Aktuellt

Matsvinn!

Jag har jättesvårt för att slänga mat. Det gör liksom ont i hela själen. Jag gör mitt yttersta för att inte slänga någonting jag köpt hem och blir ledsen i ögat när jag tänker på allt som slängs i matbutikerna.


På gamla bananer…

Den här veckan är utsedd till att fokusera på matsvinn, vilket till skillnad från caps lock-dagen, chokladbolledagen och internationella picknickdagen, är en ganska viktig grej. Det är HÅLLBAR LIVSMEDELSKEDJA som står bakom, med målet att bidra till en hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion.

Det känns bra i mitt hjärta i alla fall. Så här gör jag för att inte svinna så mycket:

1. Matplanerar och veckohandlar. Allt som köps har en plats i veckans matlagning. På så sätt glöms maten inte bort längst ner i någon låda.

2. Vet jag att jag ska använda maten idag eller i morgon köper jag mat med kort datum. Så att affären inte ska behöva slänga. Vår familj konsumerar mycket mjölk (hej cappuccino!), därför behöver jag inte rota längst bak i hyllan för att ta paketen med längst hållbarhet.

3. Prickiga bananer är det äckligaste som finns. Delar dem i fyra bitar och slänger i frysen. Funkar utmärkt till smoothies, som på köpet blir kalla utan att tillsätta is som bara gör det vattnigt! Funkar även utmärkt tillsammans med avokado i en underbart len glass!

4. Håller koll på avokadon som lätt blir övermogna. När de känns mjuka stoppar jag dem i kylen så mognar de inte mer. Har jag jättemånga fryser jag dem. Funkar fint att mixa i avokadoshakes eller avokadobaserad glass sen.

5. Skrumpna tomater. In i ugnen i en smärre evighet. Så himla gott!

6. Torrt bröd. Fryser in. Kan användas senare till krutonger!

7. Torra bullar. Går att torka till underbara skorpor.

8. Ledsen frukt kan man baka med. Ett halvsumpigt äpple märks inte i äppelpajen. Vill man köra på hälsosammare linjen funkar det utmärkt att juica.

9. Försöker använda hela grönsaken. Alltså även stammen på blomkål och broccoli. Även det mörkgröna på purjon.

Typ så.

Den här förskolan tycker jag också är helt genialiska som förpackar överbliven mat i matlådor och säljer till föräldrarna. Hur många stressade föräldrar blir inte glada över att slippa laga mat ibland? Och pengarna de får in använder förskolan till att köpa in mer ekologisk och närodlad mat. Så himla smart.

Slänger du mycket mat?

14 Kommentarer

 • Svara
  Anna
  23 november, 2015 kl 12:08

  Jag tycker också det gör lite ont om jag måste slänga mat.

  Här är några fler tips.
  Torrt bröd: Torka det ännu mer (jag brukar lägga det i lådan under ugnen) släng sedan ner i mixern så har man hemmagjort ströbröd.
  Skrumpna äpplen: Skiva och häng upp o torka, blir supergoda äppelchips.
  Osten som man inte kan få några fler skivor av: Riv och frys in (jag har inte köpt färdigriven ost på flera år).

  /Anna

  • Svara
   Anna
   23 november, 2015 kl 12:31

   Ja men ååå vad bra att du delar med dig! Hoppas att fler hänger på och förlänger listan!

 • Svara
  Nipe
  23 november, 2015 kl 14:49

  Slänger nog tyvärr en del. Är lite kinkig på grönsakerna, de äter jag bara om de är riktigt fräscha. Ditt tips med tomaterna tar jag tillit, tack! På torrt bröd och bullar kan man göra fattiga riddare. Inte så nyttigt kanske, men gott!

 • Svara
  Andreas
  23 november, 2015 kl 15:46

  Snyggt! Jätteviktigt tycker jag med. Samhället bygger på att de är lämpligt att lägga miljoner på boende och renoveringar men mat kan man köpa med låg kvalitet för de ska helst inte kosta något, som att de är onödiga utgifter. och då är man väl inte lika rädd om det. Tråkigt. För egen del ”slänger” jag i mig mycket mat. Runners appetite :)

  • Svara
   Anna
   24 november, 2015 kl 10:10

   Jag slänger också i mig mycket mat. Mycket bättre så än att det hamnar i soptunnan. Beroende på vilken sorts mat förståss :)

 • Svara
  Rund är också en form!
  23 november, 2015 kl 19:37

  Skrumpna tomater in i ugnen säger du?! Helt nytt för mig.
  Låg temperatur – länge? Du måste köra ”ugnstekning for dummies” här! ;-)

  • Svara
   Anna
   24 november, 2015 kl 11:57

   90 grader i en evighet. Typ 4 timmar för riktigt smaskigt resultat :)

 • Svara
  Emilia
  23 november, 2015 kl 20:30

  Kör som du matplanering för hela veckan. Ofta med nån dag för lite – sen kokar vi ihop mat sista dagen av överblivna saker (oftast små grönsaksbitar). tror inte jag kan bidra med nåt tips, tycker du och de andra kommentarerna täckt det mesta!

 • Svara
  hopihopi
  23 november, 2015 kl 21:08

  Jag tycker jag är ganska bra på att minimera matsvinn, försöker också veckoplanera och inte handla hem för mycket mat på en gång. Sen tror jag också att det är viktigt att skilja mellan ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag” märkning på varor. Ägg t,ex äter jag långt efter att datumet gått ut, och bröd och mjölkprodukter.

  • Svara
   Anna
   24 november, 2015 kl 10:07

   Jag äter också ägg långt efter bäst före. Även mjölk, fil etc. Man kommer långt med att lukta och smaka….smakar det som vanligt äter jag!

 • Svara
  Ingmarie
  24 november, 2015 kl 00:11

  Slänger ytterst lite. Luktar, ser och känner snarare än kollar datum. Dock åker skal och liknande i återvinningen även om jag vet en del använder även det. Men där går liksom gränsen. ;-)

  • Svara
   Anna
   24 november, 2015 kl 10:07

   Skal? Nej det låter ju inte så gott. Det äter inte jag heller:)

 • Svara
  Mari
  24 november, 2015 kl 08:02

  nej, slänger väldigt sällan mat. Försöker äta upp det innan, eller använda det till alternativa saker =)

 • Svara
  Lotta
  26 november, 2015 kl 19:27

  Anstränger mig för att inte slänga mat, och blir lite ledsen i ögat om jag missat och något hunnit bli dåligt. En del åker tyvärr i komposten men försöker verkligen minimera och är bra på att planera, och utnyttja det som finns eller stoppa i frysen. Det där med att frysa avokado har jag inte testat men får väl göra. Här i familjen är det bara två som äter bananer (och jag är INTE en av dem, hu så äckligt!) men de hinner sällan bli gamla ändå, tar snarare slut för fort. Samma med ägg även om jag också ätit ägg långt efter bäst före. Grädde funkar som sagt oxå oftast långt efter datum, men är annars något som oxå går att frysa in om man skulle ha för mkt med kort datum. Baka på eller i mat funkar utmärkt efter upptining.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.