Aktuellt

Brist på uppvärmning

Jag gissar att alla som tränar spinning, någon gång råkat ut för ett pass där man efter 3 snabba minuters uppvärmning kastar sig handlöst ut i ren tokkörning. Där instruktören inte har ro, tålamod, eller kanske rent av mod att låta uppvärmningen ta sin tid, att låta känslan komma till en.

När spinningen kom för snart miljoner år sedan (eller tjaa, tidigt nittiotal) var det lite av grejen med spinning, att ta ut sig tills man dog, och då gärna från start. De flesta ställen har kommit till insikt och tonat ner mjölksyragrejen lite, och istället satsat på smart och skonsam träning. De flesta vet att man behöver ordentlig uppvärmning för att kunna prestera bra. Men alltså inte alla.

Kroppen behöver 8-10 minuter uppvärmning för att bli varm i kläderna, för mental förberedelse,för att få igång produktionen av ledvätska (smörja leder), samt omdirigera blodflödet från inre organ och ut till musklerna.

Oavsett passets längd tar det denna tid. Det går inte fortare för kroppen att ställa om sig för att passet är 30 minuter jämfört med om det är två timmar. Ska man köra rejält tufft däremot kan man behöva några minuter till i början för att bli riktigt redo.

Kör man för kort uppvärmning och drar på för fort, hinner som sagt inte blodflödet ställa om sig, vilket leder till att man drar på sig mjölksyra redan från start. Sen har kroppen fullt upp med att transportera bort mjölksyran och man kommer att vid given ansträngning ligga på en högre puls föra att kunna göra det.

Startar man istället mjukt och fint, förslagsvis till en lugnare musik och med en instruktör som inte skriker, hinner kroppen ställa om. Man kan successivt öka intensiteten och efter ett tag kunna köra riktigt tufft, och med hög puls, trots att känslan i kroppen är mycket behagligare. Och det är där någonstans man hittar sin duracellkanin. Det är då man känner sig stark och oövervinnerlig. Det är där man jobbar mest effektivt, när blodet får ge energi till muskelarbete, och inte bara fungera som borttransport av mjölksyra!

Vän av ordning skulle kanske upplysa mig om att jag startade ouppvärmd i så väl Göteborgsvarv, Höga Kusten halvmaraton och Lidingöloppet förra året… men det beror inte på okunskap, det beror på en obotlig tidsoptimism och för långa Bajamajaköer :)

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.