Aktuellt

Att inte sitta

Göteborgsvarvsexpot regnade det ner en bok i huvudet på mig – Snabbare, starkare, friskare av Peter Wilhelmsson. Det är ingen tunn historia man bläddrar igenom på en lunchrast, utan en tung och gedigen bok, uppbackad av mycket forskning. Me like.

Fil 2016-05-25 16 15 07

Jag inser att det kommer ta mig till julafton att plöja genom den men jag har i alla fall betat av det första kapitlet som handlar om stillasittande och vad det gör med oss. Och när man SITTER där i bilen och får svart på vitt exakt hur ohälsosamt sittande är, undrar man varför det inte finns ståbilar…

Att jag är en aktiv soffpotatis vet jag redan. En sån som sitter hela dagen och sen river av ett hejdundrandes träningspass och sen tror att allt är förlåtet. Det är det inte. Ett träningspass kompenserar inte för en heldag i stolen, och man har sett ökad risk för allt möjligt elände hos de som sitter mycket. Att sitta mer än 11 timmar om dagen ökar risken att dö i förtid med 40%.  Det är en dag i kontorsstolen, bil dit och hem, lite middag och soffhäng….

Läsaren uppmanas att försöka sitta max 5 timmar per dag och jag antog utmaningen.

Igår tyckte jag att jag var superaktiv. Inte så att jag tränade för det gjorde jag faktiskt inte. Däremot hade jag fyra klasser där jag smygrörde mig lite och i alla fall stod upp hela tiden. Jag cyklade dessutom till alla passen vilket totalt blev 15 km.  Tänkte att saken var biff där. Sen började jag räkna. Och redan kl 13.30 hade jag förbrukat 4 av mina 5 sittande timmar. Frukost, lunch, cappuccino och kontorsjobb….

Idag stod jag när jag väntade på tåget. Tänkte stå på tåget också men det är så mycket mer avslappnat att scrolla instagram sittande.

Äsch vad kass jag är. Nytt försök i morgon. Börjar med löprunda. Då kan jag inte sitta!

Hur mycket sitter du?

11 Kommentarer

 • Svara
  Mari
  25 maj, 2016 kl 21:22

  Intressant. Den boken skulle jag vilja läsa. Jag sitter väldigt sällan på mitt jobb, vissa dagar ingenting. Rätt tacksam för det!

  • Svara
   Anna
   26 maj, 2016 kl 09:17

   Sånna jobb är lyxiga jobb! Där det kommer naturligt. Jag får ju försöka skriva ut mycket papper på mitt kontorsjobb så jag har en anledning att gå en skrivar-promenad…

   • Svara
    Mari
    26 maj, 2016 kl 20:56

    Haha, ja jäklar vad papper du får skriva ut :)

 • Svara
  Ingmarie
  25 maj, 2016 kl 21:45

  Efter min hamstring op sitter jag mindre än någonsin. Men det blir ändå mer än man tror! :-O

  • Svara
   Anna
   26 maj, 2016 kl 09:18

   Ja det är lite läskigt när man börjar räkna. För inte ens en dag när jag känner mig hyperaktiv lyckas jag att minska sittandet till någorlunda vettig nivå.

 • Svara
  Andreas
  25 maj, 2016 kl 22:03

  Troligtvis mer än fem om dagen trots aktivit justerande upp och ner med skrivbord på jobbet. Lånar gärna boken när du är klar så har jag något att läsa över jul :)

  • Svara
   Anna
   26 maj, 2016 kl 09:18

   Jag ska försöka ploga mig igenom den till jul då :) Ståendes…

 • Svara
  Uppochhoppa
  25 maj, 2016 kl 22:20

  Vad fint du fått det här inne, skäms lite om det sett så här snyggt ut länge (:() Jag sitter alldeles för mycket, galet mycket. Måste skärpa till mig!

  • Svara
   Anna
   26 maj, 2016 kl 09:21

   Haha, nej du är bara någon vecka back. Är fortfarande lite byggarbetsplats härinne och det finns många saker att fixa till. Väntar bara på att min personliga bloggdesigner ska få lite tid över att fixa klart (läs sluta ha så tramsigt mycket att göra på sitt riktiga jobb…) :)

 • Svara
  Mia
  26 maj, 2016 kl 09:24

  Igår försökte jag höja skrivbordet för att stå upp en stund. Då tog magen emot och jag nådde inte fram till tangentbordet, så om det ska bli nåt stå på jobbet måste jag ta med en såg och såga ut lite plats… Haha… Jag sitter mycket, men tack vare min promenad till och från jobbet får jag alltid minst 10 000 steg om dagen utöver träningen. Tänker att jag får vara nöjd och gilla läget.

 • Svara
  hopihopi
  26 maj, 2016 kl 12:51

  Först tänkte jag att jag inte sitter mycket, inte på jobbet i alla fall. Jobbar på café och där blir det inget sittande förutom pausen då. Sen insåg jag att jag sitter 45 minuter på bussen tur och retur för att ta mig till jobbet… Ifall det inte är rusningstid, då kan det faktiskt bli ståplats ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.