Aktuellt

Den nakna löparen

4 timmar med Jonas Colting. Vilken helkväll!

 DSCF4770

Det är så lätt att man hamnar i gamla rutiner, att man snurrar vidare i samma hjulspår. Det är underbart att låta sig inspireras, få nya idéer och ny motivation. Det fick jag med råge igår.

Kvällen började med två timmar föreläsning. Vi fick ta del av Jonas erfarenheter och meriter. Vi fick höra om skor och fötter, vårt ursprung och vad som kommit till längs vägen. Och allt låter så himla logiskt. Klart man inte ska springa omkring med klumpar under hälarna, då hade vi väl varit utrustade med sånna? Meningen måste ju vara att vi ska kunna springa och att vi ska bygga upp oss så att vi klarar det? Låter logiskt. Sen faller det lite på att asfalt inte fanns på stenåldern… Så skor kanske inte alltid är av ondo. Hur som haver, det är tekniken som blir fel med skorna på. Vi pratade hälisättning, framfotsisättning och skaderisker. Och hur man naturligt hamnar rätt när man skippar skorna. Något vi skulle få testa på riktigt längre fram under kvällen.

DSCF4773

I pausen fick vi smaka de berömde Coltingbollarna. De var goda men jag måste erkänna att mina egna är godare…  tror han hade lite mer kaffe eller kakao, de blev lite bittra i smaken.

colting 

Jonas och Lomma-Linn poserar i sina übersnygga skor.

IMAG0004 
Efter två timmar i skolbänken var det dags att ge sig ut på grönbete. Vi testade olika drillar, både med skor, med fivefingers och helt nakna. (Om fötterna då ja..)

Och det var en fantastisk skillnad i hur man satt ner foten. Att sätta ner hälen först utan skor är ingen behaglig upplevelse, därför blev det automatiskt mer rätt utan. Att springa helt barfota är inte alltid heller en behaglig upplevelse, små små grenar känns som feta taggiga stockar.  Mittemellan var bäst, Fivefingers rockar. Här fick man både frihetskänslan, löpsteget men slapp det onda.

Nu är jag motiverad till många saker. Motiverad att ta tag i min barfotalöpning. Att bättra på min löpteknik, min hållning, mitt steg. Att träna mer funktionellt. Att bli smidig, stark, och röra mig i alla plan, inte bara rakt fram. Jag vill bli den bästa, smidigaste, mest funktionella och lättfotade (ehh!) löparen jag kan bli.

IMAG0007

Flankerad av två Linn och Jane från Lomma. Vågar lova att de blev minst lika insprirerade som jag!

0

9 Kommentarer

 • Svara
  Linn
  26 augusti, 2010 kl 08:53

  Ja det kan du ge dig i backen på! Jag vill bara ut och springa barfota på stranden typ nu! Blev till och med sugen på att simma och det hör inte till vanligheterna här inte!

  0
 • Svara
  Dunceor
  26 augusti, 2010 kl 09:51

  Roligt, det var tydligen du som satt bredvid mig på föreläsningen då ;)
  Jag fick samma känsla att man blev väldigt inspirerad och även om jag inte tyckte jag lärde mig så mycket nytt ur tekniksynpunkt så blir man motiverad att ta det ett steg längre.

  0
 • Svara
  Mats
  26 augusti, 2010 kl 09:53

  Blir det att fortsätta springa med fivefingers?

  0
 • Svara
  Coyntha
  26 augusti, 2010 kl 11:04

  J. Coltnings föreläsningen är så bra. Det är kul att testa nya saker.
  Man vill bli bättre!!

  kram

  0
 • Svara
  Dessi
  26 augusti, 2010 kl 12:12

  Vad kul! :) Jag bytte till FiveFingers i mitten av juli och springer uteslutande i dem. Det är roligare att springa. Tog PB på Midnattsloppet i Göteborg i helgen med dem.

  Asfalt fanns inte på stenåldern, men ett hårt underlag kan faktiskt vara mer skonsamt än ett mjukt. Det uppstår en större belastning vid mjukare underlag än hårdare om man springer barfota. Läste om en studie där gymnasister fick hoppa ner på mattor av olika mjukhet och störst belastning uppstod på de mjukare mattorna, eftersom fötterna måste balansera upp sig.

  0
 • Svara
  Anna (orka mera)
  26 augusti, 2010 kl 14:46

  Linn – nej simma hörrudu, där går gränsen! Men stranden lät underbart! Är den underbar även den 10/10? Har inte bestämt mig om zumban ännu. Vill egentligen hellre springa….

  Dunceor – haha, bloggvärlden är liten! Vi var visst många bloggare där :)

  Mats – fortsätta och fortsätta…snarare börja. Men ta det väldigt försiktigt i början. Ska bli grymt!

  Coyntha – ja eller hur!

  Dessi – kul! Får följa dina barfotaäventyr framöver!

  0
 • Svara
  Jane Hviid
  26 augusti, 2010 kl 18:01

  Ja vilken kväll det var skulle kunna lyssna flera timmar till:) Så ikväll blir det skogen/dungen med Fivefingers inga tunga pjäxor idag inte…..Längtar att få springa ut och känna marken, stenarna ( ajaj ), kottarna osv…och solen skiner så det kan knappast bli bättre.
  Vi ses snart igen, kanske snart på ett crossfit pass.
  Kram Jane

  0
 • Svara
  Anna (orka mera)
  26 augusti, 2010 kl 22:35

  Jane – jaaa, crossfit är hur kul som helst! jag vill jag vill jag vill. Också vill jag barfotaspringa. Men i morgon blir det med skorna på. 23 km är för långt utan…

  0
 • Svara
  Benet
  27 augusti, 2010 kl 16:54

  Hehe, ja jag tänkte att det säkert satt en del träningsbloggare i publiken. Kul att du blev inspirerad. Det blev verkligen jag också. En riktig sköning, den där Colting!

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.