Aktuellt

Ayurveda

Jag träffade en yoga-tjej idag med intresse för Ayurveda. Ni vet Kapha, Vata och Pitta. Jag ska inte säga att jag är insatt för det är jag inte. Jag har väl läst om det i någon gammal Iform, tittat på bilderna och försökt bestämma mig för vilken sort jag är. Men jag har aldrig blivit klokare. Och jag har väl lite fnyst åt att viss mat ska passa mig bättre utifrån detta. JAG MÅR JU JÄTTEBRA av det jag äter precis just nu. Varför ändra ett vinnande koncept liksom?

Tjejen tittar på mig och säger att jag är Vata. Jag blir nyfiken. Hon verkar så trovärdig. Går hem och googlar och hittar kostråd för Vata-typen.

Ät gärna fet mat och mejeriprodukter, som smör, yoghurt och varm mjölk
Jag är en mejeri-junkie. Ju fetare ju godare.  Och jag har en hemlig last i just varm skummad mjölk…

Ät havregrynsgröt med bär och mjölk till frukost
Ja, tack. Så gärna. Skulle jag bara äta en enda mat i resten av mitt liv så skulle det vara havregrynsgröt. Jag kan inte tröttna!

Ät söta frukter men inte godis
Älskar frukt. Tycker godis sött och sliskigt.

Ät gärna salta nötter
Äter oftast naturella men älskar kombinationen fett och salt.

Ät varm mat
Ja tack. Jag är för frusen för kall mat.

Även när det gäller egenskaper är det nästan läskigt att läsa. Här är några av Vattas egenskaper som jag definitivt tycker stämmer in  på mig:

– Tunn kroppsbyggnad (ja, jag har storlek 15 på ringar…)
– Kalla händer och fötter (någon som vill ha en fot under tröjan?)
– Snabb och aktiv
– Är obekväm i kallt väder (JAG AVSKYR KYLA!)
– Har svårt att memorera saker (Fredrik berättade häromdagen att han var orolig för att jag höll på att bli senil..)
– Dålig på att fatta beslut (no shit!)
– Fluktuerande humör (jo tack. Kort stubin is my middle name!)

Tänk att de gamla Indierna och jag själv är så rörande överens om att varm mjölk är bra för mig! Och att kyla inte är min grej.

Det här var så mitt i prick att det var läskigt.

Har du koll på vilken typ du är?

13 Kommentarer

 • Svara
  Anna-Yogamalasweden.wordpress.com
  26 november, 2012 kl 17:01

  Jag är också så VATA! Har en del Pitta i mig också men mest Vata…. Jag avskyr ocskå kyla. Jag kan nästan bli gråtfärdig av att bara tänka på kyla…hahhaa! Kan inte somna om mina fötter kalla….min man bara skrattar när jag flyger upp ur sängen för att dra på mig sockor, när jag legat och snurrat en stund i sängen (sen somnar jag på två röda med varma fötter..).
  Fatta beslut är det jobbigaste som finns och jag fått erkänna att jag har dåligt minne (glömmer nästan lika snabbt som jag har läst något…).
  Ja varm mat är bäst..men idag blir det kall sushi för det stora killens födelsedag och han bestämmer middagen. Helt ok för mig ändå jag slipper laga mat… ;)
  Anna

 • Svara
  Jenny
  26 november, 2012 kl 17:03

  Ja efter att ha läst detta så är jag definitivt en VATA, Stämmer skrämmande mycket in på mig med!

 • Svara
  Johanna
  26 november, 2012 kl 17:14

  Har inte alls koll, men har för mig att jag har läst om det och anser mig vara en blandning. Jag är t.ex. VÄLDIGT frusen av mig och har alltid isbitar till händer, men tunn kroppsbyggnad har jag inte (även om jag har smala fingrar, handleder och bröstkorg). Jag har ett gott minne, men tycker inte om att fatta beslut (är dock inte dålig på det, tycker bara inte om att behöva bestämma mig, men gör det då jag måste). Ja, sådär fortsätter det…

 • Svara
  Vinden mot Kinden-Johanna N ilsson
  26 november, 2012 kl 21:49

  Intressant. Jag gjorde detta test med min syster en gång och vi är totalt olika på många sätt. Det stämde bra.

