Aktuellt

En vegan kommer hem

Stora tjejen har tillbringat 9,5 månader i USA och nu snackar vi veckor innan vi äntligen får se henne igen. Tiden har gått sakta och fort på samma gång. Jag kan fortfarande få klump i magen när jag läser inlägget jag skrev två dagar innan avresa. Och det som kom därefter.

13112822_1208872939144993_5779002060566561387_o

Anyway. Tiden har gått och om 25 dagar är familjen hel. Men förändring är på ingång. Dottern har bestämt sig för att bli vegan. Jag vet inte om det är ett fast förankrat beslut eller en panikåtgärd efter 10 månaders amerikansk skräpmat.

Jag vet att många hade fått ångest light av att behöva tänka i nya banor men jag tänker att det inte blir så stor skillnad. Jag älskar vegetarisk mat och vi äter mycket så redan nu. Så det blir mest att tänka om vad gäller mjölken, osten och äggen… (ja mjölken blir ju plättlätt, havremjölk är ju det bästa som finns. Hur hon ska överleva utan Västerbottensost är en annan historia…)

Frysen är full med veggobiffar att ersätta köttet/kycklingen/fisken med de dagar vi andra har sånt på schemat.

Det kommer funka.

Om hon inte glömt bort det när hon väl kommer hem sen. Och får se vår smörspäckade chokladfondant…. Den som lever får se.

Äter du mycket veganskt/vegetariskt?

15 Kommentarer

 • Svara
  coyntha
  14 maj, 2016 kl 10:53

  Åh vad jag förstår dig! Lycka totalt nu! Mina två pluggar i USA och ångesten du hade (har) den har jag fortfarande. Kan inte vänja mig med idéen även om jag vet hur bra de har det där borta.
  Amerikansk mat är inget att äta för alltid. Mina två som spelar fotboll i deras universitet kämpar varje dag med att försöka få bra mat. Dottern gör egen pastasallad innan träningen men mest innan matcherna! Hennes amerikanska kompisar tycker det är jättekonstigt hon äter med ägg och tonfisk i salladen och utan de där tjocka dressingar!
  Kram på dig! Det kommer att gå bra för er med kosten när hon är hemma igen!

  • Svara
   Anna (orka mera)
   14 maj, 2016 kl 19:34

   Två stycken i USA??? Jobbigt! Hur länge blir de borta?

   • Svara
    coyntha
    16 maj, 2016 kl 07:47

    Fyra år. De ska plugga hela utbildningen där borta. Dottern är nästan klar. Båda kommer efter varje termin men du på slutet för dottern har varit svårare. Hon har sommarjobbat där. :(

 • Svara
  Hanna
  14 maj, 2016 kl 16:01

  Min femåring kom hem från förskolan härom månaden och deklarerade att hon ville bli vegetarian. Okej, tyckte vi. Vi pratar ju hela tiden om att vi borde äta mer vegetariskt, av miljöhänsyn, så varför inte? Nu äter vi vegetariskt nästan varje dag och de dagarna vi äter något annat, så får hon falafel eller soja/quorn-alternativ. Vårt vegetariska äventyr har blivit en följetong kring lunchbordet på jobbet, med många tips från de mest oväntade håll.

  • Svara
   Anna (orka mera)
   14 maj, 2016 kl 19:36

   Coolt med en femåring som vet vad hon vill! Och kul när folk kommer med tips ?

 • Svara
  ultrabrdo
  14 maj, 2016 kl 19:17

  Äter gärna vegomat om den lagas från grunden, dvs inte sånt som ska föreställa kött. Fattar inte riktigt den biten, om man nu inte vill äta kött. :)

 • Svara
  Anna (orka mera)
  14 maj, 2016 kl 19:38

  Älska hemmagjorda biffar av alla de slag. På bönor, linser, rödbetor, majs, nötter eller en salig blandning av alltihopa! Äter inte heller fejk-korvar och låtsaskött.

