Aktuellt

Pose med Dr Romanov

Att gråta över uteblivet Lidingölopp är inte min grej. Det tjänar liksom inget till. Bättre att utnyttja den lediga tiden till löpteknik. Jag tror jag behöver det. Behöver lära mig springa rätt för att hålla. För att slippa alla eländiga skador som plågat mig detta år. För att få en kontinuitet i min löpning och se hur långt det kan ta mig.

Pose-tekniken bygger bara på fysik och biomekanik. Inget flum-flum. Om vi låter gravitationen göra jobbet behöver vi inte så mycket muskelkraft. (Enligt Dr Romanov ska rumpmusklerna endast användas vid “severe diarrhea”…)

Det handlar istället om att luta sig framåt, att lyfta foten, snarare än att skjuta ifrån, att sedan landa med foten UNDER sig och inte framför. Och att inte ha andra benet släpandes långt efter sig. Att samla ihop kroppsdelarna helt enkelt.

Dr Romanov brinner för sitt ämne. Det får honom att ibland nästan skälla ut folk, och ibland bara skratta lite uppgivet åt oss. Samtidigt är det otroligt spännande att lyssna på honom. Även om jag ser lite skeptisk ut:

IMG_2963

Löpsteget bygger på POSE-ställningen. Ståbenet är böjt, andra foten uppdragen längs benet och tyngdpunkten på trampdynan. Hur högt upp foten är uppdragen beror på om vi joggar, springer långdistans, medeldistans eller sprint. Ju fortare, ju högre uppdragen fot. Här övar vi the POSE:

IMG_2966

Att springa är sedan “bara” att falla från en pose till nästa. Lättare sagt än gjort…

IMG_2970

För att få ordning på alla kringflaxande kroppsdelar får vi springa så här:

IMG_2975

Här kan man liksom inte fladdra för mycket, då gör det ont! Fokus hela tiden på att lyfta foten. Inget frånskjut från bakbenet, bara lyfta foten rakt upp.

Vi går igenom ett gäng drillar för att få till lyftet, för att inte studsa, för att inte sätta i  hälen. Sen springer vi fram och tillbaka. Innan vi börjat alla övningar har vi blivit filmade och efteråt är det dags igen.  Kan det verkligen ha blivit någon skillnad?

FÖRE:

IMG_2983

Första löpningen blir totalsågad. Jag sätter i foten långt framför mig, dessutom på utsidan. Dr Romanov fnyser och skakar på huvudet…

EFTER:

IMG_2984IMG_2985

Jag landar i Pose och håller ihop kroppsdelarna. Dr Romanov är nöjd och jag får beröm.

På kursen träffar jag även Magnus Hagström. Så här glad är jag innan jag vet vad som väntar:

IMG_2977

Magnus vill visa hur man behandlar ett löparknä. Så här går det till:

IMG_2980

Den armbågen vet var den tar! AJAJAJ!

IMG_2981

Och sen är det dags för knogarna. Det finns en anledning till att jag klippt bort ansiktsuttrycket på denna bild…

Inspirerad av min nya kunskap börjar jag i morgon MITT NYA LIV.  Det innefattar yoga tre gånger per vecka, daglig massage av min (enligt Magnus) apstela rumpa och löpteknikträning från grunden, dvs att hitta pose, att lära känna var mina kroppsdelar befinner sig i rummet, att falla och att lyfta.

Jag har inget att förlora, jag står redan på ruta noll. Kan det finnas ett bättre tillfälle att liksom bara börja om?

Skulle inte tro det.

12 Kommentarer

 • Svara
  Kristin
  25 september, 2011 kl 21:05

  Låter väldigt spännande! Läser gärna vidare hur det går med nya löptekniken! Lycka till!

 • Svara
  Sara
  25 september, 2011 kl 21:38

  Severe diarrhea hahaha!
  Jag håller med – kontinutet i löpningen vill jag också ha!
  Det låter som en bra plan. Säg till om du vill träna tillsammans någon dag. Du kan lära mig att ”pose:a”, sen kör vi lite yoga och armbågar och knogar varandras apstela rumpor :)

 • Svara
  Anna
  26 september, 2011 kl 06:48

  Kul och spännande med löpteknik! Kommer du hit till oss och yogar? Jag tror ju på yoga att det liksom botar allt… så tränar du yoga 3 ggr i veckan som du skriver så blir du av mned skiten. Lycka till!

 • Svara
  Ninnsan
  26 september, 2011 kl 09:08

  Haft ungefär samma problem som dig. Sen jag börjat med yoga har mina besvär försvunnit. Hoppas du får samma resultat!

 • Svara
  Emelie
  26 september, 2011 kl 10:45

  Är det nu du ska med på bikram igen? :)

 • Svara
  Mia
  26 september, 2011 kl 11:26

  Hej! Foljer din blogg sedan en tid tillbaka (tack for all inspiration!). Extra kul var det att lasa dagens inlagg, jag har namligen precis last en bok om Barefoot running och tankte flera ganger på dig och undrade om det var nagot du tankt pa pga ditt loparkna (kanske inte barfota men den typen av lopning som det innebar…Pose etc….). Ser verkligen fram emot att lasa om hur det kanns! Lycka till :-).

 • Svara
  mikael
  26 september, 2011 kl 12:05

  Varför finns allt spännande kring löpning nån annanstans än i Göteborg? Hade varit spännande att få coaching om löpsteget!

 • Svara
  Anna
  26 september, 2011 kl 12:52

  Men vilken lyx att få lära sig från grunden. Jag håller som mest på att försöka hitta tillbaka till någon slags löpteknik. Tack för att du delar med dig.

 • Svara
  Anna (orka mera)
  26 september, 2011 kl 13:48

  Kristina – jag håller dig underrättad, jag lovar. Ska bara plöja igenom en bok först innan jag går till handling.

  Sara – lät som värsta bästa idén! Det får vi försöka få ihop!

  Anna – kommer på ditt pass i morgon :) Ser du ett kylskåp på golvet så är det jag…

  Ninnsan – låter hoppfullt!!

  Emelie – mmm om inte Malmö vore så långt bort! Tar hela dagen. Men jag ska försöka få till det ibland!

  Mia – lovar att rapportera!

  Mikael – det stavas stockholm. Allt händer där. Too bad för oss liksom!

  Anna – varsågod! Det kommer förhoppningsvis mera i ämnet :)

 • Svara
  Anonym
  28 september, 2011 kl 13:39

  Hej!
  Jag gick samma kurs hos Romanov, fast i måndags.
  Håller med om att det var mycket intressant och ska verkligen försöka lära mig tekniken, men känner mig osäker.
  Man skulle behöva filmas med jämna mellanrum.
  En annan sak kursen förde med sig är att jag drabbats av springkramp, jag som vanligtvis älskar att springa och helst gör det varje dag, har inte haft lust att ta ett enda steg sedan i måndags. Kanske behöver jag bara smälta allt kunskap och våga?

 • Svara
  Ousa
  2 oktober, 2011 kl 10:10

  Ajaj..den armbågen. Det gör ont med de hjälper. Kul med löpteknik, det verkar ligga i tiden.

 • Svara
  Anna (orka mera)
  2 oktober, 2011 kl 16:59

  Anonym – ja filma verkar nödvändigt. Helt omöjligt att känna hur man ser ut annars. Idag har jag skuttat omkring på framfoten på altanen. Första drillen för att hitta känslan. Svårt. Och kramp i vaderna!

  Ousa – ja det är jättespännande. Nu är det full fokus på att ställa om. Gör om gör rätt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.