Aktuellt

Så lurade!

Det känns som hela fitnessvärlden är grundlurad. Där hälsa betyder kvarg och “utan tillsatt socker”.  Där energi fås från energidrycker UTAN energi och där resultaten tros vara mer beroende av mängden NOCCO än  mängden träning.  Där allting ska smaka gräddkola men ändå vara nyttigt. Nyttigt i den meningen att sockret är utbytt mot aspartam. 

image
Hela kostcirkeln! Eller inte.

Jag älskar mat och äter både för energi och för njutning. Mina måltider är viktiga för mig. Jag avskyr att stressäta och kliver hellre upp en kvart tidigare för att äta frukost i lugn och ro.  När jag äter med ro känner jag när jag blir mätt. Jag blir tillfredsställd och nöjd. När jag äter i farten tappar jag det. Känner inte när jag blir mätt, känner inte tillfredsställelsen och får inget naturligt slut på måltiden.

Jag har vant mig av med att allting ska smaka sött och behöver inte ha gräddkolasmak på mina mellanmål. Min mat behöver inte smaka godis och jag dricker hellre ett glas vatten än en cola utan kalorier.

Min mat ska ge mig energi att orka leva och träna. Därför vill jag att den ska innehålla just KALORIER. De nästan kalorifria nudlarna jag fick på Fitnessfestivalen har jag otroligt svårt att förstå vitsen med. Då kan jag lika gärna tugga på en bit tröja.

Förutom kalorier vill jag ha näringsämnen. Jag vill bli pigg av vitaminer och mineraler snarare än koffein i läskformat. Jag vill att min mat ska vara färgstark och tilltalande på tallriken. Göra mig glad.

Vad jag vill ha sagt? Vet inte riktigt. Mer än att jag är sjukt trött på alla instagrambilder på Nocco och kvarg med gräddkolasmak. Och mår lite illa av hur företagen bakom gnuggar sina händer och skrattar hela vägen till banken varje gång du lägger upp en bild på din coola Nocco på gymmet. Låt mig se dina muskler, din svett och dina burpees istället. Det inspirerar mig mycket mer.

33 Kommentarer

 • Svara
  Nina
  14 december, 2015 kl 11:09

  Japp!
  Jag skriver under allting!
  Helt sjukt hur snedvridet så mycket har blivit, när blev majoriteten av oss av med det sunda bondförnuftet?

  • Svara
   Anna
   15 december, 2015 kl 10:30

   Nej jag fattar inte. Och varje gång jag ser alla med sina noccos tänker jag på hur mycket gratisreklam alla dessa företag får. Pinsamt…

 • Svara
  pernillabredolt
  14 december, 2015 kl 11:15

  Väl rutet! Ser jag någon inmundiga NOCCO eller annan kalori fri mat tänker jag direkt att personen är korkad. Hur kan man gå på något sådant? Och kalorifria nudlar, klart de inte är kalori fria. De måste ju innehålla något. Förstår inte vitsen med att äta något kalorifritt.

  • Svara
   Anna
   15 december, 2015 kl 10:31

   Jag har ansträngt mig, tänkt och funderat men NEJ, jag kommer inte heller på en enda anledning att äta något som inte innehåller något…. Verkar kontraproduktivt liksom!

 • Svara
  Anna
  14 december, 2015 kl 11:42

  Sååå bra skrivet!

 • Svara
  hopihopi
  14 december, 2015 kl 14:00

  * hear hear*

 • Svara
  Marina
  14 december, 2015 kl 14:09

  Word! Så bra och så rätt! Riktig mat vinner alltid :-)

 • Svara
  Lotta
  14 december, 2015 kl 14:12

  WORD! Den här delar jag på facebook.

  • Svara
   Anna
   15 december, 2015 kl 10:32

   Gör så! Så hoppas jag att du har några fb-vänner som kanske får sig en tankeställare :)

   • Svara
    Lotta
    16 december, 2015 kl 10:09

    Jag fick iaf flera gilla och uppskattande kommentarer! Förhoppningsvis tänkte någon till oxå oavsett om de gillade eller inte.

  • Svara
   Roger
   15 december, 2015 kl 21:41

   Sedär, så fick ****book reklam igen ;) Face**** får verkligen mycket gratis!

 • Svara
  andreas
  14 december, 2015 kl 15:36

  Löparvärlden är likadan, med sina gels osv. Här tycker jag hbgm är ett föredöme med frukt på många vattenstationer. Såg en tråd på jogg för ett tag sedan där någon räknat ut att hen behövde 90 påsar gels för att klara ultravasan. Det är en gel per km!

  • Svara
   Anna
   15 december, 2015 kl 10:34

   Fast gels kan jag tänka mig under längre lopp (fast bara naturliga). Där jag inte vill stanna för att äta apelsin eller äpple utan bara ha något i farten, som snabbt ger energi utan att bromsa min framfart. Under träning behöver jag inte men just vid marathon etc klämmer jag ett par stycken. Dock inte nittio…

 • Svara
  hejaerika
  14 december, 2015 kl 16:31

  Så himla rätt Anna, jag håller med dig helt och hållet! Också sjukt trött på gymbilder med produkter osv. Blah!

