytt när den gamla dör eller kraschas i en cykelolycka. Inte före. Jag fattar ju ändå inte alla flashiga funktioner.

Vardagskläder (behöver jag verkligen… ? Jag går ju ändå bara i träningskläder!)

Skor: när tårna tittar fram.

Utelunch. Billigare och oftast godare med restlådan. Men så här på våren lockar uteserveringen så jag tar mig råd i lite större utsträckning.

Frissan: krisläge infinner sig efter fyra månader. Då måste jag. Fast bara klippa. Lyxa med färg gör jag max en gång per år. Och ångrar mig alltid efteråt eftersom det ändå inte syns för att jag varit för feg i mitt färgval…

img_2449

Snålar järnet:

Underkläder, strumpor och sportbh:s. Alltså ärligt, de syns ju ändå inte. Men nu börjar resåren titta fram på sport-bh:sen daterade tidigt 2010-tal…

Spinningskor. Max en gång var tionde år…

Teve-kanaler. Är inte beredd att betala en krona. Jag vet ju inte ens hur man sätter på teven sen man fick sådär många fjärrkontroller…

Bil. När den väl är köpt så kör jag den till den dör. Har inga problem med att glida runt i ett femton år gammalt vrak.

Vin på restaurang. Alltså en hundralapp för ett glas!!! Inte i min sinnesvärld att jag räknar hem det!

Halvtaskiga restauranger. Vägrar betala för sånt som är godare hemma.  Får big time ångest när jag betalar för en äcklig middag.

Vinterjackor. Håller den inte en säsong till???

Manikyr. Inte en krona till manikyr. Som den levande diskmaskin jag är håller den max en middagsdisk. Och paniken när lacket börjar lossna. Orkar inte!

Vad slösar du på och när väljer du att snåla?

21 Kommentarer

 • Svara
  Mia
  2 juni, 2016 kl 14:37

  Inser att jag snålar, inte bara i delikatessbutiker, utan MED TYP ALLT! Förutom mat och restaurangbesök. Haha… Kan också bero på min ovilja att shoppa. Blir så rastlös av att gå i butiker eller klicka runt på nätet att det sällan hinner bli något köp innan jag gör något helt annat. Det tog mig två år att köpa en ny handväska på grund av detta beteende…

  • Svara
   Anna
   2 juni, 2016 kl 15:18

   Har inte heller tålamod att shoppa. I alla fall inte människokläder. Träningskläder något större tålamod… Klicka på nätet gör jag bara när jag VET vad jag ska ha. Typ nya adidas. Vågar inte chansa för jag hade ALDRIG orkat att returnera. Och det blir alltid fel storlek oavsett hur jag mäter… Handväska? Det vet jag inte ens vad det är…

 • Svara
  pernillabredolt
  2 juni, 2016 kl 17:55

  Jag är verkligen inte en pryltjej. Lägger gärna pengar på resor och upplevelser. Vardagskläder lägger jag också en del på men där köper jag alltid det jag tycker om oavsett pris och använder det länge – typ samma konsumptionsmönster som med din mat. Müsli kan jag lägga orimliga pengar på och frukostmat annars är jag inte speciellt ätintresserad förutom sushi. Sportprylar köper jag nya när de går sönder. Jag är ingen slösare och absolut ingen spontanshoppare. Parfymer, smink osv köper jag en och använder upp innan jag köper nytt. Gillar helt enkelt inte förmånga prylar. Min shopping går till så att jag åker till USA, ägnar nästan en hel dag till shopping och köper allt jag vill ha för närmaste tre månaderna så slipper jag gå i affärer på ett tag förutom om jag behöver något.

  • Svara
   Anna
   3 juni, 2016 kl 11:08

   Resor och upplevelser är helt rätt prio! Så mycket mer kul för pengarna liksom. Vem minns en pryl när man sitter på ålderdomshemmet? Müsli ja…. där kollar jag inte prislappen. Tänker i bland att jag kunde spara massor på att göra själv, men det blir liksom inte av!

 • Svara
  Mari
  2 juni, 2016 kl 19:00

  Mat är jag lika som du. Köper det jag vill ha och kollar aldrig på prislappen. Likaså träningskläder och där är anledningen samma som du, det är typ bara det jag använder. Så skönt ju. Det där med människokläder är ursvårt att köpa.

  • Svara
   Anna
   3 juni, 2016 kl 11:10

   Men eller hur! Har försökt köpa en bikini i typ fyra år. Slutar alltid med att jag tänker att jag nog kan använda den gamla ett år till…

   • Svara
    Mari
    4 juni, 2016 kl 09:19

    Haha, typ samma här! Säger samma sak varje år. Att jag ska vara ute i tid för att inte allt ska ta slut, gissa vem som svär över att det typ är slut på allt sedan? Att jag aldrig lär mig :)

 • Svara
  Magdalena
  2 juni, 2016 kl 21:09

  Spenderar hutlöst mkt på sport; löparskor, strumpor, sport-bh (måste ha rejäla…) cykelsaker, träningskläder, tävlingar m.m. Men att sen lägga lika mycket på jobb-kläder tar emot och måste ju ändå se proper ut varje dag.
  Och blir alltid sur över att betala för ovärd mat varesig det är lunch, fika eller middag.