 • Svara
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  15 maj, 2016 kl 21:24

  Jag har faktiskt precis gått över från att vara vegetarian till att äta nästan uteslutande veganskt. Det var enklare än jag trodde :-) Måste bara svara på ultrabrdo om det där med att äta saker som liknar kött också. Jag ser det så här: Huvudsaken för mej är att jag inte äter kött En sojakorv är en sojakorv liksom. Det äter jag inte för att jag längtar efter kött, mer för att det är praktiskt om man t.ex. ska grilla korv. Sen tror jag att det har med vanor att göra också. Många vegetarianer/veganer har ju växt upp som köttätare och har vanor som innefattar korvstroganoff och köttbullar. Då kan det vara kul att göra dessa maträtter vegetabiliska. Sen kan en ju tycka saker om halvfabrikat men det är egentligen en annan diskussion :-)

  • Svara
   Anna
   16 maj, 2016 kl 07:07

   Klokt skrivet. Halvfabrikatsgrejen har ju inget med vegetariskt att göra, det finns vegetarianer som lagar från grunden och det finns kötttätare som gör det, precis som det finns både vegetarianer och köttätare som äter halvfabrikat. En annan diskussion faktiskt. Även om jag själv helst äter från grunden både vad gäller ”vanlig mat” och vegetarisk så finns det tillfällen det kan vara praktiskt att fuska lite :)

 • Svara
  Ingmarie
  15 maj, 2016 kl 22:42

  Ja. :-) Härligt att familjen snart är samlad igen.

 • Svara
  Mari
  16 maj, 2016 kl 17:54

  Härligt att familjen snart är samlad, måste kännas underbart :)

 • Svara
  Johanna
  17 maj, 2016 kl 09:23

  Jag äter vegetariskt, men lutar lite åt vegankost i perioder. Just nu är jag dock inte i en sån period utan äter vanlig yoghurt, ost och smör men det finns också På mackan, havregurt och sheese i mitt kylskåp. Har dock svårt för tofu, seitan, quorn (konsistensen!) och soja (miljöpåverkan!), så om jag ska gå över till helt vegansk kost blir det lite mer ensidigt än det blir för många andra. Bönor, linser och quinoa är dock hur bra som helst! :)

 • Svara
  Filip
  17 maj, 2016 kl 21:31

  Vegan är en livsstil (inte ett bara ett kostval) där hela poängen är att man inte vill att skada djuren så man undviker även päls, läder och zoo etc. En vegan äter vegetarisk mat som innebär inga animalier. Dvs ingen mjölk, ägg, fisk eller honung etc. Äter man ägg/mjölk/ost är man inte vegetarian utan lacto-ovo vegetarian. Dvs det finns egentligen ingen vegansk mat (vegetarisk räcker). Ursäkta petigheten och heja din dotter till det bästa valen hon kan göra och hoppas hon står på sig. Tack även för en bra blogg!

  • Svara
   Anna
   17 maj, 2016 kl 22:25

   Jätteglad för petigheten. Har funderat på definitionerna och det var skönt att få det utrett! Känns som definitionen hos gemene man är att vegetarianen äter ost och ägg så fattade jag inte vitsen med lakto-ovo-begreppet. Men nu är jag med. En vegetarian och vegan äter samma. Men veganen skippar skinnsoffan! Då är det en vegetarian som kommer hem. :)

 • Svara
  Lotta
  19 maj, 2016 kl 15:45

  Antar att den moderna termen flexitarian passar bäst, men vissa perioder blir det mer vegetariskt och andra mindre. Enskilda måltider kan förstås vara helt vegetariska /veganska eller vad man nu väljer att kalla dem, men generellt kommer jag aldrig välja bort ägg eller mejeriprodukter även om jag minskar på kött av olika slag. Och eftersom jag inte har någon ambition att kalla mig för vegetarian så kan jag använda thailändsk fisksås för att smaksätta en vegetarisk gryta bara för att det är gott och eftersom poängen då antingen är rent smakmässigt eller att dra ner på mängden (rött framför allt) kött så har jag ändå uppnått mitt syfte.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.