 • Svara
  Desiré Östergren
  14 december, 2015 kl 16:43

  Håller med! Jag AVSKYR lättkvarg med ala dessa konstgjorda smaker. Fett är ju en så viktig smakbärare och tar man bort allt fett i t ex kvarg så smakar det ju riktigt illa :(

  Kram
  Dessi
  http://www.dessi.se

  • Svara
   Anna
   15 december, 2015 kl 10:34

   Det är därför man lägger till det smaskiga konstgjorda smakerna av kola och energidryck…. MUMS. Eller inte…

 • Svara
  Kari
  14 december, 2015 kl 18:09

  Amen!

 • Svara
  Therese
  14 december, 2015 kl 20:07

  Jag håller med dig fullständigt!
  Jag fick också dom där nudlarna och kände bara att, nä, mat utan innehåll? varför?!

  • Svara
   Anna
   15 december, 2015 kl 10:35

   Precis, varför? Kan verkligen inte förstå…

 • Svara
  Lina
  14 december, 2015 kl 20:12

  Sååå enig med dig!!!

 • Svara
  Mia
  14 december, 2015 kl 21:09

  Bra bra!!! Jag vågar inte ens dricka saker som inte ens heter vad de är. Vore bättre att de var ärliga och skrev ”gift som inte är dödande”

  • Svara
   Anna
   15 december, 2015 kl 10:35

   Haha, det hade sett fint ut på förpackningen!

 • Svara
  Ingmarie
  14 december, 2015 kl 21:44

  100% medhåll! Fattar inte ens hur man vågar dricka sånt där! :-O Jag vill att det ska smaka som det är menat. En morot ska smaka morot, tomat-tomat, bröd-bröd och lingon-lingon. Älskar mina groddar och korngräs-drinkar just för de är så rena. :-) Tycker hela kvarg-grejen är tokig. För att inte tala om ”proteindrinkar för kvinnor”. :-)

  • Svara
   Anna
   15 december, 2015 kl 10:36

   What, finns det ens? Är de rosa?

   • Svara
    Ingmarie
    15 december, 2015 kl 21:13

    O ja! Om själva drycken/pulvret är rosa låter jag vara osagt men burkarna/flaskorna är det allt som oftast. :-O Undra vad skillnaden är mot ”manligt protein”? Kanske det bygger mer kvinnliga former? Färre kalorier är det i alla fall ofta… Man bara baxnar. :-O

 • Svara
  Fredric
  15 december, 2015 kl 06:19

  Har aldrig sett eller druckit någon sådan dryck… Blev 166,7 km förra veckan och drack inget alls… Vad är en burpee? De behövs ju inte heller, men en del tjänar pengar på sådant också ;-)

  • Svara
   Anna
   15 december, 2015 kl 10:36

   Burpees är gratis och växer på träd. Man kan få hur många som helst när man vill. Och visst behövs de! För att de är så himla roliga :)

 • Svara
  Yvonne Jonsson
  15 december, 2015 kl 10:05

  Så himla bra skrivet. Jag håller med till punkt och pricka. Ska jag mot förmodan någon gång dricka läsk/julmust vill jag hellre ha vanligt socker i den än konstgjorda sötningsmedel, för även om socker inte är nyttigt i för stora mängder, så kan ju kroppen ändå förbränna det.

  Dessutom kan också naturen ta hand om”restprodukterna” av vanligt socker. Om jag kommer ihåg rätt är sukralos otroligt svårnedbrytbart ute i naturen.

  Provade att äta osötad kvarg till frukost i veckan, mest för att jag var nyfiken på hypen kring kvarg och för att jag aldrig ätit det förut. Det var helt ok att äta och jag höll mig mätt väldigt länge. Så det är något jag kan tänka mig att variera frukosten med, men det är ju inte en mirakelprodukt, så det kommer inte bli en stapelvara här hemma. Mer spännande än så var det inte. Jag trodde också att det skulle smaka lite mera som vasslegröt som jag ibland fick när jag var liten. Men det gjorde det inte, tyvärr.

  Vasslegröt gör man på vasslan från hemosttillverkning. Efter att man tagit om hand om största delen ostmassa tillsätter man lite extra löpe och får fram lite till, fast småflockigt/smågrynigt. Det fiskar man upp och äter till frukost med bär/sylt. Som jag kommer ihåg smakade det lite syrligt men det var gott och mättande. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att jag åt protein till frukost :)

  • Svara
   Anna
   15 december, 2015 kl 10:38

   Vasslegröt låter spännande. Men det är alldeles för naturligt för att slå i fitnessbranchen :)

 • Svara
  Yvonne Jonsson
  15 december, 2015 kl 10:43

  Förmodligen inga pengar i det heller ?
  Men vad jag blev sugen på att göra egen ost nu. Det vill jag göra under jullovet!

 • Svara
  Tricky
  15 december, 2015 kl 16:38

  Apropå vassle: man bara måste ju älska innehållsförteckningen på Messmör Naturell:

  Vassle (av komjölk)
  Järn

  Japp, det är hela innehållsförteckningen. :-)

 • Svara
  Malin
  22 december, 2015 kl 09:55

  Word!!! Det bästa jag läst i år.

 • Svara
  Nellie
  22 december, 2015 kl 19:47

  Jag är så med dig! Tack för bra inlägg. God Jul!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.