Aktuellt

Att skrämma slag på en tonåring

Jag har inte riktigt lärt mig hur tidigt det faktiskt blir mörkt på eftermiddagen nuförtiden. Därför blev gårdagens löptur en spännande historia. Både för mig och de coola tonåringarna på stigen.

image

Hoppar i löpskorna vid 14.30 – en tidpunkt då mörker inte finns på världskartan och tanken på pannlampa och reflexväst liksom inte existerar.  Ska springa 17 kilometer och passar på att göra det i skogen då tillfälle ges.

Markeringarna på träden är mörkblå och vid 14:30 funkar det bra, även för fyrtioettåriga ögon. Jag springer två varv medan det långsamt börjar skymma. På slutet av andra varvet är mörkblått och brunt nästintill samma färg och jag får kämpa för att se plopparna på träden. Väljer för säkerhets skull en runda med gula prickar till sista varvet. Till en början går det bra men plötsligt är det som om någon släcker lampan. Mörkt. Kämpar för att undvika rötterna. Anstränger mig för att hitta vägen. Mörkrädd och med pulsen i topp.

Plötsligt ser jag ett gäng coola tonåringar som står och hänger på stigen. De tittar på en mobiltelefon, vad annars? Löven rasslar till under mina fötter och den ena tjejen hoppar rakt upp. Kombinationen av hennes plötsliga hopp och ljudet av mina fotsteg skrämmer en av killarna så mycket att han lyfter en meter från jordytan och skriker rakt ut.

Jag ropar “SORRY” till tonåringarna och springer vidare. De skrattar tills de kiknar och jag njuter av att (för en sekund) inte vara räddast i skogen.

8 Kommentarer

  • Svara
    Nina
    17 november, 2014 kl 12:33

    Tack för dagens fniss :D
    Kan hålla med om att mörkret överraskar. Det väller liksom in. Plötsligt.
    …och man undrar var man hållit hus de sista typ fyrtio åren, då man glömmer hur det är från höst till höst ;)

  • Svara
    Andreas
    17 november, 2014 kl 22:55

    Mörkret är rogivande mysigt!

  • Svara
    Elizabeth
    17 november, 2014 kl 23:08

    Hej! Googlade löparknä och hamnade här. Läste såklart dina inlägg i ämnet och tycker ditt tillvägagångssätt låter rimligt. Jag testar. En fråga bara, hur länge höll du upp med löpningen innan du började testa korta sträckor igen?
    Tack för uppmärksamheten. Jag lägger din blogg till läslistan.

    • Svara
      Anna
      18 november, 2014 kl 10:38

      Jag fick båda mina löparknän i juni. Höll på att testspringa (”ska bara se om det funkar…”) till augusti då jag insåg att det håller inte. Hade nog hel löpvila 2-3 månader med rehabövningar och teknikövningar för löpsteget (passade på att skola om från hällöpare till att springa mer på fram/mittfot). När jag började springa sedan var det teknikträning 10x 1 minut, 5 x 2 min osv. I december/januari var jag uppe i 17 minuter i sträck och lycklig :) Sen flöt det på!

      • Svara
        Elizabeth
        18 november, 2014 kl 20:46

        Ok, tack! Då har jag en liten plan. Vila och stretch/yoga/styrka till februari och sen försiktigt. Man kan styrketräna va? Alltså även ben?

        • Svara
          Anna
          19 november, 2014 kl 08:21

          Självklart kan du köra styrka om det känns bra i benet. Kör gärna mycket stabilitetsövningar för höften, typ enbensgrejer: Draken, x-band walk, utfall. Sen är det bra med coreövningar för att stärka bålen. Jag kunde spinna (utom precis i början) och det var skönt att känna att jag inte tappade konditionen helt.

  • Svara
    minatraningstajts
    18 november, 2014 kl 17:51

    Fniss!

  • Svara
    Rund är också en form!
    19 november, 2014 kl 14:29

    Haha! Skönt när man kan spela lite kaxig. (När andra blir räddare än en själv)! ;-)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.