Aktuellt

Ekologiskt eller närodlat?

Foto 2014-09-05 10 33 31 (HDR) 
Blev lite av varje. Så gör jag när beslutsångesten slår till…

Jag handlar ekologiskt så mycket det går. Har lite jobbigt nu när Skånemejerier har tokslut på ekologisk mjölk men härdar ut efter bästa förmåga. Försöker se det positiva i att efterfrågan är stor, istället för att gnälla över att det faktiskt tar slut.

Hur som helst. Idag stod jag vid champinjonerna. Tog en ask ekologiska champinjoner av reflex men fastnade vid texten URSPRUNG HOLLAND. De oekologiska svamparna i hyllan bredvid hade inte alls samma transportsträcka bakom sig. De kom från Saxtorp, 11 kilometer bort.

Så hur tänker jag nu? Ekologi och lång transport, eller konventionellt och nära?

Annie Lööf hade valt Saxtorp, det hörde jag på partiledarutfrågningen igår. Svenska äpplen framför ekologiska långväga. I Sydsvenskan idag uttalar sig en toxikolog på Livsmedelsverket om att resterna av bekämpningsmedel i svenskt frukt och grönt är så låga att det inte finns någon anledning att “av hälsomässiga skäl köpa ekologiskt odlade frukter och grönsaker”.  Om man värnar om miljön kan det dock vara en idé,  menar hon. Frågan är hur miljövänlig transporten är…

Så. Om jag ska lyssna på Annie och Livsmedelsverkets toxikolog skulle jag nog struntat i de Holländska. Hur tänker du?

12 Kommentarer

  • Svara
    Nina
    5 september, 2014 kl 10:19

    Svenskt. Av ett helt annat skäl, även om jag generellt sett tror att vår livsmedelsproduktion håller bra kvalitet: Vi ska inte vara beroende av andra för vår försörjning. Det kan ju komma tider då det inte är så lätt att importera allt vi behöver. Har då de svenska bönderna lagt ner sin produktion ligger vi risigt till.

    Se där, lite beredskapsperspektiv på det hela.

  • Svara
    Johanna
    5 september, 2014 kl 10:22

    Samma dilemma här allt som oftast. Brukar nog oftast välja inhemska framom utländska ekologiska, just av miljöskäl. Ibland väljer jag också konventionellt närodlat (typ nästgårds) framom ekologiskt odlat någon annanstans i landet, men det beror då också mycket på priset (tycker t.ex. att 4 € för 250 gram körsbärstomater är väldigt mycket pengar…). Skulle önska att fler skulle köpa ekologiskt så att priset skulle gå ner lite grann, för det i sin tur skulle ju kunna öka konsumtionen av ekologiska produkter ännu mer.

  • Svara
    Sofie
    5 september, 2014 kl 10:43

    Väljer i första hand svenskt, dels för att den största anledningen till att använda ekologiskt för mig är att inte få i mig gifter, vilket inte är så stor risk med svenskproducerade livsmedel, dels för att det har färdats kortare sträcka och dels för att jag hellre stödjer svensk livsmedelsproduktion än utländsk.

    I andra hand ekologiskt och finns inte det så väljer jag (oftast) något annat.

  • Svara
    Kim
    5 september, 2014 kl 10:44

    Alltid ekologiskt. Vi handlar, av olika skäl, enbart ekologisk mat. Finns det inte, så får vi tänka om. Jag går på vad Naturskyddsföreningen säger (http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt), ”Svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och enorma odlingar där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer.”.

  • Svara
    Mia
    5 september, 2014 kl 14:04

    Jag tänker så här ”jag gör alltid mitt bästa” sen om det inte blir helt perfekt så har jag då i alla fall inte ätit en besprutad banan eller köpt ett icke-eko-ägg sedan flera år tillbaka. Det är inte helt enkelt som konsument av mat idag och det kan vara svårt att välja precis som du skriver. Om jag hamnade där skulle jag nog ändå gå på EKO, dessa tre bokstäver har blivit som en trygghet. Och jag vill gärna känna mig trygg.

  • Svara
    Andreas
    5 september, 2014 kl 14:10

    Jag håller generellt sett med Kim men ibland får man göra individuella bedömningar efter bästa förmåga… Blir speciellt svårt med artikeln där toxikologen utalar sig. Det står direkt i mot vad naturskyddsföreningen säger om äpplen som en av de mest besprutade frukterna, även i sverige. Svårt att veta vem man ska lyssna på för att göra de klokaste valen. Tur att de egna äpplena i trädgården snart är mogna…

    Ang mjölk så säljer ekoskafferiet i bjärred nöbbelövs eko mjölk. Sen kan man inte åka överallt för att handla heller :)

  • Svara
    Emma
    5 september, 2014 kl 14:36

    Ekologiskt, eftersom det för mig inte handlar om vad jag får i mig, utan om att ha en odlingsmetoder som är hållbar, som inte utarmar jorden, och som låter odlaren med barn leva frisk.

  • Svara
    anneliten
    5 september, 2014 kl 14:56

    Intressant! Lärorika kommentarer. Jag hade valt det ekologiska för att slippa äta gift. Men om det är så att svensk konventionellt inte innehåller bekämpningsmedel i någon större utsträckning (vilket jag ändå tvivlar lite på) – då blir ju miljön det viktiga argumentet och då blir det ju närodlat som vinner.

  • Svara
    Heidi
    6 september, 2014 kl 07:41

    Intressant ämne! Har ofta stått med ett inhemskt alternativ i ena handen och ett ekologiskt men utländskt alternativ i andra handen och haft beslutsångest. För det mesta blir det inhemskt helt enkelt för att jag vill stöda våra bönder men det bästa skulle ju förstås vara om det skulle vara både inhemskt och ekologiskt!

  • Svara
    Susanne
    6 september, 2014 kl 20:47

    De från Saxtorp (jag bor i Lund så…) eftersom jag vill få bort utländska leverantörer och främja svenska bönder. Fast sen köper jag alltid ekologiskt till så stor andel jag kan för att inte få i mig alla gifter.. Håller med dig. Det är svårt att välja i det läget .. Det viktiga för mig är att alla oavsett plånbok gör ett medvetet val dvs är medvetna vad tex burhöns som äter kemiska ”grejer” innebär i ägginnehåll. Sen om man bryr sig om djuren eller sin kropp eller sin plånbok mest, det är upp till alla och var en. Även om jag mest bryr mig om djuren och min kropp och sist min plånbok. Mitt samvete, vår jord och mitt liv är viktigast (och andra varelsers liv såklart). Tycker det är bra att du skriver om sånt här i din blogg. Önskar att bloggare med makt att påverka (som du tex) kunde skriva mer om sånt här. Heja dig Charlotte!

    • Svara
      Susanne
      6 september, 2014 kl 20:50

      Ups, blev fel där. menade Anna och inte ”Charlotte” , vet inte hur det namnet slank in där på tangentbordet :-)

  • Svara
    Lotta
    6 september, 2014 kl 21:18

    Om jag måst välja just mellan ekologiskt och närodlat så väljer jag ekologiskt, av samma skäl som Kim och Emma.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.