När man äter nära efter träning (inom 90 min) kan kroppen ta upp blodsockret utan att frisätta insulin. Därför kan man med fördel äta lite snabbare kolhydrater just då utan att få de stora blodsockersvängningar som annars är klassiska vid intag av mat med högt GI. Utöver kolhydraterna vill kroppen ha protein för att förhindra nerbrytning av musklerna.
Kolhydrater och protein finns i det mesta vi äter. Behöver vi då en särskild dryck för detta? Svar: Nej. De allra flesta av oss klarar oss långt på vanlig mat. En macka med tonfisk (eller ost/skinka) och ett glas mjölk funkar alldeles utmärkt.
Fördelen med återhämtningsdryck är att den är väldigt lätt att ta med sig. Ibland funkar det helt enkelt inte att skruva upp tonfiskburken var som helst. Den är snabb och lätt att slänga i sig om man ska stressa vidare på annat håll.
Tränar man väldigt mycket och är i behov av massor med energi, kan en energidryck underlätta genom att man slipper stå i köket precis hela dagen.
För en vanlig motionär (som dessutom rätt ofta vill gå ner i vikt) kan det vara just återhämtningsdrycken som förhindrar viktnedgången. Att dricka den direkt efter passet går snabbt och man får ingen direkt mättnadskänsla. Väl hemma och nyduschad sätter man i sig en extra stor måltid (”för jag har ju tränat…”) och glömmer de där 200 kcal man precis drack upp… För den vanlige motionären är det ingen kris om man inte fyller på energi i omklädningsrummet. Man kan gott och väl åka hem och äta.
Själv dricker jag återhämtningsdryck vid följande tillfällen:
-Efter långpass
-Mellan två pass om jag kör dubbla.
-När jag inte hinner hem direkt efter träningen
I övrigt äter jag ”riktig” mat. Sen är det fruktansvärt gott med en kylskåpskall Gainomax, men det är en annan historia!
Inga kommentarer