  • Svara
   Anna
   3 juni, 2016 kl 11:11

   Betala för ovärd mat är ångest av högsta klass. Betalar hellre MYCKET för god mat än lite för äcklig. Åt en vidrig pasta i oslo som jag fortfarande har ångest över. Maten är liksom inte gratis i det landet…

 • Svara
  Ingmarie
  2 juni, 2016 kl 21:33

  Det där kunde ha varit min lista! Utom solbrillor för de går helt bort. Har ett par som är över 10 år och som enbart används när jag cyklar för att undvika att ögonen klibbar igen av insekter.

  • Svara
   Anna
   3 juni, 2016 kl 11:13

   Då är mina tvååriga nästan nya ju. De gamla hade jag nog i tio år innan jag glömde dem i Kroatien. Men nu spanar jag på ett par cykelbrillor som jag tänker att jag behöver mot flugorna, men som jag är för snål för att köpa… Men så har jag för en gångs skull hittat ett par som passar mitt smala ansikte (inte lätt alls!) och då har jag blivit uppfostrad att slå till…

 • Svara
  Märta
  2 juni, 2016 kl 21:44

  Haha! Exakt på pricken rätt på alla punkter utom en – utelunch. Jag är så dålig på att förbereda matlåda, eller om jag mot alla odds har lyckats förbereda matlåda så kommer jag inte ihåg att ta med den, så utelunch är enda chansen att få i sig någonting på dagtid…

  • Svara
   Anna
   3 juni, 2016 kl 11:13

   Älskar utelunch så här år när man verkligen kan sitta ute. Men det ska vara mysigt och gott annars tar jag hellre min egen. Lagar alltid kopiösa mängder middag för att de ska räcka till tre (snart fyra!) matvrak och två extraluncher!

   • Svara
    Märta
    4 juni, 2016 kl 21:44

    Ja så borde man ju göra. Men det är så mycket man borde.

 • Svara
  anneliten
  2 juni, 2016 kl 23:51

  Just nu slösar jag på något som kändes ganska osannolikt för några år sedan – garn i lyxiga kvaliteter. Har typ 10 stick-projekt på kö i form av garnhögar och kan ändå inte sluta leta efter mera garn och fler projekt… Min ena dotter ställer diagnos: ”mamma, du går all in… Nu är det stickning istället för löpning…” Så klarsynt. Springer gör jag för att det är skönt – det är inte längre ett projekt.

  Är precis som du i många avseende – speciellt när det gäller mat (det jag vill ha, det vill säga kvalitet, får kosta) och pulsklocka (min gamla slutade mäta något alls – inte ens tid, först då blev det en ny). Gillar dock snygga vardagskläder och skor.

  • Svara
   Anna
   3 juni, 2016 kl 11:14

   Ett garn har jag faktiskt ALDRIG köpt. Och hade jag köpt det hade jag nog mest använt det till att knyta ihop ballonger :)

 • Svara
  hopihopi
  3 juni, 2016 kl 09:33

  Jag är nog ganska snål i mycket. Lägger mina pengar på träningskläder, mat och resor ungefär. Något som jag aldrig skulle lägga pengar på är inredningsprylar. Inte en chans att jag skulle köpa nya gardiner varje säsong och byta ut soffkuddar, mattor… varje år. Fast min stil överlag är väldigt klassisk och jag följer inte nå trender (främst för att jag kanske inte alls rör mig i de kretsarna och vet vad som är trendigt ens, eftersom jag bara shoppar mat och träningskläder), så då behöver jag inte byta ut allt med halv års mellanrum :)

  • Svara
   Anna
   3 juni, 2016 kl 11:15

   Gardiner, soffkuddar och mattor….. Vi köpte våra 2005 och de hänger med än! Men det där köket hade behövts bytas…. fatta tråkiga pengar!!!

 • Svara
  Malena
  4 juni, 2016 kl 13:44

  Stor igenkänning på listan. :)

 • Svara
  Malin - Lite Längre
  4 juni, 2016 kl 20:19

  Mat är nog min största utgiftspost. Men jag har valt att ha det så, av samma anledningar som du. Lägger annars mycket pengar på eko- och kvalitetsgrejer till barnen, samt på att slippa göra tråkiga saker (dvs städhjälp, robotgräsklippare etc) så att jag kan göra roligare saker.

  • Svara
   Anna
   4 juni, 2016 kl 22:28

   Robotgräsklippare! Vi köpte en för någon månad sen och det är lätt årets bästa investering! Jag är helt kär i den! Fast jag inser att jag tillbringar lika mycket tid på att titta på den som det hade tagit att klippa gräsmattan :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.