Aktuellt

Konsten att bli av med ett löparknä – part two

Mitt i särklass mest lästa och kommenterade inlägg är Konsten att bli av med ett löparknä. Inlägget är länkat till från diverse forum och googlar du löparknä kommer inlägget upp som nr 4 i Sverige och 7 i Finland (!).  Jag känner mig som Fröken Löparknä personifierad!

Nu kommer uppföljaren på förra inlägget. Uppföljaren som jag längtat efter att få skriva i över sex månaders tid!  Den här gången bet nämligen inte foamrollern och jag fick ta till nya metoder.

Det här är inlägget ni inte vill läsa. För det kräver en välvillig man/kompis och en god portion disciplin att följa mitt framgångsrecept denna gång…

Började med foamrollern i hopp om att den skulle hjälpa precis som sist. Kruxet var att det aldrig gjorde ont att rulla itb-senan denna gång. Den kändes mjuk och följsam. Istället kände jag mig stram över höft/rumpa och jag hade ofta lite molande värk i det partiet.

Började rulla lite över övre delen av rumpan (som var spänd som en falukorv) men hade svårt att få till det och kallade in coach F för massage. Nu snackar vi inte en gång. Vi snackar VARJE DAG. (Ja, han ska få köpa något fint som tack…)

gluteus medius
Gluteus medius är det rödfärgade partiet. Den har fått sig många timmars knådande!

I samma veva började jag yoga och ägnade yogan minst 30 minuter VARJE dag. Blev mjukare i ländryggen där naprapaten tidigare konstaterat att jag varit nästintill stelopererad. Blev mjukare i baksidor och höftparti.

Slutade springa helt efter Prinsens minne den 20 augusti. Fram tills dess hade jag testsprungit med jämna mellanrum, men den 20 augusti tar det stopp och jag kan inte ens gå!

I slutet av september går jag på POSE workshop och bestämmer mig att en gång för alla ställa om mitt löpsteg till att landa mer på framfoten. Ägnar åtskilliga timmar struttandes fram och tillbaka på gatan utanför, innan jag den 23 oktober vågar börja springa lite längre sträckor. Då snackar vi tio en-minutrare…

Stegrar extremt långsamt via alla möjliga matematiska kombinationer tills jag för ett par veckor sen slår på stort och springer 20 minuter i sträck. Hallelujah!

Förutom massage och yoga och ny löpstil har jag naturligtvis även stretchat de stretcher jag använde förra gången. Har även denna gång fått styrkeövningar och har även denna gång varit lite mindre duktig på just den biten…

Summa summarum här är mitt nya recept:

– Massage. Varje dag!
– Yoga. Varje dag!
– Löpvila och därefter långsam stegring. TÅLAMOD!
– Löpning på framfoten.
– Löparknästretch (se tidigare inlägg)

Med hopp om att aldrig behöva skriva part 3.

Lycka till!

12 Kommentarer

 • Svara
  Västgötskan
  4 januari, 2012 kl 22:50

  Ja, vi får hoppas att du håller dig hel nu! :-)

 • Svara
  Anja
  4 januari, 2012 kl 23:45

  Kul! Tips på yoga DVD ? Yogaövningar som hjälpt dig ?

 • Svara
  Thomas
  5 januari, 2012 kl 00:24

  Håller tummarna!

 • Svara
  Anna (orka mera)
  5 januari, 2012 kl 14:14

  Västgötskan – jajamen! Nu jäklar!

  Anja – vet inte precis vilka övningar som har hjälpt mig men har kört mycket höftöppnare för att bli lite mindre stel i höftpartiet. Har kört Josephine Selanders våga Yoga, eftersom den är lagom lugn och behaglig kl 06.00 på morgonen men blandat upp med lite annat. T ex yogatoday.com samt riktiga klasser på olika ställen.

  Thomas – tack :)

 • Svara
  Anja
  5 januari, 2012 kl 14:28

  Tack !
  Då ska jag prova den. Har inte löparknä men problem med en höft som behöver stretchas ut och stärkas upp.
  // Anja

 • Svara
  Anna (orka mera)
  5 januari, 2012 kl 15:25

  Anja – hoppas det hjälper! Lycka till!

 • Svara
  karin
  6 januari, 2012 kl 00:54

  Håller tummar och tår! Löparknä är ett gissel som jag förstått att jag klarat mig rätt så lätt undran från.

 • Svara
  SuperSHEro
  6 januari, 2012 kl 23:10

  Jag ”botade” löparknät med övningar som jag fick av naprapaten, typ tåhävningar, samt att springa mer och mer med barfotaskor (dvs lärde mig ny löpteknik). Hoppas det håller sig bra nu! Både för dig och mig! :)

 • Svara
  Sandra
  2 mars, 2012 kl 18:01

  Hej! Tack för dina tips! Jag har sedan 1 månad haft ont på utsidan av mitt ena knä. Stretchar och vilar och funderar på om jag ska byta teknik när jag kan börja springa igen. Tror du man måste börja om på 0 och göra en radikal förändring av sin teknik eller kan man gå mer åt framfotalöpning gradvis? Kan jag behålla mina gamla skor(neutrala)? har du några tips på böcker/länkar som har hjälpt dig? Som student har jag inte riktigt råd att gå en kurs även om det säkert hade varit det bästa. Vad mycket frågor det blev nu. Men som sagt, tack för alla bra tips du delat med dig av!

 • Svara
  Anna (orka mera)
  2 mars, 2012 kl 23:05

  Sandra – det tips jag fick var att börja om från noll. Att man liksom håller den gamla tekniken vid liv om man fortsätter springa med den vid sidan om, och att det är bättre att helt sluta med den. Sen skulle man inte springa längre än att man orkade hålla tekniken och inte heller springa tillsammans med någon i början så att man tappade fokus. Jag började springa i tävlingsskor som är ganska odämpade och sedan gick jag över till vanliga (asics skyspeed) och slutligen newtons. Beror nog på hur tjock häl du har om du kan fortsätta springa med dem. Är hälen jättetjock är det svårt att landa fram utan att hälen går i först.
  Jag köpte en bok av Dr romanov (http://store.posetech.com/Pose_Running_Technique_Book_p/pmb.htm) som förklarar varför man ska springa längre fram på foten och hur man går tillväga (steg för steg) för att komma dit. Men man behöver en god portion tålamod :) Lycka till!

 • Svara
  Sandra
  3 mars, 2012 kl 10:50

  Tack! Ja det är ju det där med tålamod – det är min svaga punkt. Det var nog därför jag fick problem från början. Ska fortsätta läsa på om detta. Ska man byta teknik vill man ju göra det på rätt sätt känns det som, så man inte drar på sig nya skador.. :) Kram Sandra

 • Svara
  Fredrik
  17 december, 2012 kl 01:48

  Halkade in här. Kan rekommendera tennisboll för egenmassage på höftmusklerna du nämner ovan. Hittar man rätt är den helt super!!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.