 • Svara
  Jessica
  26 november, 2012 kl 22:04

  Jag är en solklar Pitta, det har både för och nackdelar. Jag tror att det är bäst att vara en blandning av alla typerna.

 • Svara
  Ingmarie
  26 november, 2012 kl 22:25

  Vata-Pitta. Utan tvekan. Fast jag har Kapha-ben. :-)
  Tycker AyurVedan är ett väldigt bra redskap.Ger en större förståelse för hur och varför jag är som jag beroende på årstider, tid på dygnet, mat jag ätit, ålder o.s.v.
  Har faktiskt gått en sån utbildning. :-)

 • Svara
  Sarah
  26 november, 2012 kl 22:48

  Klockrent! Jag vet en bok som jag skulle kunna rekommendera, men jag kommer inte ihåg vad den heter. Så det sket sig. Jag kanske är en glömsk vata.

 • Svara
  Lotta
  26 november, 2012 kl 23:13

  Jag skulle vilja veta, på riktigt. Jag har bara gjort några såna där internet/veckotidningstester man kan råka på ibland, och de är ju kraftigt förenklade. Där brukar jag hamna som en salig blandning av två, men med något väldigt utmärkande från det tredje – kommer dock inte ihåg kombinationen nu.

  Måste kolla på sidan du länkar till..

  Vissa Vata stämmer in klockrent på mig, som att jag har iskalla händer och fötter, snabb och aktiv, torr hud, svårt att somna. Dåligt minne och svårt att fatta beslut, japp.
  MEN
  Speciellt tunn är jag inte – ganska smal och vältränad ja, men mer muskulös än tunn. Älskar vinter och har ingenting emot kyla, även om jag älskar sol och värme oxå. Inte orolig, inte speciellt pratsam och jag pratar definitivt INTE snabbt. Inte speciellt emotionell av mig heller.

  Kan lätt peka ut flera Pitta-kännetecken som stämmer väl in på mig, framför allt av de fysiska. Och andra som inte alls är i närheten.

  Inte så många av de fysiska kännetecknena för Kapha som känns som en beskrivning av mig, däremot skulle jag vilja säga att alla utom två av de ”mentala, emotionella och beteendemässiga kännetecknen” beskriver mig på pricken.

  Nää, inte klokare den här gången heller! ;)

 • Svara
  Malin
  27 november, 2012 kl 00:43

  Oj! Galet svårt det här! Jag kan nog bara säga att jag inte är Vata-typ. De andra 2 säger ju emot varandra helt och hållet men ändå är jag en mix av just dessa.

 • Svara
  Johan
  27 november, 2012 kl 18:56

  Vata med inslag av Pitta. Inte många rätt på Kapha….

 • Svara
  Sabine-Välbefinnaren
  27 november, 2012 kl 21:58

  Det är verkligen ett jätte intressant ämne… som jag inte kan något om egentligen. Men efter ditt inlägg kan jag tänka mig att jag också är Vata, det passade in på mig. Men skulle behöva läsa mer för att förstå. Ayurveda kommer från indien tror jag och dit ska jag åka om några veckor för en 5 veckors resa… så då kanske jag lär mig mer om ämnet.
  Så intressant när man träffar intressanta människor som man lär sig nya grejer av som man hade noll koll kring innan. =)

  Kram kram

 • Svara
  Anna (orka mera)
  27 november, 2012 kl 23:20

  Haha vad roligt, nu vet jag vilka ni är :)

 • Svara
  Vata
  30 november, 2012 kl 15:34

  Jag är vata, men kan få kapha-överskott av fel mat, för mycket mat. Har också lyckats dra på mig ett överskott av pittha under intensiva tävlingsperioder. Då blir jag arg, irriterad och väldigt varm. Men i grund och botten är jag vata, lätt i kroppen, snabb i tanken (så snabb att jag som du blir glömsk). Jag älskar smör och gröt, men har anpassat mig till kalla måltider (ja, det går!). Min hud är torr, mitt hår är tunt och händer och fötter kroniska isbitar. Vem är jag? Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.